Vrijdag 23/04/2021

Update

"Verhoging pensioenleeftijd kost Defensie 100 miljoen"

null Beeld ANP
Beeld ANP

De verhoging van de pensioenleeftijd van de militairen tot 63, een van de maatregelen in de begroting voor 2017, kan Defensie een honderdtal miljoen euro kosten. Dat werd maandag uit goede bron vernomen. De vier militaire vakbonden zullen actie voeren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Dat zeggen ze vandaag na een overleg met de minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Hoe de acties er precies zullen uitzien en wanneer ze zullen plaatsvinden, is nog niet geweten.

Defensie moet volgens de begroting volgend jaar 1 procent besparen, wat neerkomt op bijna 25 miljoen euro. Maar daarnaast moet het departement ook de militairen langer doorbetalen, nu de pensioenleeftijd omhoog gaat. Die kost wordt geschat op minstens 100 miljoen euro per jaar, omdat het om de lonen van militairen met een hoge anciënniteit gaat. "Dit riskeert Defensie tot het failliet te drijven", zegt een specialist.

Maandagnamiddag vroegen ACMP-CGPM, VSOA Defensie, ACOD Defensie en ACV Defensie tekst en uitleg aan Vandeput over de beslissing van de federale regering om de pensioenleeftijd voor militairen op te trekken. Momenteel gaan de meeste militairen van ambtshalve op 56 jaar met pensioen. Vanaf 2018 wordt de pensioenleeftijd verhoogd tot 57 jaar en vervolgens jaarlijks met 6 maanden opgetrokken om de leeftijd van 63 te bereiken in 2030.

"Ver voorbij het aanvaardbare"

De vakorganisaties waren, zacht uitgedrukt, niet te spreken over deze maatregel. "We wisten dat ze iets gingen doen maar dit is toch dramatischer dan we verwacht hadden", zegt Edwin Lauwereins van VSOA Defensie. Yves Huwaert van de Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP) noemt de verhoging "te brutaal" en "ver voorbij het aanvaardbare".

"De voorstellen bevatten onder meer de verhoging van de pensioenleeftijd vanaf 2018, afschaffing van de bijzondere pensioenberekening (tantièmes) vanaf januari 2019 en de introductie van loopbaanvoorwaarden (lees: minimum aantal jaren dienst) alvorens men met pensioen mag vertrekken", zeggen de vakorganisaties.

De bonden stellen vast dat militairen die bijvoorbeeld vandaag op 7 jaar of minder van hun pensioen staan, hun nog te presteren diensttijd zien verdubbelen. "Ook voor jonge militairen biedt dit geen enkel perspectief meer op een realistische en attractieve loopbaan gekoppeld aan de aard van het militaire beroep", luidt het.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Niet het minste respect voor inzet van onze militairen"

De regering toont hiermee volgens de vakorganisaties aan dat zij niet het minste respect betuigt voor de inzet en loyaliteit van onze militairen die zich dag in dag uit inzetten voor de veiligheid van onze samenleving. "Bovendien druisen deze maatregelen in op de ambities van het regeerakkoord en de strategische visie van Defensie: een verjonging van het leger en een aantrekkelijke militaire loopbaan."

"Als vertegenwoordigers van het militair personeel vinden we deze regeringsbeslissingen onaanvaardbaar. We verwachten dat zowel de regering als de minister van Defensie de nodige maatregelen neemt, die een haalbaar pensioenregime voor de militairen voorziet. Als vakorganisaties zullen we er alles aan doen om deze maatregelen terug te schroeven opdat de specificiteit van het militair beroep erkend blijft", luidt het.

Actie

De komende dagen en weken voorzien de vakorganisaties gerichte syndicale acties. "We zullen bij de verschillende autoriteiten langsgaan om onze boodschap over te brengen. Als we geen sluitende garanties krijgen over een aanpassing van deze maatregel, dan zullen we de straat optrekken", zegt Huwaert, die nog waarschuwt dat deze beslissing heel wat andere "frustraties uit het verleden" aan het oppervlak zal brengen.

Staken mogen militairen niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234