Vrijdag 14/05/2021

Wandeling door Bxl

Verken het centrum van Brussel met Stijn

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Op 7 en 8 juni stroomt de ABClub vol met liefhebbers van Prince, want muzikant Stijn (39) brengt er een ode aan de overleden popster. Het is in diezelfde legendarische concertzaal dat hij 14 jaar geleden een warm welkom vond als debuterend artiest in Brussel. Hij bleef.

Hier wil ik eens optreden." Hij wijst naar het rode uithangbord van de Ancienne Belgique. Het zijn de woorden van een veertien jaar jongere Stijn Vandeputte. Hij uit ze tegen zijn vriendin, wandelend over de stoep van de brede Anspachlaan, waar op dat moment nog toeterende auto's mogen overrijden. Toen was hij nog niet Stijn de muzikant, nog niet bekend met hits als 'Sexjunkie' en 'Hot & Sweaty' en werd hij nog niet de Vlaamse Prince genoemd.

Het blijkt een profetische uitspraak, want slechts enkele weken later betreedt hij het podium van de Ancienne Belgique. "Het nieuwjaarsfeestje van de AB was mijn eerste optreden in de grote zaal", vertelt Stijn vandaag. "Bizar was dat, optreden in mijn nieuwe thuisstad. Maar ik voelde me meteen welkom. Door de zaal, het personeel en de veelzijdige gegadigden." Want dat heb je nu eenmaal in het centrum van Brussel: een gevarieerd publiek. "In Gent speel je voor Gentenaren, in Antwerpen voor Antwerpenaren, maar in Brussel heb je mensen van overal die naar je komen luisteren. In de grootstad bougeert het tenminste."

Als verliefde student volgde Stijn zijn vriendin van Antwerpen naar Brussel. Eerst naar een appartement op de Vlaamsesteenweg, later de Dansaertstraat. Tegenwoordig woont hij in Jette.

Studerend aan Sint-Lukas begint hij te experimenteren met muziek. En terwijl Antwerpen op dat moment getypeerd wordt door een sterke muziekscene, met artiesten als dEUS en Zita Swoon, ontbreekt die volledig in de Belgische hoofdstad.

"Maar zo verbreedde mijn blik zich. In België was er binnen het elektrische muziekgenre weinig gaande. Behalve in het eclectische Brussel."

Geen wonder dat Stijn al snel kennis maakt met zijn artistieke buren Arno, Marc Didden, Jan Decorte en Daan. Of er ook een kroeg was waar al deze Brusselse artiesten samenkwamen? Nee, maar er was wel één café waar, na een AB-concert, de laatste tooghangers heentrokken. "Jammer voor jullie, de eigenaar ziet zich liever niet vermeld in de media." De favoriete plekken die Stijn ons wél wil verklappen, vindt u hierna.

null Beeld Eva Mundorff
Beeld Eva Mundorff

3x ZEKER DOEN

Arlequin (9)
"Een tweedehandsplatenwinkel met een speciale collectie. Vlakbij Manneke Pis."

Eikstraat 7

Warandepark (12)
"Zeker de moeite tijdens Boterhammen in het Park of de Feeërieën. Bovendien kun je er fietsen in een rare, diepe kuil."

Koningsstraat

Muziekinstrumentenmuseum (11)
"Voor een bezoek hoef je niet per se van muziekinstrumenten te houden. Het art nouveaugebouw en het uitzicht zijn voldoende."

Hofbergstraat 2

Arlequin. Beeld Franky Verdickt
Arlequin.Beeld Franky Verdickt

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Koninklijke bibliotheek (10)
Stijn: "Loop gewoon binnen, ga naar de cafetaria op de bovenste verdieping en bij mooi weer staat daar een deur open. Daarlangs kom je terecht op een plat dak en word je getrakteerd op een prachtig panorama. Het geeft een totaal ander beeld van de stad die je denkt te kennen. Heel bevreemdend, want tussen de gebouwen zie je delen van Brussel die je ervoor nog nooit opgemerkt had.

Ook het dakterras van het Muziekinstrumentenmuseum biedt een prachtig uitzicht op de stad, maar daar word je al snel aangeklampt om iets te drinken. In de bibliotheek geniet je zonder gestoord te worden."

Keizerslaan 4

ETEN& DRINKEN

Toukoul (2)
"In Brussel kun je werkelijk alles eten: Libanees, Japans, Thais, of vis in een Vlaams restaurant. Ideaal, want ik hou van verschillende eetculturen. Maar op een gegeven moment was ik mijn vertrouwde Vietnamees toch even beu. Vrienden raadden me toen dit Ethiopische restaurant aan. Het kruidenpalet hier proef je nergens anders. Dineren bij Toukoul is ook een heel aparte ervaring. Hier eet je met je handen. Tenzij je dat niet ziet zitten, natuurlijk."

Kastanjeboomstraat 1

Madame Moustache (3)
Om uit te gaan, is Stijn er nog niet geraakt. Nochtans is Madame Moustache bij menig Brusselaar bekend als een eigenzinnige club waar aangeschoten pleziermakers hun beste dancemoves bovenhalen. Gelegen aan de Vismet, is het in de zomer ook eenvoudigweg een aangename plek om een pintje of een gin-tonic te drinken.

Voor het terras bevindt zich een leeg bassin. Dat is geen treurige bedoening, maar een originele speeltuin voor kleine kinderen. En de ouders, die kunnen ondertussen welverdiend onderuitzakken in de vele ligstoelen.

Brandhoutkaai 5-7

El Rincon de Espana (7)
In bruisend Brussel is het niet altijd gemakkelijk om een rustige plek te vinden om te dineren. Wie wat verder wandelt dan de bekende Dansaertstraat of Anspachlaan, stuit af en toe op een rustig gelegen oase. Die vond Stijn net achter het Bloemenhofplein. "Op een houten terras met tonnen als tafels kun je bij El Rincon de Espana gezellig een fles rosé kraken en van tapas smullen. Bovendien is de uitbater een verpersoonlijking van de Spaanse gastvrijheid. "Miguel heet hij, geloof ik. Een fantastische gastheer, en heel muzikaal bovendien." Niet verbazingwekkend hangt aan de wand een foto van hem met de Franse muziekgroep Gipsy Kings (herinner u het opzwepende nummer 'Bamboleo' eind jaren 80, red.). Met alle plezier zet hij wat van eigen makelij op."

Slachthuisstraat 43

SHOPPEN

Caroline music (8)
"Dat Caroline music nog bestaat, is in deze tijden een klein wonder. Jullie generatie heeft dat niet meer meegemaakt, wachten tot dat ene album uitkomt. Koop jij soms nog een cd?" Stijn stelt de retorische vraag. In zijn jonge jaren was dat anders. Pas verhuisd naar de grootstad, kroop hij in een telefooncel (ja, die bestonden toen ook nog) en scheurde vol goede moed de pagina's met alle muziekwinkels uit de Gouden Gids. "Zo heb ik Brussel leren kennen. Met die gele blaadjes in m'n hand, struinde ik de straten af op zoek naar de beste muziekwinkels. Caroline Music is één van de laatste die is overgebleven. Leuk detail, het ligt net tegenover de AB."

Anspachlaan 101

Stijl (5)
Om te winkelen hoefde Stijn vroeger niet ver de deur uit. Stijl, een van zijn favoriete kledingwinkels bevond zich immers net tegenover zijn deur op de Dansaertstraat. "Kwam er een nieuwe lading toe, ik wist het meteen." Even verderop heeft de winkel nu ook een tweede afdeling. "Daar ben ik ontzettend blij mee, want het is uitsluitend voor mannen. En mannen, die kopen toch anders dan vrouwen, niet? Het is er fijn winkelen, want het personeel onderhoudt een goede band met zijn cliënteel. Hendrik, de verkoper, kent mijn smaak. Ik kom binnen, vraag een hemd of broek en Hendrik weet precies wat ik wil. 'Is het voor thuis, of voor een optreden?' vraagt hij dan."

Antoine Dansaertstraat 74

Think Twice (6)
"Think Twice is zowat de tegenhanger van Stijl. Waar je in de laatst vermelde vooral topmerken terugvindt, hangen de rekken in Think Twice vol met tweedehandskleren. Hier spring je binnen zonder te weten waarmee je zal buitenwandelen. Een topconcept voor kleren die een tweede kans verdienen. De goedkope stukken die ik in Think Twice koop, combineer ik met de duurdere kledij van Stijl. Toevallig kende ik de uitbaatster al van op café en de biowinkel. Haar ex-man was dan ook nog eens actief in de muziekbusiness. Een kleine wereld, deze stad."

Oude Graanmarkt 57

LEUK OM TE DOEN

Gek steegje (1)
"Wie van gekheid houdt, moet maar eens door de Paardgang wandelen. Dit smalle steegje ligt vlak naast het Vlaams-Marokkaanse culturenhuis, het oude Théâtre de la Gaîté. Ik merkte het voor de eerst keer op toen ik nog aan de filmschool studeerde. Totaal overdonderend, want ik waande me plots in het New York van de jaren 80. Een raar, donker gevoel bekroop me. Het voelde erg niet-Brussel, want in dit deel van de stad verwachtte ik alleen maar opgekuiste straten. Later wist ik natuurlijk wel beter. In deze smalle straat, met hier en daar graffiti, wordt nog vaak een videoclip of film opgenomen."

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Fietsen langs het kanaal (4)
"Als er iets is wat ik mis aan Antwerpen, is het de Schelde." In Brussel is het inderdaad lang zoeken naar een fijne plek aan het water, waar je mensen kunt spotten met een pint in de hand en de voeten bungelend boven het wateroppervlak. "In Molenbeek, aan de Vlaamse poort, kun je wel de trappen afstappen aan het Kanaal. Dan kom je net wat dichter bij het water. Maar om volop te genieten, fietste ik vaak richting Halle. Dan stopte ik onderweg bij de roeiclub om iets fris te drinken. Ik mis dat wel. Hierbij een oproep aan mezelf via dit magazine: ga opnieuw wat meer langs het Kanaal fietsen."

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234