Vrijdag 25/09/2020

Politiek

Verjonging sp.a gaat gepaard met groeipijnen

Conner Rousseau werd vorige week aangeduid als fractieleider in het Vlaams Parlement. Beeld BELGA

Met Bert Anciaux coöpteert sp.a een oudgediende in de Senaat. Hoe valt dat te rijmen met de verjongingsoperatie die de partij koste wat het kost wil doorvoeren?

Negen socialisten ambieerden een vijfjarig verblijf in het rode pluche, maar uiteindelijk mag Bert Anciaux gewoon blijven zitten. Het uitgebreid bureau van sp.a had twee stemrondes nodig om hem een derde opeenvolgende termijn als senator te gunnen. Bij de tegenkandidaten zaten onder meer enkele lokale partijleden uit kleinere gemeenten, sommigen met, anderen zonder mandaat. Geen enkel ander uittredend parlementslid deed een gooi naar het zitje.

Dat Anciaux het haalde van die veel minder grote namen uit de partij, mag dus niet verwonderen. En hoewel hij begin dit jaar verzaakte aan het Brusselse lijsttrekkerschap voor het Vlaams Parlement, heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken dat een verlengd verblijf in de Senaat hem wel zou zinnen. Het bijzondere aan de verlenging van de coöptatie van Anciaux, is dat ze niet helemaal lijkt te stroken met de lijn die de partij sinds de start van haar vernieuwingsoperatie vorig jaar predikt: die van de verjonging. 

Bert Anciaux kan in de Senaat blijven zitten.Beeld BELGA

“Nochtans, ik zie de tegenstelling niet”, zegt sp.a-woordvoerder Lot Wildemeersch. “We hebben nooit gezegd dat we alleen de partij wilden worden van de nieuwe gezichten. De bedoeling is altijd geweest dat die verjonging hand in hand zou gaan met ervaring, indien mogelijk. Bert wilde graag een nieuw mandaat als senator en het is goed voor hem dat hij voldoende leden achter hem heeft weten te krijgen. Hij heeft meteen gezegd dat hij zich mee wil inzetten voor de vernieuwing van de partij en wij zullen hem daaraan houden.”

Sturm-und-drang

Wie dit najaar ook de nieuwe voorzitter van de socialisten wordt – toch nog John Crombez of een uitdager die zich nu in alle luwte aan het warmlopen is –, dat wordt een van de uitdagingen voor de komende jaren: die oude(re) garde verzoenen met de jonge talenten die nu met een turbo richting toekomst gekatapulteerd zijn.

Hoe groot hun sturm-und-drang is, illustreerde Conner Rousseau afgelopen weekend nog eens in een interview met De zondag. De amper 26-jarige Rousseau, die in mei vanuit het niets lijsttrekker was in Oost-Vlaanderen, werd vorige week aangesteld tot fractieleider. Enigszins verrassend, aangezien de Vlaamse sp.a-fractie ook routiniers als Freya Van den Bossche, Caroline Gennez en Bruno Tobback telt. Maar in het interview wordt de horizon alvast wat verder gelegd: Rousseau sluit niet uit dat hij zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap en geeft aan al een nieuwe naam in gedachten te hebben voor de partij.

Intern wordt die demarche onthaald op een mix van schouderophalen en milde ergernis. De gemeenschappelijke deler in alle reacties: de mantel der liefde die jeugdige onbesuisdheid graag toedekt. Weinigen die overigens echt geloven in de kandidatuur van Rousseau, degenen die hem vandaag al effectief de capaciteiten toedichten om de partij te leiden zijn nog dunner gezaaid. 

Schatplichtig

Vast staat dat Crombez van zijn poulain weinig te vrezen heeft. Als de voorzitter een tweede termijn ambieert, kan hij rekenen op de bijna onvoorwaardelijke steun van de jonge lichting die dankzij hem gelanceerd werd. Die schatplichtigheid werd vorige week nog mooi in de verf gezet door Melissa Depraetere, een van de nieuwkomers in de Kamer. De West-Vlaamse werd afgevaardigd naar De afspraak om daar in een zeer opmerkelijke confrontatie met partijgenoot Hans Bonte Crombez te verdedigen. 

Vast staat ook dat die vernieuwing breed gedragen is binnen de partij. Ook al wijzen ervaren rotten als Bonte en Tobback resoluut naar die hele operatie als een van de belangrijkste redenen voor het verlies dat sp.a leed bij de verkiezingen. En ook al ziet het er niet naar uit dat die kritiek snel zal verstommen: de decumul werd wel met een overweldigende meerderheid goedgekeurd op het partijcongres. 

Melissa Depraetere, die vorige week de eed aflegde als Kamerlid, belichaamt samen met Conner Rousseau de nieuwe sp.a-generatie.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234