Zondag 29/11/2020

Update

Verkiezing Zaventemse schepenen ongeldig

De Raad van State heeft de benoeming van de schepenen van Open Vld en sp.a-Groen-Leef in Zaventem ongeldig verklaard. De Raad gaat daarmee in tegen het advies van de auditeur. De schepenen kunnen hun ambt dus niet uitoefenen.

De beslissing van de Raad van State impliceert dat zes van de elf Open Vld-raadsleden, onder wie kamerlid Lieve Wierinck en vier verkozenen van sp.a-Groen-Leef, deze legislatuur niet meer kunnen worden benoemd tot burgemeester, schepen, voorzitter van de gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie of OCMW-lid omdat zij twee akten van burgemeestersvoordracht tekenden.

Bij de voorbije verkiezingen haalde Open Vld elf van de 31 zetels, UF zeven, N-VA zes, Sp.a-Groen-Leef vier en CD&V drie. Na de verkiezingen poogden eerst zes Open Vld-verkozenen een meerderheid te vormen met N-VA, sp.a-Groen-Leef en CD&V onder leiding van Lieve Wierinck. Uittredend burgemeester Francis Vermeiren (Open Vld) slaagde er echter alsnog in deze zes verkozenen van zijn partij toch te overtuigen in een coalitie te stappen van Open Vld, CD&V en sp.a. Het coalitieakkoord stipuleert dat Vermeiren de eerste drie jaar burgemeester is en Wierinck de volgende drie.

N-VA diende een klacht in bij de Vlaams-Brabantse Raad voor Verkiezingsbetwistingen en die achtte het aan de hand van de voorgedragen documenten en het emailverkeer naar het Agentschap Binnenlands Bestuur bewezen dat een aantal personen een dubbele voordracht van burgemeester hebben getekend. De Raad verklaarde om die reden de verkiezing van het schepencollege ongeldig en stelde dat de uittredende schepenen Piet Ockerman (Open Vld) en Amy Gille (sp.a) en de andere verkozenen van het kartel sp.a-Groen-Leef deze legislatuur geen van de hoger genoemde mandaten meer mochten bekleden.

Zowel Ockerman als de verkozenen van het kartel sp.a-Groen-Leef tekenden hiertegen beroep aan bij de Raad van State. Na een advies van de auditeur die de dubbele burgemeestersvoordracht niet bewezen achtte besloot de Raad van State alle betrokkenen - in totaal 16 Zaventemse politici - ter zitting te ondervragen. Terwijl de Raad voor Verkiezingsbetwistingen oordeelde dat van de Open Vld-verkozenen alleen Piet Ockerman een dubbele voordracht tekende, acht de Raad van State het nu bewezen dat (naast de vier verkozenen van sp.a-Groen-Leef) ook Lieve Wierinck, Ann Lefevre, Sonja Jacobs, Wim Driesen en Robert Demol dit deden. Wierinck ziet op die manier zowel een schepenambt als (binnen drie jaar) een burgemeestersambt aan haar neus voorbijgaan.Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234