Dinsdag 18/02/2020

Verhofstadt hekelt Roma-aanpak Sarkozy

In het Europees Parlement zwelt de kritiek op het uitzetten van Romazigeuners in Frankrijk aan. De regering-Sarkozy wordt verweten zich te bezondigen aan een heksenjacht. ‘Wat in Frankrijk gebeurt, is onaanvaardbaar en het is spijtig genoeg geen geïsoleerd geval’, zei liberaal fractieleider Guy Verhofstadt.

EU-Parlement noemt Franse uitzettingspolitiek onverenigbaar met fundamentele Europese waarden

Voor het eerst sinds het uitbreken van de Romacrisis uitte ook José Manuel Barroso kritiek op Frankrijk. Zonder het land bij naam te noemen waarschuwde de voorzitter van de Europese Commissie voor ‘het wakker maken van de spoken uit het Europese verleden’.

De omstreden politiek van de Franse regering ten aanzien van de Roma verhit dezer dagen de gemoederen. Parijs heeft sinds het begin van dit jaar meer dan 8.000 Roemenen en Bulgaren terug naar hun land gestuurd. De overgrote meerderheid van hen behoren tot de Romaminderheid. Uit binnen- en buitenland kwam er scherpe kritiek op die aanpak, meer bepaald omdat de regering-Sarkozy de uitwijzing in verband brengt met criminele feiten.

Tienduizenden mensen betoogden afgelopen week in verscheidene Europese hoofdsteden tegen het Franse beleid. Gisteren stond het thema bovenaan het debat over de beleidsverklaring van Barroso in het Europees Parlement. Volgens Martin Schultz van de sociaal-democraten voert de regering-Sarkozy momenteel een “heksenjacht” omdat ze in eigen land onder politieke druk staat.

Verhofstadt noemde de uitzettingen in Frankrijk onverenigbaar met de fundamentele waarden van de Europese Unie. “De Roma zijn volwaardige burgers. We kunnen niet aanvaarden dat hun rechten worden geschonden. Wat in Frankrijk gebeurt, is onaanvaardbaar en het is spijtig genoeg geen geïsoleerd geval”, zei de voormalige premier. “Meerdere regeringen die moeilijkheden hebben met de economische crisis glijden stapsgewijs af naar populisme, xenofobie en racisme. Ze instrumentaliseren de ongerustheid en de angst voor de ander, stigmatiseren minderheden en gooien van alles op een hoop op vlak van migratie.”

De Franse regering blijft intussen bij hoog en laag beweren dat haar niks te verwijten valt bij de uitwijzingen. Europese wetgeving en Franse wetgeving worden scrupuleus nageleefd. Van collectieve uitwijzingen is geen sprake.

De Europese Commissie hield zich de voorbije weken ver van de hele discussie. Maar gisteren kon Barroso niet langer rond het thema blijven draaien. Hij zei dat “de regeringen de mensenrechten moeten respecteren” en dat “racisme en xenofobie niet thuishoren in Europa”, wat in een goed gevuld halfrond op luid applaus ontvangen werd. “Ik wil een sterke oproep doen: we mogen de spoken uit het Europese verleden niet wakker maken”, aldus Barroso.

Zijn antwoord ging voor velen niet ver genoeg. “Ik had gehoopt dat u de regering van Nicolas Sarkozy met naam had genoemd”, zei Schulz. “Dan hadden we geweten dat Barroso het gevecht aangaat met de regeringen die Europa willen hernationaliseren.” Zijn groene evenknie, Daniel Cohn-Bendit, vroeg Barroso dan weer “openlijk te zeggen dat wat Frankrijk doet, indruist tegen de Europese verdragen”. “Democratie, dat betekent de bescherming van minderheden en niet de wil van de meerderheid”, parafraseerde hij Albert Camus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234