Maandag 23/11/2020

Verkiezingen in Bosnië onderstrepen alleen verdeeldheid

In Bosnië-Herzegovina hebben ruim 3 miljoen kiezers een nieuw parlement en een nieuw presidentschap gekozen. Als de tussentijdse verkiezingen één ding duidelijk hebben gemaakt dan wel dat het land in een complete impasse zit, verdeeld volgens de etnische scheidingslijnen.

Elk van de drie grootste etnische groepen - moslims, Serviërs en Kroaten - heeft vertegenwoordigers in het parlement en het presidentschap. Westerse diplomaten hebben laten verstaan dat ze hopen dat de verkiezingen nieuwe leiders aan de macht zullen brengen, maar polls wezen er al op dat in elke etnische groep de huidige leiders aan de macht zullen blijven.

Door onderlinge ruzies zijn de noodzakelijk hervormingen om Bosnië richting EU te brengen uitgebleven. Na de verkiezingsuitslag ziet het er niet naar uit dat de daar snel verandering in komt. Het hernieuwde driehoofdige presidentschap wijst niet echt op samenwerking, eerder in tegendeel. Wel is het hoopgevend dat Bakir Izetbegovic de moslims zal vertegenwoordigen in het collectieve presidentschap. Izetbegovic is in elk geval veel gematigder dan Haris Siladjdzic, die nu moslim-vertegenwoordiger in het presidentschap is.

Bakir is de zoon van de eerste president van Bosnië, Alija Izetbegovic, die tijdens zijn leven meer tijd moest besteden aan oorlog voeren dan aan regeren. Hij wordt beschouwd als een gematigd politicus. De man is absoluut voorstander van het handhaven van de eenheid van Bosnië en een fikse toenadering tot de EU en de NAVO.

Ook de Kroatische kandidaat, Zeljko Komsic, stond op winst toen het merendeel van de stemmen geteld was. Ook hij is een gematigd voorstander van toenadering tot het Westen.

Maar bij de Servische gemeenschap is de radicale Nebojsa Radmanovic verkozen en die is een absolute voorstander van de afscheiding van de Republika Srpska van het federale Bosnië en aanhechting bij buurland Servië. Tijdens de verkiezingscampagne heeft hij voortdurend gepleit voor het opblazen van de Bosnische federatie en hij heeft daar enorme electorale steun voor gekregen bij de Servische gemeenschap.

Het wantrouwen dat voor de verkiezing bestond bij de leiders van de drie volksgemeenschappen, is zeker niet weggewerkt en het is maar de vraag hoe een coalitieregering met een werkbare meerderheid moet worden gevormd tussen de diametraal tegenovergestelde groeperingen. Er worden al heen en weer beschuldigingen geuit van verkiezingsfraude. De vrees bestaat dat het land verder wegzakt in lethargie en de politici elkaar stokken in de wielen zullen blijven steken.

Sinds de Bosnische oorlog van 1992-1995, met meer dan honderdduizend doden, heeft het land al vijf keer verkiezingen gehouden, maar de nodige politieke, sociale en economische hervormingen zijn er nog lang niet allemaal gekomen. De twee afzonderlijke entiteiten, de Moslim-Kroatische Federatie en de Republika Srpska, werden door de Daytonakkoorden (1995) bijeengevoegd tot een ‘land’. (FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234