Woensdag 27/01/2021

Verken de stad Met gids Ikweetnix

Je kunt kiezen tussen een Keltische en een Romeinse gids als je de geschiedenis van Belgiës oudste stad wilt leren kennen. Want de geschiedenis heeft twee versies: die van de verliezers en die van de winnaars. Uw Romeinse gids zal u vol trots de oude vestingmuren tonen, gebouwd onder de leiding van de grote commandant Julianus, die in 15 voor Christus Atuataca Tungrorum stichtte. Nadat de lokale barbaren, de Eburonen, na een kleine opstand voorgoed in de pan waren gehakt. Deze gegidste tocht is geschikt voor wie geïnteresseerd is in fundamenten, oude aanvoerbuizen met water voor de thermen en andere Romeinse technische hoogstandjes en opschepperij.

Wie een verhaal wil horen over heldenmoed, vermetelheid en ontbering moet niet bij de Romeinen zijn. We raden u dan ook aan de Keltische gids Ikweetnix te volgen. Ikweetnix is de achterkleinzoon van de rechterhand van Ambiorix, de dapperste der Belgen, die de dapperste der Galliërs waren: Caesar heeft dat zelf gezegd! Ambiorix was de koning van de Eburonen en het is dan ook zijn spoor dat we volgen door de straten van Tongeren. Dat spoor is makkelijk te vinden: je volgt gewoon de bronzen klinknagels tussen de kasseien, waarop Ambiorix’ nobele profiel getekend staat: zijn stoere snor, zijn lange haren, zijn sterke helm. De dappere, sluwe Ambiorix liet de Romeinse commandanten in de val lopen, waarna hij hun leger in de pan hakte. Ha! Daarna moest hij vluchten voor zijn leven, de heuvels over, de groene donkere bossen in. Wie weet zwerft hij daar nog steeds ergens rond... De gegidste wandelingen worden nog tot juni 2010 elke zaterdagavond (20.00 uur) en zondagmiddag (14.30 uur) gratis aangeboden aan alle nazaten van oude Belgen die hun vaderlandse geschiedenis willen opfrissen. Vertrek aan het Museumplein.

Shoppen Antiekmarkt

Wie op zondagmorgen in Tongeren komt, kan er niet naast kijken: alle straten die rond de oude vestingmuren bij de Moerenpoort liggen, worden in beslag genomen door een enorme antiekmarkt. Nederlanders, nooit vies van een koopje, hebben hun weg naar dit groot openluchtfestijn al lang gevonden. Je vindt er echte antiek, van bronzen deurklink tot porseleinen jonkvrouwen, maar evengoed charmante rommel zoals die op zovele rommelmarkten verkocht wordt. Voor elk wat wils, kortom. Een paar euro’s lichter en wat prullen rijker slenter je hier langs de vele, gezellige kraampjes. Ook vermeldenswaardig is het oudste huis van Tongeren, met vakwerkgevel en eeuwenoude eiken balken binnenin: dat is momenteel gewoon een Hema. Je kunt er tijdens de openingsuren op de eerste verdieping vrijelijk de oude balken of de nieuwe collectie rode paraplu’s met witte stippen bewonderen. Meer info over antiek en historie vind je op www.tongeren.be/Toerisme.

Kuren Cleopatra’s melkbad

Doen de voeten pijn en is het lichaam vermoeid na een lange mars door de stad? Volg dan het devies van de oude Romeinen: mens sane in corpore sanum. Bij Thermen Sane kun je een Cleopatrakuur volgen, met ontspannend melkbad en oliemassage. Voor hem is er een Caesarpakking met klei, inclusief peeling. Maak hierna uitgebreid gebruik van de warme en koude baden en kom weer buiten als een herboren mens. Voor wie de god Bacchus wil eren tijdens het kuren is er Hotel Pracha, waar de heer die een Via Orientaliskuur volgt, kan genieten met een aperitief op basis van wijn, waarna hij een massage met kruidenstempels krijgt. Zijn vrouw kan hier een Cleopatra de Luxekuur volgen, eveneens met aperitief op basis van wijn, gevolgd door een massage met druivenpitolie en een dodezeebadbehandeling. Laat je oude huid achter en begin een nieuw leven in Atuatuca Tungrorum.

Cultuur Gallo-Romeins museum

Cultuur verheft de zeden. En wat is verheffender dan het Gallo-Romeins museum binnentreden, een bouwwerk ter glorie van koning Ambiorix van de Eburonen? Nog tot 13 juni loopt hier een tentoonstelling die aan de grootste en dapperste aller Belgen is gewijd. Hier komen de hoogdagen van de Kelten weer tot leven. Sta oog in oog met Ambiorix en Epinona. U kent Epinona niet? Dat dapper meisje met rode krulharen leefde in 50 voor Christus met haar broer Brent in een Eburoons dorpje. Jeugdauteur Marc de Bel vertelt door haar mond het verhaal van de val van de Eburonen.

Slapen Villa Esperanza

In Villa Esperanza (www.villa-esperanza.be/) kan men hopen op mooie dromen. De villa, een historisch pand uit 1900, is centraal gelegen langs een voormalige heirbaan, nu een invalsweg naar Tongeren. In deze B&B slaap je vanaf 49 euro per persoon per nacht. Wie overnacht tussen maandag en vrijdag krijgt gratis toegang tot de Sané Thermen. Wie er in kamer L’Aventura slaapt, vindt daar een oude wereldbol waarop je de grenzen kunt zoeken van het imperium dat Caesar veroverde. Wie de stadsgrenzen wil verlaten, kan gratis een fiets huren via toerisme Tongeren. Het fietsroutenetwerk ligt vlakbij Villa Esperanza. Op www.vlaanderen-vakantieland.be en www.toerismelimburg.be vind je meer logies.

Eten Everzwijn in de pot

Wat dacht u van een hartig stoofpotje van everzwijn met donker bier en knolselderpuree, zoals ze dat bij de Eburoon serveren? Of houdt u meer van zeebaars met tijm en ratatouille van oergroenten? De Romeinse menu’s die geserveerd worden in acht Tongerse restaurants (www.toerismetongeren.be) laten u de smaken van weleer proeven. Met een ticket van het Gallo-Romeins museum in de hand krijg je vier euro korting op een Romeins menu. Wij proefden er zo eentje in het Museum Kafee, en smulden er van de perfect gegaarde zeebaars en de geroosterde lamscarré met puree van knolselder, notensla en gedroogde perziken. Ook het dessert, ijs met amarenakersen en een vleugje grappa, vergezeld van koffie met Italiaanse hazelnootlikeur,vinsanto met cantilucini, kon ons zeer bekoren.

Verken de stad Vespa of Herbie

M’as-tu-vu? En nog belangrijker: heb je mijn rode Vespa of mijn witte retro-Herbie gezien? Zich trendy kleden volstaat niet als je wilt meetellen in Tongeren, je trendy voortbewegen is eveneens een must. Huur daarom een knalrode Vespa of retro-Herbie, en niemand kan nog naast je kijken. Ben je zelf niet in het bezit van zulke hippe voertuigen, geen nood: je kunt er eentje huren via www.vesparoute.com of www.herbietours.com en daarmee door de Tongerse straten scheuren. Of, waarom niet door de heuvels vol bloesems. Tongeren ligt immers in het hart van Haspengouw, het Toscane van Limburg. Maak grote sier met je Vespa of Herbie als je door Herstappe, het kleinste dorpje van Vlaanderen rijdt. Picknicken is de nieuwe trend deze zomer, en voor wat extra geld kun je een luxueuze picknickmand bestellen waarvan je na je trendy tochtje kunt genieten op de heuvels van Horpmaal.

Shoppen Eerste zondag is shopzondag

Wekelijks trekken zo’n 40.000 shoppers naar shoppingcentrum Julianus (www.julianusshopping.be/), dat sinds twee jaar open is. Het shoppingcentrum - met wit zeildoek dat je droog houdt bij druilerig weer boven de grote binnenplaats - is de place to be voor wie hip wil shoppen. Hier vind je schoenenparadijs Torfs, sportieve reus United Brands, klassevolle Esprit-kleding, enzoverder. Kijk vooral uit naar de shoppingzondagen: elke eerste zondag van de maand zijn alle winkels in Tongeren open. Als dat geen feest is voor de fashionista! Dat het niet zo’n vaart loopt met het nieuwe shoppingcentrum - niet alle etalages zijn verhuurd - valt natuurlijk te wijten aan de crisis. Maar laat dat geen stokje voor de shoppingvreugde steken. Integendeel, we moeten de crisis bestrijden en de economie aanwakkeren: laat maar rollen dus, die centen...

Kuren Drink groen bloed

Wie niet naar de traditionele thermen wil - bah zeg, iedereen naakt, hoe banaal -, kan kiezen voor een privékuur in een nieuwbouwwoning enkele dorpen voorbij Tongeren. Bij Orchidee (or-chi-dee@telenet.be) in Kortessem word je discreet ontvangen door Joke Aerts: met een tasje thee heet ze je welkom op een comfortabele sofa in haar bibliotheek. Van Paolo Coelho tot de Celestijnse Belofte: het is duidelijk dat we ons hier in hogere sferen bevinden. Joke maakt haar eigen mixen met algen hoogstpersoonlijk in haar keuken, waardoor ze je lichaam op maat kan detoxen of versterken. Erg bijzonder vonden we het glaasje chlorofyl dat we te drinken kregen. Groen plantenbloed, zo noemt men chlorofyldrankjes in Amerika, waar de trend vandaan komt.

Cultuur Aziatische kunst bij Artiorix

De moderne kunstliefhebber trekt niet naar musea: hij weet dat het kloppend hart van de art scene zich in jonge galerijen bevindt. Bij Artiorix Art&Design (www.artiorix.be/), bijvoorbeeld. Deze jonge galerij met zijn minimalistische witte interieur laat alle aandacht naar de kunst gaan. Nog tot 30 mei kun je er Aziatische kunst kijken of kopen. Ontdek er jong geweld uit Indonesië zoals Anas, Nurkholis, Tanama, Probo, Krijono en Nahum. De ene verwerkt in futuristische stijl de wolkenkrabbers die in het snel groeiende Azië uit de grond rijzen, de ander brengt droombeelden die aan Dali en Magritte doen denken: een klein meisje met een Chinees hoedje kijkt verwonderd naar een schilderij van een rode appel die boven de zee zweeft.

Eten Van bruschetta tot raclette

Een stukje Zwitserland op de Grote Markt, dat is La Vache Qui Suisse (www.lavachequisuisse.be) in Tongeren. Ben je een skiliefhebber, bergfanaat of gewoon nieuwsgierig? Stap dan in het grappige, gezellige interieur binnen, waar een après-skisfeertje wordt opgeroepen. Het logo met de lachende koe, de vrolijke wit met zwart gevlekte borden en het fondue- en raclettestel op tafel beloven een lekkere avond in goede sfeer. Ideaal voor wie eens wat anders wil. Wie van retro houdt, zal het interieur van Basilik (www.bazilik.be/) bevallen: de houten lambrisering, de wit-zwarte tegelvloer, het leistenen bord met het menu in krijt erop geschreven... Basilik biedt een pretentieloze brasseriekeuken die de maag vult, van tomatensoep met basilicum tot croque hawaï. Wie van trendy houdt, is goed af in Brasserie Tinto, (www.brasserie-tinto.be/), waar het zelfs op zondagavond even zoeken is naar een tafeltje. De keuken is er Italiaans-Belgisch getint, van bruschetta met rode pesto over koninginnenhapje tot tiramisu met speculaas en limoncello. De ontbijtbrunch op zondag is hier terecht populair. Voor 14,95 euro per persoon doe je je onbeperkt te goed aan een assortiment van broodjes en koeken, fijne charcuterie, kazen en gerookte vissoorten, soep en eitjes, pannenkoeken, vers fruit en smoothies, ontbijtgranen en soorten yoghurt, gevolgd door een uitgebreid dessertenbuffet.

Slapen Designhotel Eburon

Voor wie van design houdt, is er maar één plek waar je je hoofd wilt neerleggen: Hotel Eburon (http://www.differenthotels.be/eburon-hotel.php). Het interieur moeten we niet meer voorstellen, met zijn karmijnrode zetels en appelgroene stoelen. Dat hebt u ongetwijfeld al op tv gezien als decor in de vtm-serie Dag & Nacht: Hotel Eburon. Hier geen Titus in de bar en geen manager die Nathalie Sanders heet en Vlaamse Paris Hiltonallures heeft. Een knappe ober met Italiaanse roots in bar Tinto en een vriendelijk glimlachende receptioniste volstaan in de echte wereld. Hotel Eburon is met voorsprong het hipste hotel van Tongeren: het heeft XL regendouches, iPod met Bose ‘sounddock system’ en gratis wifi op de kamers. Het architectenbureau Peter Cornoedus& Partners tekende voor de trendy transformatie van dit voormalig Sint-Jacobsgasthuis uit de twaalfde eeuw tot 21ste-eeuws luxeviersterrenhotel. Bij Neckermann kun je een nachtje Eburon boeken voor de promoprijs van 45 euro per nacht per persoon. Er zijn ook allerhande arrangementen uitgewerkt naar aanleiding van de vtm-serie, waarvan men hoopt dat ze een Katarakteffect op Tongeren gaat hebben. “Nee, het aantal toeristen is nog niet aanzienlijk gegroeid. We verwachten wel meer toeristen aan het einde van de serie, richting de zomer”, zegt Christianne Knaappen, de enige echte sales & marketing manager van hotel Eburon. Hoe het haar collega’s op tv vergaat, kun je elke dinsdag na Mijn restaurant volgen op vtm, nog tot 18 mei.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234