Dinsdag 27/09/2022

'verkoper van paradijs' zou IS-leider zijn

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De beruchte Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Chadlioui zit in de cel. Hij werd gevat in Groot-Brittannië op vraag van het Spaanse gerecht. Als radicale prediker wist hij jarenlang binnen de lijnen van het wettelijke te blijven. Maar nu beticht Madrid hem van steun aan de terreurgroep IS.

GUY VAN VLIERDEN

De allereerste keer dat Tarik Ibn Ali - zoals Chadlioui (43) zichzelf graag noemt - ter sprake kwam in de Belgische pers, was in mei 2011. Hij had toen een filmpje op YouTube gezet van zijn bezoek aan pretpark Bobbejaanland, waarbij de vrouwen in zijn gezelschap onder een boerka schuilgingen. Dat kledingstuk was toen net verboden en het lijdt geen twijfel dat de video diende als een protest. Maar de Belgische wetgever won, want korte tijd later liet Chadlioui ons land voor wat het was en ging hij in Egypte wonen.

undefined

Slim genoeg

Hij bleef wel slag om slinger in Europa verschijnen, vooral om collectes te doen. Chadlioui beheerst de kunst om als een heuse veilingmeester giften los te weken, waarbij hij de beste plaatsen in het paradijs aan de hoogste bieder belooft. Verteld wordt dat hij in één avond makkelijk meer dan vijftigduizend euro verzamelt - en dat maakt hem tot een graag geziene gast bij al wie geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor de bouw van een nieuwe moskee. Dat hij ondertussen radicale preken afsteekt, wordt er vaak voor lief bijgenomen.

Hoe radicaal die preken zijn, staat wel ter discussie. Hij uit zich alleen maar in het Arabisch of het Berbers, waardoor weinig buitenstaanders weten wat hij precies zegt. Het is tekenend dat de Spaanse pers nu teruggrijpt naar een YouTube-filmpje dat al dateert uit 2010 om aan te tonen dat Chadlioui het terrorisme verheerlijkt. En zelfs toen was hij al zo verstandig om zijn pleidooi voor de jihad te beperken tot het letterlijk citeren uit de Hadith, de eeuwenoude overleveringen van de profeet.

Er is ook al vaak klinkklare onzin over hem verteld. Zo kraaide de Britse krant 'Daily Mail' na het bloedbad in Parijs nog dat Chadlioui één van de daders klaargestoomd had. Die bewering bleek alleen te steunen op het feit dat zelfmoordterrorist Omar Mostefai, één van de aanvallers in concertzaal Bataclan, een moskee in Chartres frequenteerde waar Chadlioui één van zijn vele preken gaf. En om hem in verband te brengen met het ronselen van Syriëstrijders, wordt de imam ook steevast een bezieler van Shariah4Belgium genoemd, terwijl hij daar weinig tot niets mee te maken had.

undefined

Papa van acht

Het Spaanse gerecht bestempelt hem nu wel als de leider van een IS-cel die haar basis op Mallorca had, en die al gevolgd werd sedert 2015 - het jaar waarin Chadlioui zich in het Britse Birmingham vestigde. Het onderzoek begon na de ontdekking van een serie videofilms over een Spaanse Syriëstrijder dieTarik Chadlioui ter propaganda zou hebben verspreid. Medestanders van de man verklaren echter dat die in 2013 zelf naar Syrië is geweest met een liefdadigheidsorganisatie en jonge moslims na zijn terugkeer juist heeft afgeraden om ten oorlog te trekken.

Het Spaanse onderzoek heeft ook tot de arrestatie van vier mannen op de Balearen en een vijfde in Duitsland geleid. Als de Britten zouden besluiten om Chadlioui aan Spanje uit te leveren, riskeert de achtvoudige vader - zijn jongste kind is pas drie maanden oud - daar twintig jaar cel.

Volgens het federaal parket bestaat er in België momenteel geen dossier tegen hem, hoewel hij hier in juni nog kwam preken in twee Borgerhoutse moskeeën en bij de islamitische stichting Al-Ikhlaas in het Vlaams-Brabantse Hofstade.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234