Vrijdag 25/09/2020

Vluchtelingencrisis

Verhofstadt over deal met Turkije: "Deel van onze principes en waarden overboord gegooid"

Guy Verhofstadt.Beeld European Union 2015 - European Parliament

In het Europees Parlement is kritisch gereageerd op het preakkoord dat de staatshoofden en regeringsleiders met Turkije gesloten hebben. Enkel de EVP-fractie, waar onder andere CD&V toe behoort, neemt voluit de verdediging van de deal op zich.

Op de top spraken de Europese leiders af om tegen eind volgende week een akkoord uit te werken dat erin bestaat dat Turkije de illegale migranten overneemt die op de Griekse eilanden aankomen en dat Europa voor elke teruggestuurde Syriër één andere Syriër zal hervestigen. In ruil vragen de Turken wel een volledige visaliberalisering en de opening van nieuwe hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen.

"Ik heb hier een slecht gevoel bij. Dit is een poging tot koehandel, waarbij een deel van onze principes en waarden overboord wordt gegooid", zei de liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld) dinsdag tijdens een persbriefing in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij herinnert zich hoe op aandringen van toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy de toetredingsgesprekken met Turkije "op een brutale manier" stopgezet werden. "Nu, wanneer de situatie in Turkije nog verslechterd is, worden de onderhandelingen weer geopend. En waarom? Door het gebrek aan een Europese respons op de vluchtelingencrisis."

Conventie van Genève

Verhofstadt stelt vast dat het Turkije zal zijn dat bepaalt wie vluchteling is en wie economische migrant. "Samen met een aantal organisaties stel ik mij de vraag of dit compatibel is met de Conventie van Genève. Of dit wel kan onder internationaal recht."

Philippe Lamberts (Ecolo), de Belgische fractieleider van de groenen, meent dat Europa zich "zo goed als volledig onderwerpt aan een regime dat op het vlak van autoritarisme niet veel verschilt van (de Russische president, nvdr) Poetin". Hij wijst vooral Frankrijk met de vinger, dat zich niet aan de zijde van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar humanitaire aanpak van de crisis geschaard heeft. De Frans-Duitse as had ook in de vluchtelingencrisis het voortouw kunnen nemen, meent Lamberts.

Bij de socialistische fractie klinkt de kritiek iets meer gematigd. "Een akkoord met Turkije is noodzakelijk om de migratiestromen te stabiliseren. Maar het moet gaan om samenwerking, niet om een uitwisseling waarbij de ene geeft en de andere neemt", vindt voorzitter Gianni Pittella. Hij hoopt ook dat er meer dan in de verklaring van maandagnacht het geval is, ingezet wordt op humanitaire hulp voor Griekenland. De Europees-Turkse samenwerking bij de aanpak van de vluchtelingencrisis moet volgens Pittella ook losgekoppeld worden van de toetredingsonderhandelingen en de eenmaking van Cyprus.

EVP verdedigt akkoord

Wie het akkoord wel voluit verdedigt, is EVP-fractieleider Manfred Weber. De partijgenoot van Angela Merkel benadrukt dat Turkije een belangrijke partner is en dat dialoog en discussie de beste manier is om samen vooruitgang te boeken. "Turkije isoleren zou de foute aanpak zijn", aldus Weber.

Ook Ivo Belet (CD&V/EVP) spreekt van een positief akkoord. Na de kritiek van de N-VA op de "arrogantie" van Merkel stelt Belet dat zij de enige politieke leider is die haar nek uitsteekt. Het klopt volgens hem ook niet dat de Turken als winnaars uit de onderhandelingen komen. "De hele wereld mag dat schrijven, maar het klopt niet", vindt hij.

De N-VA hamerde er nogmaals op dat Turkije "nooit" tot de EU zal toetreden zolang de partij in de regering zit. "Wie de trekken van een autocratie vertoont, verdient geen perspectief op toetreding", aldus Mark Demesmaeker.

Correcte verwerking

De plenaire vergadering van het parlement werd vanmiddag toegesproken door Filippo Grandi, de VN-Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen. Hij toont zich ongerust over de uitkomst van de EU-Turkije-top en het vooruitzicht op het collectief terugsturen van groepen migranten. Hij wees erop dat asielzoekers alleen maar naar een derde land teruggestuurd mogen worden als dat land de correcte verwerking van de asielaanvraag kan verzekeren.

Morgen debatteert het Europees Parlement ten gronde over de top van maandag én over de Europese top die volgende week plaatsvindt. Ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, de vertegenwoordiger van het Nederlandse EU-voorzitterschap, komen naar Straatsburg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234