Verkeersveiligheid
Verkeersongevallen kosten Vlaanderen 2,4 miljard euro per jaar
Het hoge aantal verkeersongevallen kostte Vlaanderen vorig jaar 2,4 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen die deze krant maakte op basis van de nieuwste slachtofferstatistieken. Experts roepen minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op om verder te gaan dan de 'mini-hervorming' die hij vorige week goedkeurde en werk te maken van een professionele rijopleiding.
Er vielen over heel 2015 op de Vlaamse wegen 378 verkeersdoden, 2.880 zwaargewonden en 29.291 lichtgewonden. Vooral het aantal dodelijke slachtoffers stagneert de laatste jaren, de laatste forse daling werd genoteerd in 2012, toen het aantal op 384 uitkwam tegenover 433 het jaar daarvoor.
Nochtans heeft Vlaanderen zich al jaren geleden tot doel gesteld om in 2015 niet meer dan 250 verkeersdoden te hebben. Via een tussenstap van 200 in 2020 stelde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts een 'vision zero' in het voorutzicht: 0 verkeersdoden in 2050. Het aantal gewonden daalde vorig jaar wel verder, maar ook daar zitten we nog ver af van de doelstelling van maximaal 2.000 zwaargewonden.
Maatschappelijke kost
Dat hoge aantal verkeersslachtoffers veroorzaakt, behalve een bijna onberekenbaar emotioneel leed bij betrokkenen en nabestaanden, ook een hoge maatschappelijke kost. Daarin worden alle kosten en verliezen opgenomen die het gevolg zijn van een verkeersongeval: hulpverlening, medische kosten, beschadigingen aan voertuigen en wegen, de economische kost van files, maar ook toekomstig productieverlies door de tijdelijke of volledige arbeidsongeschiktheid van slachtoffers.
De Europese Commissie schat de kost van 1 verkeersdode op gemiddeld 2,178 miljoen euro. Voor een zwaar- en lichtgewonde is dat 330.400 euro en 21.300 euro. De totale kostprijs liep voor Vlaanderen daardoor in 2015 op tot 2,4 miljard euro.
De werkelijke kost ligt zelfs nog een pak hoger, aangezien de kosten van ongevallen zonder gewonden nog niet eens worden meegeteld. De door de Europese Commissie gehanteerde cijfers vormen bovendien nog een conservatieve schatting. De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid ging in 2009 al uit van 2,6 miljoen euro kost per overleden verkeersslachtoffer.
Als Vlaanderen vorig jaar zijn eigen doelstelling had behaald, zou de totale kost gedaald zijn tot 1,8 miljard euro, een besparing dus van 600 miljoen euro.
Gemiste kans
Vlaanderen is sinds de vorige staatshervorming bevoegd voor een groot deel van het mobiliteitsbeleid. Met de hervorming van de rijopleiding die de Vlaamse regering vorige week goedkeurde, wil bevoegd minister Weyts verdere stappen zetten.