Zaterdag 06/03/2021

Verlichting

Hilde Kieboom kan het niet laten: weer onze cultuur en waarden als joods-christelijk typeren (DM 24/12). Fout, onze waarden zijn niet klassemaatschappij, bezetten en deporteren zoals christenen vaak deden (en zionisten nu doen). Onze waarden, vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid, komen uit de Verlichting die zich juist afzette tegen religie. Ook nu nog zet de Verlichting zich af tegen 'Gott mit uns'. Overigens, de Verlichting kreeg vorm in Nederland en niet in Frankrijk, zoals in de schoolboekjes staat.

Jan Verhas, Antwerpen

Scheiding der machten

In de opgeblazen Visa-affaire werden de vrouwen geslachtofferd. Nu wordt een zieke vrouw de zondebok van de rechterlijke macht. Vrouwen van overal, schrijf een brief naar de koning om te zeggen dat we dat niet nemen.

Hélène Boddaert, Gent

Splitsing (1)

Ik krijg zo stilaan de indruk dat die vervelende flaminganten er intellectueel niet toe in staat zijn die Brussel-Halle-Vilvoorde-onzin genuanceerd te benaderen.

Steeds maar weer hebben ze het over een zogezegd "noodzakelijke splitsing". Maar een splitsing is gewoon één van de mogelijke oplossingen. De invoering van een federale kieskring is een andere en veel betere oplossing. Dan mag ik als inwoner van Vlaanderen eindelijk op een Franstalige politicus stemmen.

Niels Hoebeke, Oudenaarde

Splitsing (2)

Mij valt op dat de zij die de splitsing van BHV afdoen als onbelangrijk, als iets waar de gewone mensen niet van wakker liggen, enzovoort, zichzelf voortdurend tegenspreken en als een duivel in een wijwatervat tekeer gaan tegen die splitsing.

Als het dan toch niet belangrijk is, splits dan, want dat is toch de enige weg naar gelijke behandeling van Vlaanderen en Wallonië in België, naar echte communautaire vrede en het voortbestaan van Begië. Belgicisten zouden voor de splitsing moeten zijn!

Jozef Nagels, Duffel

Hoste

Heeft een conferencier als Geert Hoste eigenlijk nog werk aan zijn eindejaarsshow?

Wouter Vlaminckx, Kampenhout

Dreun

Als het discours van Walter Pauli (DM 24/12) klopt (en daar lijkt het erg op), dan zit er maar een ding op: nieuwe verkiezingen, waarbij deze superego's hopelijk een flinke dreun krijgen van de kiezer. Maar ja, aangezien de kieslijsten door dezelfde mensen worden samengesteld...

In dat opzicht is de fameuze scheiding der machten trouwens een echte Belgenmop: welke parlementair van de meerderheid zal de uitvoerende macht kritisch controleren, zoals zijn taak is? Dan kan hij zijn politieke toekomst wel vergeten.

Frans Denissen, Mechelen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234