Zondag 08/12/2019

Verhofstadt III moeizaam uit de startblokken

Beeld UNKNOWN

Drie weken na de mislukking van oranje-blauw heeft de interim-regering Verhofstadt III het vertrouwen gekregen van de Kamer. Tegelijk legt een fikse rel tussen minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en zijn voorganger André Flahaut (PS) het wantrouwen binnen de coalitie bloot.

Uiteindelijk gaven 97 Kamerleden hun vertrouwen aan de regering. Van de meerderheidsfracties onthield alleen N-VA'ster Sarah Smeyers zich symbolisch, om te tonen dat haar partij het zaakje bij gebrek aan garanties voor de staatshervorming nog niet helemaal vertrouwt.
Verhofstadt suste. "Liefde op het eerste gezicht kan misschien werken in het gewone leven", sprak hij de gekwelde CD&V-N-VA-fractie toe.

"Maar verstandshuwelijken duren vaak langer." Het onbehagen van diverse coalitiepartners liep als een rode draad door het debat over de regeerverklaring. Vrijdag nog had CD&V geweigerd om te applaudisseren voor Verhofstadt, voor de verzamelde oppositie het bewijs dat het niets wordt met Verhofstadt III. "Dit wordt een schijnhuwelijk", zeiden Stefaan Van Hecke (Groen!) en Jean-Marie Dedecker (LDD). Gisteren waren de CD&V'ers net een tikje enthousiaster. Ook PS-voorzitter Di Rupo bleef koeltjes: "We geven het vertrouwen omdat je eerst uit de impasse moet raken om weer vooruit te kunnen."

Verhofstadt stelde dat hij het als zijn eerste taak ziet om het vertrouwen binnen de meerderheid te doen groeien en daarnaast de dialoog tussen de gemeenschappen en tussen meerderheid en oppositie op gang te brengen. "Dat is nodig om tot een staatshervorming te komen. Ik heb alvast gehoord dat de acht partijen van de vier grote families zeggen dat die nodig is." Verhofstadt kondigt ook aan dat de diverse deelregeringen van nabij betrokken zullen worden in de communautaire gesprekken.

De groenen en de Vlaamse socialisten verweten de nieuwe regering een asociale koers en een gebrek aan concrete voorstellen. "Er is nog altijd nood aan een echte regering", vond Peter Vanvelthoven (sp.a). Verhofstadt sprak hem tegen: "Het zou fout geweest zijn om nog eens maanden te wachten. Tegen 23 maart ligt er een stevig fundament waarop de nieuwe regering voort kan bouwen." De premier benadrukte nog maar eens dat het dan aan Yves Leterme is. Kersvers cdH-minister Josly Piette geeft in het maandaginterview met deze krant te kennen dat het voor hem met Pasen hoe dan ook gedaan is.

Nog voor het vertrouwen gestemd was, waren De Crem en Flahaut al vergeten dat ze nu samen in de meerderheid zitten. De CD&V-minister verkondigde dit weekend dat hij een vrijwillige legerdienst voor jongeren wil invoeren, een initiatief dat zijn voorganger Flahaut al op de sporen zette. Die kon er niet mee lachen dat zijn gezworen vijand zijn idee kaapte en noemde hem zonder omwegen "un con", "een klootzak". Verhofstadt stelde "tot zijn tevredenheid" vast dat De Crem zich kan vinden in het plan van Flahaut. (Tine Peeters / Gorik Van Holen / Cathy Galle)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234