Woensdag 27/01/2021

Verkiezing Mooiste Boekomslag van start

Welke Vlaamse boekomslagen wekken het meeste aandacht op en zijn het fraaist vormgegeven? Met de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag wil de Vlaamse Uitgeversvereniging (VUV) het publiek nauwer betrekken bij het esthetische aspect van het boek. Tien boeken zijn genomineerd, waaronder Hammertime van Jeroom, Gal. Een halve eeuw op het scherp van de snee, La Maîtresse du Pirate, Wie is er bang van de islam? en Brooddoos. Een verhaal in sneetjes. De lijst bevat zowel kinderboeken als gevarieerde non-fictie, maar geen literatuur. Tot 21 maart kun je je stem uitbrengen op de site van Boek.be, waarbij boekencheques van vijftig euro te winnen zijn. Op donderdag 21 april is de Antwerpse deSingel het decor voor de uitreiking, waar de vijf winnaars bekend worden gemaakt. (DL)

Leeg ‘seksboek’ is Britse bestseller

Een auteur hoeft niet altijd te schrijven om een bestseller te scoren. Soms volstaat een opvallende cover. Kijk maar naar de meesterzet van de Britse ‘ideeënman’ Sheridan Simove. Zijn volkomen lege boek van 200 pagina’s is dé gig van het voorjaar in Groot-Brittannië. Op het omslag prijkt slechts in kapitale letters de titel What Every Man Thinks about, apart from Sex. Op Amazon is het boek nog amper voorradig en Britse studenten gebruiken het massaal als notitieboek. “Mensen vinden het een briljante grap”, aldus de auteur tegenover NRC. “Ik verbaas me er oprecht over: blijkbaar zijn consumenten bereid om geld te betalen voor een leeg boek. Dat zegt iets over de YouTubegeneratie: alles moet onmiddellijk een reactie losmaken.” De ‘auteur’ zegt zelfs ‘geshockeerd’ te zijn door het onverhoopte succes. “Aan mijn eerste boek, Ideas Man, heb ik vijf jaar gewerkt. Daarvan heb ik bij Amazon 35.000 exemplaren verkocht. Aan dit boek heb ik maar negen dagen gewerkt en nu verkoop ik er zo’n 2.500 per week. Bizar!” (DL)

Franse Académies vinden maar moeizaam vers schrijversbloed

De eerbiedwaardige Franse instellingen Académie Goncourt en Académie française hebben het steeds moeilijker om nieuwe leden op te nemen, zo schrijft Pierre Assouline op zijn blog La république des livres. Beide Academies, vaak bevolkt met notoire ouderdomsdekens, mikken al een poos op verjonging. Zo heeft de Académie française een leeftijdsgrens ingesteld van 75 jaar. Bij de Académie Goncourt hebben schrijvers Daniel Pennac en Jean Echenoz ooit het aanbod vriendelijk afgewezen om zitting te nemen. Onlangs strikte de Académie Goncourt wel Régis Debray als opvolger van de stokoude Michel Tournier. De Académie française houdt op 7 april een verkiezing van nieuwe leden. Kandidaten zijn o.m. de schrijfster Danièle Sallenave en Jean-Louis Servan Schreiber. Twee Goncourtwinnaars Patrick Modiano en Pascal Quignard legden het verzoek van de AF beleefd naast zich neer. Maar Nobelprijswinnaar Jean-Marie Gustave Le Clézio zou wel toehappen, omdat hij de vrijgekomen zetel van de door hem hoog gewaardeerde Claude Lévi-Strauss kan veroveren. (DL)

Literair striptijdschrift ‘Eisner’ stopt ermee

Eisner, het in november 2008 met veel bombarie gelanceerde tijdschrift voor het literaire beeldverhaal, geeft er na vijf nummers al de brui aan. Volgens Podiumuitgever Joost Nijsen is het aantal lezers voor verstripte literatuur uiteindelijk té beperkt. “In kleine kring en in de pers was er lof, maar de oplage bleef steken bij 1.500 exemplaren, terwijl dat er 5.000 hadden moeten zijn”, zo zegt Nijsen in de Volkskrant.Eisner ontleende zijn naam aan Will Eisner, geestelijke vader van de graphic novel. Voor Eisner tekende Hanco Kolk onder meer Paranoia in Bagdad, gebaseerd op een verhaal van Arnon Grunberg. Nijsen spreekt ook van “een artistieke crisis” bij het blad en wijst met de vinger naar de boekhandel. “De literaire strip is een wat onbekend terrein, waardoor ze het blad onvoldoende onder de aandacht van de klanten brachten.” (DL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234