Zondag 19/01/2020

Verkoop 'heilig' jeugdhuis verhit Turnhoutse gemoederen

Een mogelijke verkoop van het vermaarde jeugdhuis de Wollewei veroorzaakt burgerprotest én politieke onenigheid in Turnhout. Verdeeldheid is er zowel binnen de coalitie als binnen de N-VA, de partij van burgemeester Erwin Brentjens.

Mag de stad Turnhout haar jeugdhuis de Wollewei verkopen om een gat van 50 miljoen euro in de begroting dicht te helpen rijden? De kwestie verhit dezer dagen aardig wat Kempense gemoederen en was gisteravond agendapunt nummer één op een druk bijgewoonde gemeenteraad.

De Wollewei is dan ook niet zomaar een jeugdhuis. Opgericht in 1974 was het het eerste stedelijke jeugdcentrum van Vlaanderen. Tegenstanders van de verkoop noemen de Wollewei "ons heilig huis", een monument dat vandaag symbool staat voor het emancipatorische jeugdbeleid dat in Vlaanderen sinds de jaren zestig wordt gevoerd.

Om een verkoop van de Wollewei te verijdelen werd eerder al een open brief opgesteld, ondertekend door een lange reeks prominenten als Eric Antonis en Bert Anciaux. Veel schoon volk dus, maar of de stad het jeugdhuis echt wil verkopen, is helemaal nog niet duidelijk. De beroering ontstond nadat was gebleken dat het gebouw was genoemd in een lijst van stadseigendommen die in aanmerking komen voor een verkoop. Door de Turnhoutse jongeren gevraagd of een dergelijke verkoop een reële optie is, antwoordde schepen van Financiën en voormalig burgemeester Francis Stijnen (CD&V) dat er voor hem "geen heilige huisjes" bestaan.

Datzelfde, volgens de tegenstanders weinig goeds voorspellende standpunt werd gisteren ook verdedigd door N-VA-burgemeester Erwin Brentjens. "Onze stad moet 50 miljoen euro besparen", argumenteerde Brentjens in een gesprek met deze krant. "Dat willen we niet doen door de belastingen te verhogen of door onze dienstverlening af te bouwen. Dus moeten we op zoek naar andere manieren om ons tekort te financieren."

Onbespreekbaar

Binnen Brentjes' coalitie is niet iedereen dezelfde mening toegedaan. Zo was eerder al gebleken dat een verkoop onbespreekbaar is voor sp.a. Verrassender, en voor de N-VA allicht nog een stuk vervelender, is dat ook N-VA-cultuurschepen Willy Van Geirt zich tegen de verkoop blijkt te verzetten. Van Geirt wilde gisteren "niets" aan de redactie kwijt, maar bevestigde wel dat hij de eerder genoemde open brief had ondertekend.

Een vervelende situatie, zo gaf burgemeester Brentjens gisteren toe. De oppositie laat het intussen uiteraard niet na om met scherp te schieten. Ze krijgt daarbij de steun van Koen Aerts, professor geschiedenis aan de UGent en inwoner van Turnhout. In een commentaar verwijst Aerts naar een zopas door de N-VA geopperd idee om de Turnhoutse straatnaamborden "op te leuken" met een Vlaamse Leeuw. Een waanzinnige investering, vindt Aerts. "Er schort iets aan een bestuur dat symbolen belangrijker acht dan een degelijk jeugbeleid", zo argumenteert Aerts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234