Maandag 24/02/2020

Verkiezingswinnaar Kosovo uit nieuwe regering gehouden

PDK-leider Hashim Thaci viert zijn overwinning na de verkiezingen.Beeld REUTERS

Amper twee dagen na de parlementsverkiezingen in Kosovo heeft het door de VN nog niet erkende land reeds een nieuwe - en verrassende - regering. "Winnaar" van de verkiezingen Hashim 'the snake' Thaci en diens PDK-partij, de voorbije zeven jaar premier in Pristina, werd uit de nieuwe coalitie gehouden. De voormalige oppositiepartijen LDK, AAK en de politieke nieuweling NISMA gooiden het op een akkoord om een regering op de rails te zitten onder premier Ramush Haradinaj. Die gewezen UCK-rebellenleider was reeds korte tijd premier, in 2004-2005. Als grootste oppositiepartij krijgt de LDK de posten van staatshoofd en parlementsvoorzitter. Thaci is aldus gedwongen in de oppositiebanken plaats te nemen.

Thaci's PDK (Democratische Partij van Kosovo) had nochtans 35 van de 120 zetels veroverd en was ook de "favoriet" van zijn westerse sponsors. Uiteindelijk blijkt het nationalistische en anti-Thacigevoelen in het nagenoeg uitsluitend door etnische Albanezen bewoonde gebied doorslaggevend te zijn geweest voor de supersnelle vorming van een coalitie zonder Thaci.

De LDK (Democratische Liga van Kosovo) met 30 zetels, de AAK (Alliantie voor de Toekomst van Kosovo) van Haradinaj met tien zitjes en het Initiatief voor Kosovo (NISMA), dat maar net boven de kiesdrempel van 5 procent eindigde en daardoor amper één zitje wist te veroveren, hebben gezamenlijk 41 van de 120 parlementszetels. De nieuwbakken coalitie rekent op gedoogsteun van het nationalistische Vetevendosje (tegen een EU-toetreding, tegen het akkoord met de Serviërs van Kosovska Mitrovica), maar komt dan nog steeds vijf zetels te kort voor een eenvoudige meerderheid. Voorzitter Albin Kurti van Zelfverdediging liet weten dat zijn partij beraadt over een mogelijke toetreding tot de coalitie. Kurti stelt als voorwaarde voor toetreding dat de te formeren "noodregering" het door de VS en de EU opgelegde zogenaamde verzoeningsproces met de Kosovaarse Serviërs op sterk water zet. De Serviërs in Kosovo hebben zondag de stembusgang uiteindelijk niet geboycot (op vraag van Belgrado), maar hun partij Srpska List haalde de vijfprocentsdrempel echter niet -geen nood, voor hen zijn enkele zitjes gereserveerd. Ook de huidige coalitiepartij van Thaci, AKR, haalde de drempel niet en zal ook niet in het parlement vertegenwoordigd zijn, een serieuze streep Thaci's rekening.

Om de meerderheid te behalen, moet de - niet door het Westen geprefereerde - coalitie nu steun gaan zoeken bij de minderheden (onder andere dus Serviërs en Roma), voor wie grondwettelijk twintig zetels zijn gegarandeerd.

Beruchte premier
Met de 45-jarige Haradinaj krijgt het omstreden "land" opnieuw een premier met een verleden als UCK-guerrilla. Net als Thaci heeft hij zich al voor het Joegoslaviëtribunaal ICTY in Den Haag moeten verantwoorden wegens oorlogsmisdaden. En net als zijn voorganger wist hij daar "bij gebrek aan bewijs" vrijgesproken te worden.

Overigens waren de Kosovaren zondag, ondanks de hondsdagen, niet warmgelopen voor de verkiezingen met nochtans een rist partijen die het woord "democratisch" in hun partijnaam voeren: slechts 43 procent van de stemgerechtigden daagde op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234