Donderdag 22/04/2021

'Verhoog minimumloon met 10 procent'

In de aanloop naar 1 mei roept ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw de werkgevers op om het minimumloon met 10 procent op te trekken. Voor een voltijdse werknemer vanaf 21 jaar zou dat neerkomen op een verhoging van 1.472 euro naar 1.620 euro bruto per maand. Het nationale minimumloon wordt bepaald in onderhandelingen tussen sociale partners.

Terwijl de werkgevers over de hoge loonkosten klagen, pleit u voor een verhoging van het minimumloon. Dat maakt arbeid nog duurder, zullen zij u antwoorden.

De Leeuw: "De Zonnekoning van Adecco (Patrick De Maeseneire, EV) heeft het met zijn uitspraken over het afschaffen van vakantiegeld en dertiende maand nog maar onlangs bewezen. Sommige werkgevers vinden eigenlijk dat de werknemers te veel verdienen. Waar gaat dat eindigen? Een hoger minimumloon spreidt alle inkomens beter onder de bevolking en geeft de werkenden die het moeilijk hebben om al hun facturen te betalen, de working poor, de kans om op te klimmen naar de middenklasse. Dat is goed voor de economie, want het stimuleert de vraagzijde."

Raak niet aan de loonindex, blijft ook op 1 mei uw boodschap. U kunt het niet appreciëren dat minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) daar twijfel over zaait.

"Dat doet hij al maanden, terwijl het niet zijn bevoegdheid is. Hij zou zich beter concentreren op het samenbrengen van alle financiële databanken, om de fiscale fraude in te dijken. Hebt u al een trendbreuk gezien op Financiën? We hebben jarenlang druk gezet om Didier Reynders daar weg te krijgen, maar veel verandering zie ik niet."

Nog een heikel thema is brugpensioen. Er is kritiek op het zopas bereikte sociaal akkoord bij Bekaert, waarbij brugpensioen op 52 jaar mogelijk is. Dat vindt een deel van de publieke opinie te jong.

"Ach, daar is veel gespin bij. Eerst en vooral: de betrokken mensen zijn geen vragende partij en willen veel liever bij een goed bedrijf als Bekaert blijven werken. Het afdankingsplan is de verantwoordelijkheid van de CEO (Bert De Graeve, EV), die zichzelf dan nog een loonsverhoging met 33 procent gunt. Bovendien zullen de betrokkenen de komende zes maanden eerst nieuw werk zoeken via de hertewerkstellingscel en moeten ze ook tot hun 55ste beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Maar daar spreekt niemand over. Het brugpensioen geeft hen in elk geval het nodige inkomen om de hogere studies van hun kinderen te betalen."

Het zat stroef tussen sp.a en ABVV, nadat het ABVV in januari gestaakt had tegen de regering waar de sp.a in zit. Maar u komt inmiddels weer naar het partijbureau van de sp.a, zo verklapte Gents burgemeester Daniël Termont in deze krant. Is dat een gebaar van verzoening?

"Dat is geen kwestie van verzoening. De verklaring van Bruno Tobback ("De algemene staking is een fout gebruikte atoombom", EV) is slecht overgekomen bij onze achterban. Ik ben pragmatisch en beslis en cours de route wat de beste manier is om onze bekommernissen in beleid om te zetten. Maar met mijn afwezigheid heb ik een signaal willen geven, ja."

Nog Termont over u: 'Als je tegen de notionele intrestaftrek bent en je wordt er dan zelf op gepakt, dan zit je in een zwakke positie.' (De boekhouder paste het fiscale gunstregime toe op een vennootschap van de familie-De Leeuw, EV)

"Ja, ik heb de perceptie tegen. Maar wat kan ik daaraan doen? Ik heb mezelf niets te verwijten. Ik geef wel toe dat ik een inschattingsfout gemaakt heb door de boekhouder niet vooraf te verwittigen."

Voorzitter Peter Mertens van de PVDA doet met 1 mei in zicht een oproep voor een socialisme 2.0. Ziet u heil in een front met de sp.a van Bruno Tobback, Rood van Erik De Bruyn en de PVDA van Peter Mertens?

"Maar ze zitten elkaar voortdurend te betwisten! Ze lopen betweterig voor de voeten van de andere! 'De sociaaldemocraten lopen de neoliberalen achterna als golfbuddy's', schrijft Peter Mertens. Tja. Ik heb het niet zo begrepen op zulke discussies over 'pure' en 'onpure' socialisten. Terwijl de echte tegenstanders elders te vinden zijn. Kijk maar in Frankrijk naar het primaire antisocialisme van Marine Le Pen.

"Ik heb eerder al opgeroepen tot progressieve frontvorming tussen sp.a en Groen. Helaas zit Groen niet in de regering. Om op het beleid te wegen, kunnen we dus alleen een beroep doen op de sp.a, die met Johan Vande Lanotte en John Crombez goed werk levert, en de PS. Op wie anders?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234