Donderdag 06/08/2020

Verlichting aanpassen kan stroomtekort vermijden

Beeld thinkstock

Drie goed gekozen energiebesparende maatregelen in de huishoudens, de dienstensector en de industrie kunnen de piekvraag naar elektriciteit in de winter met 1.116 megawatt (MW) doen dalen. Dat is hoger dan het vermogen van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 samen (866 MW). De drie maatregelen kunnen ervoor zorgen dat België een derde stroom minder moet invoeren, aldus een studie in opdracht van de milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace, WWF en Inter-environnement Wallonie (IEW).

Elektriciteitsbesparing is de grote afwezige in het huidig debat over de bevoorradingszekerheid en het vermijden van black-outs. Onterecht vinden de vier organisaties. "Ons land heeft een groot potentieel op vlak van energie-efficiëntie", aldus Jan Vande Putte van Greenpeace op de voorstelling.

3,24 miljard besparing
Studiebureau 3E onderzocht het effect van drie maatregelen: de gedeeltelijke vervanging van elektrische verwarming in de huishoudens, een efficiëntere verlichting in gebouwen in de dienstensector, en efficiëntere en beter afgestelde pompen en elektromotoren in de industrie. Naast het verminderen van de piekvraag met 1.116 MW (-8,5 pct) in de winter, kan zo ook 5 procent bespaard worden op het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik in België, of een besparing van 4 miljard kWh.

De drie maatregelen vergen een totale geraamde investeringskost van 2,07 miljard euro. Door een lager electriciteitsverbruik staat daar over een periode van 15 jaar een besparing van 3,24 miljard euro tegenover. De studie rekent op een terugverdientijd van circa 4 jaar; elke geïnvesteerde euro brengt per saldo 1,56 euro op.

Sensoren
Als praktijkvoorbeeld werd op de voorstelling Ernst & Young aangehaald. Door energiezuinige verlichting in het nieuwe Belgische hoofdkantoor in Diegem bespaarde het consultancybedrijf vorig jaar 48 pct energie in vergelijking met klassieke verlichting. Verlichtingsbedrijf Etap plaatste 2.200 armaturen die worden gestuurd door 850 bewegings- en daglichtsensoren in de bedrijfsruimtes.

Uit de studie distilleren de organisaties vier beleidsaanbevelingen. "Het is hoog tijd dat energie-efficiëntië de centrale plaats krijgt die het verdient", aldus Mathias Biestman (BBL). De bevoorradingszekerheid is een verantwoordelijkheid van alle beleidsniveaus. De drie gewesten de federale regering moeten op een degelijke en gestructureerde manier samenwerken. Daarbij moeten de gewesten hun rol opnemen en veel sterker inzetten op een energie-efficiëntiebeleid, luidt het. Naast de opmaak van een totaalplan voor energie-efficiëntie, vragen de vier ngo's ook innovatieve financieringsinstrumenten om het energiebesparingspotentieel verder te ontwikkelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234