Dinsdag 24/11/2020

Verkiezingskoorts zweept Vlaamse regering op

De Vlaamse regering sukkelt van de ene rel in het volgende ruzietje. Telkens over akkefietjes, van Vlaamse straatnamen, tot aanhangwagens. Minister-president Yves Leterme vindt het niettemin welletjes, zeker als de stokebranden in zijn eigen CD&V zitten, zoals Johan Sauwens.

door tine peeters

Brussel l Vooral CD&V en VLD zitten op ramkoers. Met een mee door het VB goedgekeurde resolutie over Vlaamse straatnamen in de faciliteitengemeenten en een uithaal naar de administratie Stedenbouw joeg CD&V-volksvertegenwoordiger telkens de VLD hoog de gordijnen in.

De opeenvolging van akkefietjes leert dat de regering-Leterme niet goed in haar vel zit. Na de gemeenteraadsverkiezingen nam het wantrouwen tussen de ministers hand over hand toe. Opstootjes omtrent Vlaams Parlementslid Johan Sauwens (CD&V), Vlaams minister Inge Vervotte (CD&V) en federaal Kamerlid Dirk Vander Maelen gooiden verder olie op het vuur.

Sauwens kreeg steun van het Vlaams Belang om een motie tegen Marino Keulen over de vervlaamsing van de plaatsnamen in de Brusselse rand erdoor te krijgen. In een interview met de Concentrakranten haalde hij dit weekend ook nog eens uit naar de ambtenaren van Stedenbouw, dat nog altijd onder de bevoegdheid VLD-minister Dirk Van Mechelen valt. Stedenbouw blokkeert volgens hem bewust honderden bouwaanvragen. Minister Vervotte (CD&V) verklaarde dan weer dat het Vlaams Parlement nog niks aan saaiheid heeft ingeboet ondanks de verwoede pogingen van Vlaams Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten (VLD). Dirk Van der Maelen ijvert voor de afschaffing van de 'pestbelasting' voor aanhangwagentjes, maar voelde zich door CD&V en VLD in de Vlaamse regering geblokkeerd.

Allemaal akkefietjes waar de bevoegde VLD-politici uiterst gepikeerd op reageerden. Minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) liet, nadat Sauwens met een interpellatie dreigde, meteen optekenen dat de CD&V'er afgelopen week welgeteld vier minuten aanwezig was in de commissie. Het optreden van de CD&V'er wordt gebrandmerkt als 'een goedkoop medianummer'.

Om de boel wat te sussen, beloofde Leterme vrijdag al om Sauwens even apart te nemen. Officieel ontkent de regeringsleider dat in alle toonaarden, maar verschillende ministers herinneren zich woordelijk zijn belofte tijdens de ministerraad. Binnen zijn eigen fractie krijgt Sauwens de bijnaam 'ongeleid projectiel'. CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé neemt hem wel in bescherming. "Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is."

Naast de fricties tussen CD&V en VLD zorgt Sauwens voor wrevel bij de sp.a-top. In de recente besprekingen in de commissie Mobiliteit zou hij zijn boekje zwaar te buiten gegaan zijn en zich ontpopt hebben tot de "CD&V-versie van Jean-Marie Dedecker".

Die opstootjes zijn niet uitzonderlijk maar geven de perfecte aanleiding voor wat extra profilering, klinkt het aan alle kanten. Aanleiding voor de verhitte gemoederen in het Vlaamse politieke landschap: de peilingen. Leterme zou zich volgens een bron in zijn eigen regering nu al zegezeker opstellen en nog nauwelijks bekommerd zijn om de samenhang van zijn regeringsploeg. Dat stuit de coalitiepartners zwaar tegen de borst.

Maar het omgekeerde verwijt valt ook. De VLD voelt zich dan weer pips door het verder wegzakken in de peilingen en zit op ramkoers, meent CD&V. "Is een vraag van een parlementslid tegenwoordig al bedreigend voor de cohesie in de Vlaamse regering?", vraagt Sauwens zich retorisch af. "De VLD wou een debat op het scherp van de snee in het Vlaams Parlement. Nu dat er is, klagen ze erover. De VLD is gewoon lichtgeraakt", haalt CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé de schouders op.

De sp.a vreest dan weer geprangd te geraken tussen de liberalen en christendemocraten. Op punten waarop de socialisten willen scoren, milieubeleid met bepaald, voert CD&V gretig oppositie vanuit de meerderheid.

De enige reden waarom de Vlaamse ministers nog niet vechtend over straat rollen, is de relatieve budgettaire rijkdom van de regering. "De sfeer blijft redelijk, omdat deze regering zoveel mogelijkheden heeft", meent een minister. "Maar deze reeks incidenten verknallen de sfeer. Als de persoonlijke aanvallen nu al beginnen, verwacht ik het ergste. Er worden klappen uitgedeeld om ministers pijn te doen en schade te berokkenen. Niet om de waarheid aan het licht te brengen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234