Maandag 24/02/2020

'Verhofstadt onderhandelt om EU-parlementsvoorzitter te worden'

Terwijl Europa komaf wil maken met achterkamerpolitiek, gonst het in Straatsburg van de geruchten over voorakkoorden en beloofde benoemingen. Een hoofdrol is weggelegd voor liberaal fractieleider Guy Verhofstadt.

"Waarom vecht Guy Verhofstadt niet voor het voorzitterschap van de Commissie, maar doet hij er alles aan om parlementsvoorzitter te worden? Dat is wat hij echt aan het onderhandelen is." Daniel Cohn-Bendit, de fractieleider van de Europese groenen, ziet een voorakkoord in de maak.

Verhofstadt is een van de zogenaamde 'spitskandidaten' die de verschillende fracties naar voren hebben geschoven. De socialisten van S&D kozen voor huidig parlementsvoorzitter Martin Schulz, de centrumrechtse EVP selecteerde voormalig eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker. De drie, aangevuld met twee groene kandidaten, moeten uitvechten wie José Manuel Barroso mag opvolgen als commissievoorzitter. Aangezien Verhofstadt bij voorbaat kansloos is voor de absolute topfunctie, legt hij zijn boontjes elders te week.

Naast commissievoorzitter zijn er nog heel wat andere postjes weg te geven. Zo moet er ook opvolging gezocht worden voor Europees president Herman Van Rompuy en buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton. En parlementsvoorzitter, dus. Genoeg posities om stevig over te touwtrekken.

Grosse coalition

Tijdens de plenaire zitting deze week in Straatsburg, de laatste voor de verkiezingen, werd er dan ook volop gefezeld, discreet overlegd en geheime afspraken gemaakt. "Het blijft nu eenmaal politiek, of dat nu op gemeentelijk of Europees niveau is", zegt een insider. Iedereen wil al een tactische voorsprong nemen voor de onderhandelingen na 25 mei, ook al blijft de officiële uitleg 'dat eerst de kiezer moet beslissen'.

Een gezamenlijke verklaring die de drie grote fracties begin april ondertekenden, is voor Cohn-Bendit het ultieme bewijs. In het document stellen Alde (Fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), S&D en EVP dat de commissievoorzitter een van hun kandidaten moet zijn, en dat het dodelijk zou zijn voor de Europese democratie mocht alsnog voor iemand anders gekozen worden. De groenen werden niet uitgenodigd om mee te spreken over de tekst.

"De hoofdstad van Europa ligt in Berlijn. En net zoals Merkel hebben ze een 'grosse coalition' gevormd", geeft Philippe Lamberts extra gas, Europarlementslid voor Ecolo. Net als Cohn-Bendit verwijt hij de traditionele partijen bij voorbaat het laken naar zich toe te trekken. "En de goedkoopste partner zijn de liberalen. Verhofstadt is altijd wel te verleiden met een of andere deal."

'Onschuldig'

Verhofstadt pleit onschuldig en blijft ferm beweren dat hij nog altijd commissievoorzitter wil worden. "De groenen lopen zenuwachtig rond", zegt een medestander. "Eerst vielen ze Schulz frontaal aan, nu hebben ze een nieuw slachtoffer gevonden. Ze zijn gewoon verongelijkt dat ze de tekst niet mee mochten ondertekenen."

Van een voorakkoord is allerminst sprake, klinkt het bij de woordvoerder van Verhofstadt. "De drie spitskandidaten zijn zelfs de laatste weken nooit in dezelfde ruimte geweest." De gemeenschappelijke verklaring zou er in de eerste plaats gekomen zijn om de lidstaten onder druk te zetten.

Na 25 mei treedt het parlement in dialoog met de Europese raad om de uiteindelijke kandidaat te kiezen uit de 'spitsen'. Om uit één mond te spreken als Merkel en co. aanschuiven achten de drie grootste fracties het nu al noodzakelijk om met een duidelijke verklaring naar buiten te komen.

Het hele systeem werd uitgedokterd in naam van de duidelijkheid. Door het verdrag van Lissabon wordt de commissievoorzitter niet meer aangesteld in duistere achterkamertjes. Vorige keer kwam na een onduidelijke procedure met een onbekende en kleurloze kandidaat à la Barroso naar buiten. De ingreep lijkt nu gewoon het gekonkelfoes gewoon enkele maanden vervroegd te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234