Vrijdag 30/10/2020

Verhofstadt sluit Amerikaans-Belgische strubbelingen af

De VS-ambassade leek er gisteren alles aan te doen om de beschadigde Amerikaans-Belgische relaties uit te blutsen. De diplomatieke spanning was ontstaan nadat de VS de Belgische regering hadden opgedragen om de Iraakse ambassade in Brussel te sluiten. Ook een - achteraf ontkende - uitspraak van de VS-ambassadeur over een mogelijke verhuis van de Navo-hoofdzetel zorgde voor de nodige gensters. 'Incident gesloten', zei premier Verhofstadt gisteren na een dagje diplomatieke damage control.

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

In een interview met De Financieel-Economische Tijd verklaarde de Amerikaanse ambassadeur in ons land Stephen Brauer gisteren dat "wanneer er nog eens gepraat wordt over de toekomstige zetel van de Navo de Belgische houding inzake Irak zeker ter sprake zal komen". In diplomatieke taal betekent dat dat Amerika België zijn verzet binnen de Navo tegen een oorlog in Irak nog niet heeft vergeven en dat de VS mogelijk druk zullen uitoefenen om de Navo-zetel in Brussel naar elders te verhuizen.

Die uitspraak kwam nog geen 24 uur nadat de VS de Belgische regering hadden gevraagd om de Iraakse ambassade in Brussel te sluiten. In het geschreven verzoek stond een venijnig zinnetje, dat in het verkeerde keelgat schoot bij premier Verhofstadt en minister van Buitenlandse zaken Louis Michel: "Alleen op die manier zou de regering kunnen tonen dat België zich verbonden voelt met het Irak van de toekomst en dat het niet vasthoudt aan het regime van het verleden." Verhofstadt en Michel vonden die formulering hoogst misplaatst.

Gisterochtend belandde op de Belgische nieuwsredacties een fax van de Amerikaanse ambassade waarin stond dat De Financieel-Economische Tijd Brauer verkeerd had geciteerd en dat de VS geen plannen hebben om de Navo-hoofdzetel te verhuizen. "De ambassadeur herhaalt dat het hele Amerikaanse beleid betreffende de Navo, de zetel en de installaties in België ongewijzigd blijft." Journalist Carl Pansaerts, die voor de Fet het interview had afgenomen, zei gisteren aan De Morgen dat hij Brauer wel degelijk correct had geciteerd. "Het gesprek staat op tape en werd juist weergegeven. Bovendien had ik mijn vragen vooraf aan de persdienst van de ambassade doorgestuurd, ook die over de toekomst van de Navo-zetel."

In het bericht dat de Amerikaanse ambassade gisteren verspreidde, werd ook aangekondigd dat "de ambassadeur contact zal opnemen met de diensten van de premier en de minister van Buitenlandse Zaken om het standpunt van de Verenigde Staten toe te lichten en de misleidende kop van het artikel in De Financieel-Economische Tijd te corrigeren". In die brief aan Verhofstadt en Michel herhaalde Brauer dat de vestiging van de Navo niet in vraag wordt gesteld.

Het ziet ernaar uit dat damage control van de Amerikaanse ambassade ervoor gezorgd heeft dat de plooien zijn gladgestreken, officieel toch. "De Amerikanen waren zich ervan bewust dat ze met dat verzoek om maatregelen tegen de Iraakse ambassade in Brussel te nemen een uitschuiver van formaat hebben gemaakt. Uiteindelijk is dit niet meer dan een storm in een glas water."

Premier Verhofstadt zei dat met de verontschuldigingen van de VS-ambassade het incident gesloten wordt, "al moet ik wel zeggen dat ik bij het lezen van het krantenbericht aanvankelijk verbolgen was. Ik ben dan ook blij met de rechtzetting van de Amerikaanse ambassadeur." Over Irak en de wapentransporten zei de premier dat donderdag achttien Amerikaanse legerhelikopters vanuit de Antwerpse haven richting Golf werden verscheept. Ook de tussenstops van Amerikaanse vliegtuigen op de luchthaven van Oostende gaan door, naar rato van drie à vier vluchten per dag. De premier zei verder dat België 4 miljoen euro humanitaire hulp aan Irak geeft.

België geeft 4 miljoen euro humanitaire hulp aan Irak

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234