Maandag 09/12/2019

Verhuizen

Dertig jaar De Morgen, het doet wat met een mens zijn carrière. En zijn leven. Bij het doorbladeren vorige maandag van de speciale bijlage bij de krant, met daarin een oneindig aantal afgedrukte voorpagina's, vroeg ik me af: hoe vaak zou de krant veranderd zijn? En ook: hoe vaak zou ondergetekende verhuisd zijn? Het is eigenaardig hoe verhuizen altijd iets zegt over de evolutie van de krant, maar ook over mezelf. In alle eerlijkheid ben ik een beetje de tel kwijt. Ooit zat ik nog in de aloude lokalen van de Vooruit, met blik op de plaats waar Louis Paul Boon nog op zijn stoel zat. Dan ging het richting Moutstraat, weg uit het Gentse centrum. Tegen die tijd had ikzelf al drie lokalen in Antwerpen versleten. Eerst op de Amerikalei, dan boven het toenmalig vakbondsgebouw, nabij het Centraal Station. Van daar ging het naar een pand dat volledig casco was, maar de behoefte om te ontsnappen uit het enge vakbondsgebouw was zo groot dat we zelf de opbouwwerken deden en bekostigden, tot elektriciteit en vloerbekleding toe. In die vloerbekleding prijkte trots het eigenhandig bestelde logo van De Antwerpse Morgen. Een paar jaren later kwam er weer een Antwerps project (ook op dat vlak ben ik de tel kwijt), we belandden in een aquarium op de hoek van de Driekoningenstraat, met zicht op de achterkant van Berchem Station. Daar werd de allereerste Metro geboren, geen blad om achteloos op de trein achter te laten maar een stadskrant (op klein formaat!) die dagelijks bij de Antwerpse editie van de krant werd gevoegd. De stad mocht dan van iedereen zijn, ze was vooral van ons. Toen ik werd teruggeroepen was het richting Brussel, naar de Brogniezstraat in de gouden textieldriehoek van Brussel.

Van Berchem Station werd een mens niet vrolijk, van deze Anderlechtse wijk al evenmin. Er werd geen traan gelaten toen toenmalig directeur Wim Coessens met het mooie pand aan de Arduinkaai op de proppen kwam. Maar de wegen en de locaties van de krant bleven wonderlijk. Van de krant naar het magazine betekende voor mezelf een demi-tour naar Schelle, waar de magazines van De Persgroep zijn gehuisvest. Geprangd tussen Antwerpen en Brussel, dit kon niet blijven duren. Dan maar terug naar Brussel met het magazine, niet naar de krant zelf maar naar het magnifieke gebouw van Thurn & Taxis. Nu hangt er een zoveelste verhuis in de lucht. En een zoveelste nieuwe episode voor de moeder van dit magazine, de krant. Ach, ieder verhuisje heeft zijn kruisje. Als de voorpagina's maar blijven spetteren.

Hoe vaak zou de krant veranderd zijn? En ook: hoe vaak zou ondergetekende verhuisd zijn?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234