Vrijdag 17/09/2021

Verkiezingen van de hoop voor Georgische oppositie

Vandaag zijn er parlementsverkiezingen in Georgië. Aan de vooravond van de verkiezingen, zaterdag, trokken tienduizenden mensen in de hoofdstad Tbilisi de straat op tegen de regering van president Michail Saakasjvili. Arnout Brouwers in Tbilisi

ina Chidasjeli (39) kijkt verrukt. Het afgelopen uur heeft een blauwe golf van tienduizenden aanhangers van 'Georgië's Droom' bezit genomen van de hoofdstraten van Tbilisi. De sfeer is uitgelaten, vrolijk, en hoopvol. Het is een groot contrast met de manifestatie vrijdag voor president Saakasjvili, waar sommige deelnemers claimden dat ze 'met duizenden' gedwongen waren te komen uit de regio's, maar toch op de oppositie zouden stemmen.

Staat Georgië werkelijk verandering te wachten, zoals de aanhangers van miljardair Ivanisjvili hopen, of zal de stemming in de stad omslaan als de resultaten van de eerste exit-polls bekend worden? Het verkiezingsstelsel, deels proportioneel, deels districtenstelsel, is immers ten gunste van de regerende macht. En de twijfel over de eerlijkheid van de verkiezingen is groot.

De liberale Chidasjeli - nu een van de leiders van Georgië's Droom - loopt al jaren mee, maar zegt dat ze zoiets nog nooit heeft meegemaakt. "Ook niet ten tijde van de Rozenrevolutie." Dat was de democratische omwenteling in 2003, de tijd dat de huidige kemphanen nog zij aan zij streden voor een democratisch Georgië.

Stroman

"Mensen zijn Saakasjvili en de regerende elite beu", zegt ze. "De armoede is groot, net zoals de werkloosheid (officieel 16 procent, reëel circa 40 procent). Al acht jaar beweren de huidige machthebbers dat ze de absolute waarheid in pacht hebben. En hoe slim je ook bent, er komt een moment dat de mensen dat niet meer pikken."

Bij vele tegenstanders van Saakasjvili was het omslagpunt zo'n vijf jaar geleden, denkt ze. "Toen werd uit een aantal beruchte zaken van machtsmisbruik duidelijk dat we hier geen onafhankelijk rechtssysteem hebben. Vervolgens werden demonstraties hard neergeslagen en stal Saakasjvili de presidentsverkiezingen. Daar heb ik bewijzen van."

Westerse waarnemers en politici knepen in het verleden wel eens een oogje toe bij Georgische verkiezingen. Saakasjvili was voor sommigen een vooruitgeschoven westerse pion, leider van een klein maar strategisch gelegen land op de Kaukasus. "Nog voor de officiële resultaten bekend waren, belde president Bush hem met felicitaties. Daarna was alles voorbij."

Ditmaal staan twee prowesterse coalities tegen elkaar, al wordt Ivanisjvili - die voor een normalisering van de betrekkingen met Rusland pleit - ervan beschuldigd een stroman van Poetin te zijn. "Maar Saakasjvili gelooft zelf al niet meer in zijn eigen beschuldigingen", zegt Chidasjeli lachend. "De laatste weken zijn we geen Russische spionnen meer, maar criminele maffiosi die het land terug willen brengen naar de donkere tijden voor Saakasjvili."

Tot enkele weken geleden had Saakasjvili's Nationale Beweging een voorsprong in sommige Amerikaanse peilingen, al wees een Duitse peiling op een voorsprong voor Georgië's Droom. Maar de recente uitbraak van een schandaal omtrent mishandeling van gevangenen heeft grote verontwaardiging gecreëerd. Naar verwachting zal Saakasjvili die klap ook in het stemhokje voelen.

Waarnemers

Het verhoogt de druk op de honderden westerse waarnemers, wier oordeel een grote rol zal spelen in de ontknoping van deze verkiezingen. Chidasjeli hoopt ditmaal op een neutrale houding. "In 2008 verloren we omdat het Westen dat zo besloot. Nu zijn hun ogen wel geopend, als ik de leider van een waarnemersmissie hoor spreken over 'trekken van leninisme' in de verkiezingscampagne."

Maar wat als de hooggespannen verwachtingen van de oppositie niet uitkomen? Irakli Alasania, een andere voorman van Georgië's Droom, maakt in een telefonisch interview vanuit Zoegdidi (waar hij campagne voert) duidelijk dat het oordeel van de waarnemers niet op voorhand wordt overgenomen. "Wat de westerse waarnemers zien, moet in overeenstemming zijn met wat het Georgische volk ziet. En dat wil de eerste vreedzame politieke transitie in Georgië in twintig jaar meemaken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234