Donderdag 28/01/2021

Verkeersboetes: amper 1 op 3 geïnde euro's gaat naar veiligheid

Beeld PHOTO_NEWS

Een derde van de opbrengsten uit verkeersboetes gaat naar verkeersveiligheid, de rest verdwijnt in de staatskas. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH).

Vandaag houdt de politie haar grote flitsmarathon. Wie tegen de lamp loopt, zal zich niet kunnen troosten met de gedachte dat hij of zij onrechtstreeks toch bijdraagt aan een betere verkeersveiligheid.

Twee derde van de opbrengsten uit de boetes verdwijnt immers gewoon in de staatskas. Slechts een derde vloeit naar het federale Verkeersveiligheidsfonds, dat projecten steunt om de verkeersveiligheid te verhogen.

Draagvlak
In 2012 werd er voor 370 miljoen euro aan verkeersboetes geïnd. In 2013 vloeide 38 procent daarvan, 140 miljoen euro, naar het Verkeersveiligheidsfonds. Als we rekening houden met het geld dat op het einde van het jaar in het fonds achterbleef, is dat maar 31 procent.

Dat blijkt uit cijfers die Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) opvroeg bij staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH).

Volgens de Open Vld'ster zou elke boete integraal naar het fonds moeten vloeien, al beseft ze dat dat in budgettair moeilijke tijden niet evident is. "De link tussen een verkeersboete en het beoogde doel is veel te klein. Wie een boete krijgt, moet weten waarvoor die wordt gebruikt", zegt Lahaye-Battheu.

"Als de politie daar duidelijker over communiceert, dan zou het draagvlak voor acties zoals de flitsmarathon overigens veel groter zijn."

Ook automobielorganisatie Touring eist dat de opbrengsten uit verkeersboetes integraal naar de veiligheid gaan. Touring laat doorgaans geen kans onbenut om te zeggen dat de automobilist een melkkoe is van de overheid.

"Maar als je kunt zeggen waarvoor een boete dient, zou dat veel oplossen", zegt woordvoerder Danny Smagghe. "Een snelheidscontrole mag niet alleen dienen om de staatskas te spijzen. Ze moet vooral de verkeersveiligheid verhogen. Door de opbrengst van verkeersboetes integraal te investeren in veiligheid, dwing je meer respect af bij de automobilist."

Onder invloed
Staatssecretaris Wathelet begrijpt de kritiek. "Ook ik vind dat een boete moet bijdragen tot meer veiligheid. Het is niet de bedoeling dat het geld zomaar naar de staatskas vloeit."

Toen hij de boetes voor rijden onder invloed verhoogde van 150 tot 170 euro beloofde Wathelet dat die 20 euro integraal naar de aankoop van alcoholtesters zou gaan. Op de vraag van Lahaye-Battheu, om het bedrag dat terugvloeit naar het fonds op te krikken, weigert hij echter in te gaan.

Resultaten
De eerste resultaten van de flitsmarathon worden wellicht morgen in de late namiddag bekend gemaakt, aldus Tine Hollevoet, woordvoerder van de federale politie.

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234