Woensdag 14/04/2021

Verleid door een Geil verhaal

Sedert 127 jaar exploiteert de familie Geil haar wijndomein in Rheinhessen. Zo'n geladen naam hunkert naar aandacht, die onze proevers hem maar al te graag gunden: ons team liet zich verleiden door een tiental flessen van dit biodynamisch gerunde Weingut.

Een brokje dynastie als aftrap: Oekononomierat Johann Geil begon al wijn onder eigen etiket te bottelen omstreeks 1871, terwijl het nu Monika en Karl Geil-Bierschenk zijn - zeg nog dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben! - die anno '98 het Weingut Oekonomierat Johann Geil I. Erben exploiteren in het slaperige dorpje Bechtheim, ten noorden van de stad Worms. Dit wijngoed in Rheinhessen, 55 ha groot, waarvan 25 ha beplant en daarmee het grootste uit de streek, overkoepelt een heleboel terroirs, zoals Geyersberg, Rosengarten, Stein, Gotteshilfe of Hasensprung. Uiteraard is hier de rieslingdruif, zoals overal in dit gebied, heer en meester, met een kwart van de totale wijnstokken. Verder cultiveren de Geils veel Müller Thurgau, Kemerrebe en zogeheten 'nieuwe variëteiten', waaronder de Huxelrebe, Scheurebe en Bacchus. Het domein produceert ook een flinke slok rode wijn (18 pct. van de aanplant), waaronder de druiven Dornfelder en Portugieser. Maar ook kleinere partijen Traminer of Burgunder ontbreken niet op het appèl. Niemand kan dus beweren dat de Geils het zich gemakkelijk maken: ze hebben bijna het gehele Duitse druivengamma onder hun hoede (12 variëteiten), wat qua vinificatietechniek toch veel kennis vergt om uit elk ras het maximum aan profijt en karakter te halen. Vooral als we bedenken dat de druiven hier zeer bionatuurlijk geteeld en verwerkt worden: een extra druk op de schouders van de oenoloog die het goed meent.

Toch lijken Monika en Karl in deze delicate opdracht te slagen, want ze verzamelen de ene trofee na de andere medaille. Zo werd het domein in 1996 zelfs voor de tweede maal bekroond met de Staatsehrenpreis, zeg maar de officieuze Wereldbeker voor Duitse wijnen, waar jaarlijks slechts een handvol domeinen recht op hebben.

Het gamma is sinds oktober 1991 op de Belgische markt. Wij ontkurkten 12 verschillende flessen, van jeugdig droog tot gekonfijt zoet.

Bechtheimer Hasensprung, Müller-Thurgau Kabinett 1997 (1 liter à 195 fr.)

Eén liter en Duits? U verwacht 'Grosse shit'? Dan hebt u het mis: de wijn oogt strogeel, draagt een boeket van geel, floraal fruit en smaakt simplistisch maar toch behoorlijk mollig, met impressies van geel en Goldenappel. Rijp en pretentieloos.

Bechtheimer Hasensprung, Riesling 1997 Kabinett Trocken (215 fr.)

Groengeel en briljant. Mooi boeket van vooral passievrucht en herfstappel. Daarna heel sappige impressies van opnieuw passievrucht, rijpe citrus en Kaapse appel. Een 'grote' voor zijn prijsniveau. Bechtheimer Geyersberg, Riesling 1997 Spätlese Trocken (305 fr.)

Een wijn die één droog en één halfzoet been heeft. Schitterend strogeel, met een fraai boeket van gekonfijte sinaas en rijpe perzik, plus een wolk oranjebloesem. Excellente maaltijdwijn bij romige visschotels. Bechtheimer Geyersberg, Riesling 1997 Spätlese (295 fr.)

Stijlvolle Duitser in het halfzoete genre. Intens mediumgeel, met de aroma's van citroenkruid en citruszeste. De smaak is vetter van textuur zonder overdreven exotisme, maar drijvend op gekonfijte citroen en passievrucht. Mollige afdronk. Bechtheimer Geyersberg , Grauburgunder 1997 Auslese Halbtrocken (499 fr.)

Een enorm getypeerde Duitse 'pinot gris' met een uitzonderlijk hoog alcoholpercentage (13,5%!). Lichtgeel, tranend met nog groene glans. Boeket van rijpe gele pruimpjes en Cox-appelen. Lichtzoete, zelfs peperige aanzet, maar qua structuur toch veeleer droog. Voor de gevorderde amateur.

Bechtheimer Geyersberg, Chardonnay Spätlese Trocken 1997 (499 fr.)

Een experiment: wijn van nog piepjonge, amper vier jaar oude wijnstokken (de eerste oogst), die vier maanden 'Im Barrique gereift' is. Verrassend hoog alcoholgehalte: 13,5%. Om uw vrienden-kenners in de war te brengen, want dit is blind geproefd zeker géén Duitse wijn: kristalhelder goudgeel, met toasterige eik en gele vruchten, plus - eveneens in de smaak - impressies van nougat en gele appel. Zou voor een Spaanse 'nieuwkomer' kunnen doorgaan. Duur maar boeiend. Bechtheimer Hasensprung Rotwein, Dornfelder Trocken 'Im Barrique gereift' 1997 (0,5l à 370 fr.)

Een van de beste Germaanse rode wijnen die we tot nu toe proefden en het resultaat van o.a. zes maanden rijping in eiken vaten. Briljant donkerrood met nog jeugdig paarse schijn. Guitig boeket van gekonfijte kersen en rode neusjes, gevolgd door een peperige, lekker rijpe smaak met opnieuw gekonfijte kers en een specerijentoets in de finale. Het allure van een top-gamay, zonder storende eiktoets. Puike prestatie. Bechtheimer Geyersberg, Gewürztraminer Beerenauslese 1997 (37,5 cl à 599 fr.) Wie Duits zegt, denkt automatisch ook aan zoet, maar misschien niet meteen aan deze druif. Toch valt het resultaat reuze mee: goudgeel fonkelend, met een boeket van gedroogde vruchten, witte perzik en rijpe appel, met een streepje honing. Vrij vet in de aanzet, met een hart van gele pruimpjes, gedroogde abrikozen en zoete appel uit de oven, behoorlijk mondvullend. Geen flesje voor liefhebbers die een Elzasser Gewürztraminer verwachten, maar de rest krijgt een wijn in het glas die zelfs aan tafel zijn beste beentje kan voorzetten. Bechtheimer Heiligkreuz, Huxelrebe Trockenbeerenauslese 1994 (37,5 cl à 1.250 fr.)

Als u braaf bent en het deemoedig vraagt, kan u er misschien twee flesjes van bemachtigen. De familie Geil beschouwt dit als de allerbeste wijn in haar bestaan, met een potentieel van 26° alcohol, waarvan 8,2° vergist is. Voor de kenners: 300 gram restsuiker en 17 gr zuren/liter. Kreeg de Goldene Kammerpreismünze en de Grosser Preiss Extra. Wat kunnen wij er aan toevoegen? Een royaal tranend, okerkleurig product, met een boeket van gedroogde pruimen en gestoofde rabarber plus een wolkje nougat. Supermollig en nog piepjong, met een kruidig-warme finale. Opvallende pittige zuurtegraad. Een wijn waar je voor of tegen bent: sommigen zullen hem in het huidige stadium té geconcentreerd vinden, terwijl dessertofielen dit als een 'wijn voor de eeuwigheid' bestempelen.

Voor wie niet tussen de lijnen kan lezen: dit is dus een beresterke selectie. Boeiend, omdat men er niet alleen in slaagt puike producten te bottelen in alle prijsklassen - en dus niet alleen sterke maar peperdure dessertcuvées aflevert - en ook in alle smaaksoorten, zelfs in rood. De droge witte wijn staat ver van de doorsnee-Duitse meligheid en zelfs de zoetste exemplaren hebben een verstandige zuurtegraad. Elk product is zuiver op de graat. Dan moet de oenoloog van dienst wel een kei zijn. De experimenten met rijping op barriques zijn eveneens het volgen waard, alhoewel begrijpelijk duur wegens hun exclusiviteit en kwaliteitszorg. Een degustatie kortom die onze zintuigen zo prikkelde, dat we meteen naar andere Duitse importeurs holden. Let er de volgende weken maar op in deze kolommen: terwijl iedereen nu in ons kielzog plotseling de Nieuwe Wereld ontdekt, richten wij binnenkort enkele afleveringen lang het vizier op Duitse feestwijn. Dan kan u uw gasten toch opnieuw overbluffen met Ongewone Ontdekkingen.

Invoerder: BBK/Ecoland, Wilrijk , 03/830.52.16 Karl Geil, winnaar van diverse prijzen en trofeeën. (Foto RV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234