Verkiezingen Brazilië: Rousseff blijft op kop in peilingen
De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff geeft een deel van haar voorsprong prijs op haar concurrent bij de komende presidentsverkiezingen, Aécio Neves. Rousseff blijft wel 4 à 6 procentpunt voorliggen. De verkiezingen gaan vanochtend van start.
Volgens onderzoeksbureau Atafolha, dat een peiling uitvoerde vrijdag en zaterdag, wil 52 procent van de Brazilianen op Rousseff stemmen en 48 procent op Neves. De verschillen zijn miniem: Rousseff levert 1 procentpunt in, terwijl Neves er 1 wint. Het verschil tussen de twee komt zo binnen de foutenmarge van +/-2 procent te liggen. "Maar de waarschijnlijkheid dat Rousseff op kop ligt is belangrijker", zegt Datafolha.
Onderzoeksbureau Ibope geeft de aftredende presidente dan weer een comfortabelere voorsprong van 6 punten: 53 procent zegt op Rousseff te willen stemmen, 47 procent op Neves. In vergelijking met de vorige peiling van 23 oktober verliest Rousseff 1 punt en wint Neves er 1.
Tweede ronde
In totaal moeten 142,8 miljoen Brazilianen vandaag gaan stemmen. Rousseff is de kandidate van de centrumlinkse Arbeiderspartij (PT), die al 12 jaar aan de macht is. Zij won de eerste ronde van de verkiezingen op 5 oktober met 41 procent. Neves, de kandidaat van de centrumrechtse Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB), behaalde 33 procent.
De verschillen in de tweede ronde zullen veel kleiner zijn. Neves hoopt niet alleen op de klassieke rechtse stem. Hij zou ook kunnen rekenen op een deel van de stemmen van de middenklasse-kiezers. Ontgoocheld in Dilma hadden zij in de eerste ronde gestemd voor de ecologiste Marina Silva.
Harde verwijten
In de televisiedebatten afgelopen weken hebben de 66-jarige Rousseff en de 54-jarige Neves hard naar elkaar uitgehaald. Neves verwijt de regering-Roussef onder meer dat ze de inflatie veel te veel heeft laten oplopen en dat haar partij corrupt is. Hij verwees naar verklaringen van een voormalig topman van de staatsoliemaatschappij Petrobras. Die is uit de school geklapt over het aannemen van smeergeld bij de maatschappij. Een deel van het geld zou naar de PT zijn gegaan en Rousseff zou daarvan hebben geweten.
Op haar beurt zet Rousseff Neves neer als de kandidaat van de elite. Ze waarschuwt dat als Neves president wordt de armoede en werkloosheid fors zullen stijgen in het grootste land van Zuid-Amerika.