Zondag 09/08/2020

Onderwijs

"Verhoging inschrijvingsgeld komt rechtstreeks bij studenten terug"

Beeld PHOTO_NEWS

De meerinkomsten uit het verhoogd inschrijvingsgeld worden aan de UGent ingezet voor het bevorderen van het sociale studentenbeleid en van de onderwijskwaliteit. Dat meldt de Gentse rector, nadat de raad van bestuur vandaag de meerjarenbegroting 2015-2019 goedkeurde.

"Door de besparingsplannen van de Vlaamse regering loopt de Universiteit Gent volgend jaar 13,5 miljoen euro aan inkomsten mis", aldus rector Anne De Paepe. "Verschillende financieringskanalen worden gekortwiekt, waarbij de basistoelage (min 10,4 miljoen euro) en de toelage voor studentenvoorzieningen (min 554.000 euro) het hardst geraakt worden. Ook het Aanmoedigingsfonds (min 600.000 euro) wordt geschrapt, en dat betreuren de rector en vice-rector. "Onderwijs kan je immers niet louter als een uitgave zien, het is een investering in de toekomst van onze samenleving", klinkt het.

Desondanks werd een meerjarenbegroting in evenwicht goedgekeurd, wat betekent dat er gesneden wordt in de werkingskredieten van zowel de faculteiten als van de centrale administratie. Er wordt evenwel niet geraakt aan het voornemen om tegen 2016 4,8 miljoen euro vrij te maken voor het aantrekken van extra professoren en er wordt financiële ruimte opgebouwd voor investeringen in onderwijs- en onderzoekinfrastructuur.

Kwaliteit

De meerinkomsten uit de verplichte verhoging van het studiegeld zullen uitdrukkelijk ingezet worden voor de versterking van het sociale studentenbeleid en de onderwijskwaliteit, benadrukken rector en vicerector. Zo wordt onder meer begeleiding van studenten met een functiebeperking voortgezet en de sociale functie van de studentenvoorzieningen (lage prijzen voor maaltijden of kamers in homes) gevrijwaard en versterkt.

Verder werd Sas van Rouveroije als voorzitter herkozen. Van Rouveroije was sinds september 2013 voorzitter van de instelling, onder meer omdat hij sinds augustus kabinetschef is van Vlaams minister Annemie Turtelboom (Open Vld), werd aan de raad van bestuur gevraagd om zijn voorzitterschap te herbevestigen. Christel Geltmeyer, regiodirecteur Dendermonde en Manager talent bij Voka Oost-Vlaanderen, werd als ondervoorzitter verkozen. Zij volgt Greet Riebbels (sp.a) op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234