Vrijdag 16/04/2021

‘Verkiezingen zijn als voetbalmatch’

De verslagen kandidaat Mir Hoessein Mousavi, die 32 procent haalde, heeft een officiële klacht ingediend bij de Raad van Wachters wegens kiesfraude. Hij riep zijn achterban, die vooral uit jongeren en vrouwen bestaat, op om te blijven demonstreren. De oproerpolitie greep in het weekend hardhandig in. Tientallen opposanten zijn gearresteerd.

De verwachting van velen, in Iran en daarbuiten, was dat de slogan ‘Bye bye Ahmadhi’ bewaarheid zou worden en dat gewezen premier Mir Hoessein Mousavi als overwinnaar uit de bus zou komen. Men dacht dat het ‘Yes we can’ dat vorig weekend overwaaide van Washington naar Beiroet uiteindelijk ook in Teheran voor verandering zou zorgen. En volgens de Europese woordvoerder van Mousavi, de in Parijs wonende filmregisseur Mohsen Makmalbaf, had de voormalige eerste minister vrijdagavond van het ministerie van Binnenlandse Zaken ook te horen gekregen dat hij gewonnen had. Alleen liep zittend president Mahmoud Ahmedinejad vervolgens met de zege weg. Sommigen moesten prompt aan een andere slogan uit de woelige electorale periode denken: dat bij Ahmedinejad één plus één tien is. Luttele dagen geleden verwees dat nog naar zijn flagrante leugens over de economische toestand van het land, afgelopen weekend betrof het de steeds luider klinkende verwijten over kiesfraude. De woedende burgers die ook zaterdag de straat opgingen, schreeuwden dat Ahmedinejad de “stembus heeft gestolen”. In welke mate dat klopt, valt voorlopig niet met grote zekerheid te stellen, maar er zijn wel een aantal bezwarende feiten. Vooreerst werden de kieswaarnemers van de oppositie niet toegelaten bij het tellen van de stemmen. Bovendien kwam de verkiezingsuitslag opvallend snel. Normaliter duurt het minstens een dag voor die bekend raakt, nu claimde Ahmedinejad luttele uren na het sluiten van de kiesbureaus al de overwinning, wat later werd bevestigd.

Voetbalmatch

Ahmedinejad zelf deed op de eerste persconferentie sinds zijn zege in elk geval alsof het hem weinig zorgen baarde dat er voor het eerst sinds de Islamitische Revolutie van 1979 verkiezingsrellen zijn uitgebroken, nota bene nadat 85 procent van de kiesgerechtigden zich ook daadwerkelijk naar de stembus had begeven. Hij benadrukte dat de verkiezingen eerlijk verliepen en wist zich alvast gesteund door de opperste leider, ayatollah Khamenei, die hem korte tijd na de bekendmaking van de uitslag al bekrachtigde, daarmee duidelijk makend dat aanvechting van de resultaten niet echt een optie is. Ahmedinejad zelf vergeleek de stembusgang met een voetbalmatch, waarbij de supporters van de verliezende ploeg boos zijn geworden. “Ik hecht daar geen belang aan”, zei hij. Dat de man vooral kan rekenen op de steun van het verpauperde platteland en de lage inkomens, betwijfelt niemand, maar analisten stelden voor de verkiezingen duidelijk dat een grote opkomst vooral in het voordeel van Mousavi speelde, aangezien acht jongeren op de tien zeiden voor hem te zullen stemmen. In zijn speech haalde Ahmedinejad ook uit naar het Westen. “Wie durft Iran aan te vallen?”, vroeg hij retorisch. “Wie het doet, krijgt er spijt van, wees daar maar zeker van”, zei een uitdagende president.

Basijimilitie

Op minder dan een kilometer afstand van de persconferentie van de jubelende president staken boze jongeren vuilnisbakken, banken en autobanden in brand. Ze werden door de politie hard aangepakt. Ook zaterdag kwam het al op verschillende plaatsen in het land tot ongeregeldheden nadat de uitslag bekendgeraakt was. Mousavi zelf riep nochtans op tot kalmte. Gisterenmiddag werd tevens duidelijk dat meer dan honderd vermeende opposanten van het regime, onder wie ook de broer van gewezen president Khatami, waren opgepakt. Even deden geruchten de ronde dat ook Mousavi, die niet meer in het publiek is verschenen, gearresteerd was. Dat bleek niet het geval. Ook viel op dat de oproerpolitie en leden van de gehate Basijimilitie op bromfietsen zeer agressief optraden tegen de pro-Mousavibetogers. Verslaggevers ter plaatse meldden zelfs dat gewone burgers die klem raakten in de files die ontstonden door de demonstraties, zonder pardon werden neergeknuppeld als ze uit hun auto’s durfden te stappen om te zien wat er gaande was. Ondertussen bracht ook het Ahmedinejadkamp tienduizenden burgers op de been die vierden dat hun president een tweede ambtstermijn had versierd. “Hij heeft ons onze waardigheid teruggegeven”, aldus een overheidsambtenaar in een interview met Reuters.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234