Donderdag 15/04/2021

Verkleint bekertaks afvalberg?

Britse Kamerleden willen een extra taks heffen op wegwerpbekers, omdat die enorm vervuilend zijn. Ook hier groeit het besef dat die meeneemkoffies nefast zijn voor de afvalberg.

Een latte in Starbucks of een cola bij McDonald's? Als het van Britse Kamerleden van de Milieucommissie afhangt, dan komt daar per beker 25 pence (28 eurocent) extra bij. Met die latte levy of 'melkheffing' hopen ze de grootschalige milieuvervuiling terug te dringen. Zien de parlementairen tegen 2023 geen verbetering, dan willen ze een algemeen verbod. Terwijl bij de consument het idee leeft dat zulke bekers vaak perfect te recycleren zijn, belanden er daar elk jaar naar schatting 2,5 miljard wegwerpbekers bij het vuilnis.

Cijfers voor België of Vlaanderen zijn er niet, maar ook de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) erkent het probleem. "De meeste van die bekers komen ook bij ons bij het restafval terecht", zegt woordvoerder Jan Verheyen. "Die kartonnen bekers mogen niet bij het papier, omdat er een kunststoflaag op zit. En die kunststofbekers zijn vaak erg verschillend qua samenstelling, dus die kun je ook niet zomaar recycleren. Enkel op grote evenementen, als je echt zeker bent dat je een 'zuivere fractie' hebt, kun je ze verzamelen. Dat proberen we af en toe te doen."

Dat het een probleem is, daar is zowat iedereen het over eens. Wat de oplossing moet zijn, daar is veel minder consensus over. Een extra taks, zoals in Groot-Brittannië, lijkt hier nog niet aan de orde. Op het kabinet van federaal minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) is voorlopig niemand met de problematiek bezig. Bij haar Vlaamse collega Joke Schauvliege (CD&V) was niemand bereikbaar voor commentaar.

Extra duwtje

Zowel bij OVAM als bij de Bond Beter Leefmilieu (BBL) zien ze liever dat er ingezet wordt op herbruikbare bekers. "Zo'n heffing kan helpen", zegt Olivier Beys (BBL), "maar enkel als ze leidt tot het vermijden van afval. Naast de stok moet je ook een wortel invoeren. Zo zouden koffieshops herbruikbare koffiebekers kunnen aanbieden volgens een statiegeldsysteem. Zo hoef je zelf geen beker rond te zeulen. Al moet het prijsverschil natuurlijk groot genoeg zijn om mensen effectief aan te zetten om te kiezen voor een herbruikbare beker. In Duitsland zijn er enkele steden die hiermee experimenteren."

Katrien Pauwels, zaakvoerder van OR Coffee, met twee bars in Gent, probeerde het ooit met herbruikbare bekers. "Een paar jaar geleden hebben we zulke bekers laten maken met ons logo erop. De klanten konden dat kopen, of kregen er één gratis bij de tiende koffie die ze kochten. Op zich was het een succes, want heel wat klanten kochten ze. Het probleem was dat ze ze niet gebruikten."

Dus zag Pauwels hoe klanten hun herbruikbare beker thuis waren vergeten en toch maar voor een wegwerpversie kozen. "In het begin hadden we wel klanten die hun beker consequent meenamen, maar na enkele maanden verviel zowat iedereen in zijn oude gewoontes. Wil je dit doen slagen, dan heb je echt een mentaliteitswijziging nodig. Misschien dat zo'n taks dat extra duwtje kan zijn."

In Groot-Brittannië heeft Starbucks inmiddels beslist om in 20 à 25 vestigingen in Londen zelf 5 pence extra te rekenen per wegwerpbeker. Na drie maanden volgt een evaluatie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234