Verhofstadt verdedigt Verwilghen tegen PS
Brussel l De goedkeuring van de aangepaste dienstenrichtlijn door de Europese ministers van Economie zorgde gisteren voor een achterhoedegevecht in regel tussen PS en VLD. Verrassend: premier Verhofstadt (VLD) kwam de meubelen redden voor partijgenoot Marc Verwilghen.
De aangepaste dienstenrichtlijn werd maandagavond bijna unaniem goedgekeurd. Enkel Litouwen uitte nog hardop kritiek en zou zich bij de stemming onthouden. De voorzitter concludeerde dat er een gekwalificeerde meerderheid was en tot een formele stemming kwam het niet.
Wat weinigen wisten, is dat ook Verwilghen discreet had laten weten dat België zich zou onthouden, bij gebrek aan consensus. De socialisten vinden dat de vrijmaking van de markt voor diensten, in zijn oorspronkelijke vorm beter bekend als de verguisde Bolkesteinrichtlijn, nog altijd veel te ver gaat.
Na de vergadering toonde Verwilghen zich, enigszins verrassend, opgetogen over de goedkeuring: de dienstenrichtlijn is "een kans, geen gevaar" en hij had "geen grote bezwaren" meer tegen de tekst. Dat was buiten de PS gerekend, die prompt een zegebulletin verspreidde. "De Belgische regering heeft zich onthouden, onder druk van de socialisten." Iets wat de regering enkel kon beamen, waardoor Verwilghen nog maar eens met de billen bloot ging. Die probeerde het Belgische stemgedrag nog als "een constructieve onthouding" te verkopen, al klonk het bij waarnemers minder welwillend dat het vooral om een "schaamlapje voor de PS" ging.
Bij de liberalen is de ergernis over de houding van de PS niet gering. "Door de socialisten stond België volledig geïsoleerd", klinkt het. "Het is toch triestig hoe de PS zich profileert als een ouderwetse, socialistische partij." Of nog venijniger: "De PS is niet bang voor sociale dumping, maar omdat ze geen concurrentie dulden in steden waar ze het traditioneel allemaal zelf konden regelen."
Zelfs premier Verhofstadt voelde zich gisteren geroepen om Verwilghen bij te springen. "De houding van de premier is pragmatisch: wat maakt een Belgische onthouding uit, als je weet dat er toch een voldoende grote meerderheid is", zegt woordvoerder Didier Seeuws. "In de huidige context hadden we trouwens begrip voor de situatie van de coalitiepartner." Lees: we begrijpen dat de veelgeplaagde PS dit nodig had voor intern gebruik en het maakte toch niets uit. Ook te begrijpen als: de premier, die vandaag in het Europees Parlement nog eens zal proberen de Europese Unie hoogstpersoonlijk op sleeptouw te nemen, zou het appreciëren als zijn eigen land tenminste al zou willen meestappen. (LVI)