Zondag 08/12/2019

Verkeer in Antwerpse haven zo goed als normaal

In de haven van Antwerpen is de verkeerssituatie genormaliseerd. Tussen 5 en 10.30 uur hadden de vakbonden in het kader van de actiedag voor meer koopkracht op verschillende plaatsen blokkades opgezet. Die zijn nu opgeheven, omdat de vakbonden afzakken naar een militantensamenkomst bij Electrabel, in het centrum van Antwerpen.

De actiedag had een groot deel van de werkzaamheden en het spoorverkeer in de haven van Antwerpen platgelegd. Havenarbeiders en andere werknemers werkten vaak wel, maar ze geraakten door de filterblokkades van de vakbonden maar moeilijk op hun bestemming. Dezelfde problemen stelden zich voor de loodsen, waardoor schepen niet konden vertrekken.

Verkeer geblokkeerd
Het verkeer was sinds 5 uur geblokkeerd. Op sommige plaatsen lieten de vakbondsposten aan de Scheldelaan mondjesmaat verkeer toe, maar op andere plaatsen werd de weg volledig afgesloten. Dat zorgde voor enorme verkeerhinder, die zich liet voelen tot op de A12.

Bij de (petro)chemische bedrijven als BASF, Bayer, Lanxess, Degussa, Total, Solvay of Monsanto zijn de dagploegen nagenoeg nergens aan de slag, aldus Bruno Verlaeckt van het ABVV. De veiligheid is door een minimumbezetting overal wel gegarandeerd.

Problemen op rechteroever
De andere havenbedrijven ondervinden eveneens heel wat hinder, omdat de havenarbeiders en het andere personeel de ondernemingen niet konden bereiken. Vooral op rechteroever zijn er daardoor heel wat problemen. Zo is er hinder bij de Europaterminal op de rechtoever en bij de containerterminal van PSA HNN aan het Deurganckdok op de linker Scheldeoever.

Ook het personeel van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen had het moeilijk om de sluizen te bereiken. De bediening was wel verzekerd. Hetzelfde gold voor de loodsen die niet aan boord van de schepen geraakten, waardoor die vertraging opliepen bij vertrek.

Goederenverkeer met mondjesmaat
Het goederenverkeer is in de haven van Antwerpen mondjesmaat mogelijk. Sinds gisteravond 22 uur wordt er actie gevoerd. Er rijden wel treinen binnen het havengebied naar de verschillende Antwerpse dokken. Vertrekkende treinen moeten rekening houden met een vertraging tot 24 uur. De situatie zou in de loop van morgenvoormiddag genormaliseerd moeten zijn. (belga/svm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234