Donderdag 06/05/2021

Verhofstadt: "Parlement blijft strijden voor meer eigen inkomsten EU"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De confrontatie tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de Europese begroting is geëindigd op "een gelijkspel", zegt liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. Volgens de Belgische oud-premier is de strijd om meer eigen inkomsten voor de Europese Unie nog niet gestreden.

Na maandenlang armworstelen met de lidstaten keurt het EP morgen de begroting voor volgend jaar goed. Zo wordt vermeden dat Europa 2011 moet aanvatten met een noodbudget van voorlopige twaalfden en de financiering van tal van uitgaven in het gedrang komt. De begroting stijgt uiteindelijk met 2,91 procent, beduidend minder dan de stijging met bijna zes procent die het halfrond had bepleit.

Onderhandelingen nieuwe begroting
De Europarlementsleden eisten ook garanties dat de begroting in de toekomst in ruimere mate gefinancierd zou worden met eigen inkomsten, zoals bijvoorbeeld een CO2-taks of een btw-heffing. Ze moeten voorlopig echter genoegen nemen met de toezegging in een brief van het Belgische EU-voorzitterschap dat ze op "geschikte" ("idoine") wijze betrokken zullen worden bij de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting die de komende twee jaren hun beslag zullen kennen.

"Een gelijkspel", omschrijft Verhofstadt het resultaat van de begrotingsclash tussen de hoofdsteden en Straatsburg. Volgens hem blijft de strijd open en heeft het EP nog een aantal troeven achter de hand om meer rechtstreekse Europese inkomsten af te dwingen. Zo wijst hij erop dat het halfrond de door de lidstaten gewenste Europese financiering van het kernfusieproject Iter blijft blokkeren.

"Belgen vinden intelligente oplossing"
Zijn socialistische collega Martin Schulz prees de brief. "De Britten en de Nederlanders wilden niet dat het EP mee zou onderhandelen over de meerjarenbegroting, maar België heeft een intelligente oplossing gevonden, een typisch Belgische. De inkomende voorzitterschappen van Polen, Hongarije, Denemarken en Cyprus zijn bereid om te verklaren dat ze het EP zullen betrekken bij de meerjarenbegroting. Dit bewijst dat er regeringen zijn die willen samenwerken met het Europees Parlement".

De groene fractieleider Daniël Cohn-Bendit is minder overtuigd. "Een typisch Belgische brief: het zegt alles en het zegt niets", lachte hij. Cohn-Bendit is overigens "sceptisch" over het akkoord. "Schulz is ervan overtuigd dat hij een groot strateeg is, maar het is gewoon zo dat Hongarije en Polen hun geld uit de Europese begroting willen. Het EP heeft blijkbaar angst om te winnen. En zo zal het uiteindelijk ook gaan met Iter". (belga/vsv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234