Maandag 02/08/2021

Verkiezingsaffiche in de voortuin moet verdwijnen

Steeds meer gemeenten overwegen een verbod op verkiezingsborden. Ze zijn overbodig en storend, vinden tegen-standers. Maar een algemeen verbod ligt moeilijk.

Binnen een jaar duiken ze weer op, de houten constructies langs weilanden, dorpspleinen en drukke steenwegen. Borden die vaak een tikkeltje amateuristisch werden neergepoot om uw aandacht te trekken. Op de affiches halen lokale coryfeeën hun meest spontane lach boven. Met daaronder inspirerende slogans als 'Yow we kunt' en 'heb ik het mis omdat ik miss ben?'. Een stukje Vlaamse folklore.

Toch vragen steeds meer gemeenten zich af of verkiezingsaffiches nog van deze tijd zijn. Jazeker, sommige mensen vinden ze nog steeds interessant. Maar bij anderen werken ze vooral op de lachspieren. Of op de heupen. Moeten we echt om de haverklap geconfronteerd worden met een schreeuwerige affiche terwijl we die informatie ook gewoon online kunnen zien?

In Oostende, Oudenaarde en Beringen vinden ze van niet. Daar woedt volop de discussie over een verbod. Ook in Gent vraagt N-VA om geen aanplakborden te plaatsen, maar bevoegd Open Vld-schepen Sofie Bracke ziet dat niet zitten. De borden geven kleinere partijen zoals PvdA een ruimte om campagne te voeren. Bovendien spreken ze kiezers aan die anders moeilijk bereikbaar zijn. "We kunnen wel onder elkaar afspreken om de verkiezingsborden in te perken", zegt Bracke in Het Laatste Nieuws.

Hoe ver mogen politici gaan? Daarvoor moet je een onderscheid maken tussen de publieke borden die een gemeente voorziet en de private borden in voortuinen. De eerste categorie zorgt voor de minste overlast, omdat het aantal borden beperkt is. "De tijd is voorbij waarin rivaliserende plakploegen elkaar gingen overplakken", zegt Jan Leroy van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). "Er wordt nog wel geplakt, maar niet meer zo wild. Zodra de partijen hun lijsten hebben ingediend, wordt de ruimte op de publieke borden gelijk verdeeld.

Herenakkoord

Veel minder geregeld is de wildgroei aan borden op privédomein. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) licht vandaag in het Vlaams parlement toe of lokale besturen die affiches mogen verbieden. Bijvoorbeeld door het politiereglement aan te passen. De kans is reëel dat een wettelijk verbod op privégronden niet mogelijk is.

Daarom gaan lokale besturen op zoek naar alternatieve oplossingen. In Oostende ijveren de groenen voor een herenakkoord tussen alle partijen. De kiezer informeren lukt ook zonder uitpuilende brievenbussen en tuinborden, vindt lijsttrekker Wouter De Vriendt. Onder andere sp.a en N-VA reageren er positief op zijn voorstel. In Oudenaarde en Beringen zijn gelijkaardige herenakkoorden in de maak.

Als het van Groen afhangt, sluiten de grote politieke partijen straks op nationaal niveau een herenakkoord af om de privéborden aan te pakken. "Mensen vinden de wildgroei niet leuk. Natuurlijk moeten zij geïnformeerd worden, maar dat kan perfect via publieke borden", zegt partijwoordvoerder Jonas Dutordoir.

De andere partijen hameren op de onafhankelijkheid van hun lokale besturen, en zijn dus niet geneigd een akkoord te ondertekenen. Niettemin hebben ze wel een duidelijke voorkeur. "Voor ons hebben de borden nog altijd een meerwaarde", zegt CD&V-woordvoerder Steffen van Roosbroeck. "Ze geven kleine kandidaten de kans om zich bekend te maken. Bovendien worden ze ook gebruikt door lokale verenigingen, zoals voor fuiven of eetdagen."

Bij N-VA zijn ze de borden liever kwijt dan rijk. "Veel afdelingen willen de borden weg", weet woordvoerder Bram Bombeek. Bij sp.a is de voorkeur minder uitgesproken. "Maar wij zetten lokale besturen aan om efficiënt en milieuvriendelijk campagne te voeren", verduidelijkt woordvoerder Sara Vandecruys (sp.a). Ook Open Vld hamert op 'een gezond evenwicht' tussen oude en nieuwe campagnemiddelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234