Dinsdag 18/02/2020

Verhofstadt haalt in Europees Parlement uit naar Frankrijk

Beeld UNKNOWN

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt heeft in het Europees Parlement in Straatsburg uitgehaald naar de omstrden aanpak van de Franse regering ten opzichte van de Roma-zigeuners. Hij deed dat voor Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso aan zijn eerste Europese "State of the Union" begon.

Verhofstadt startte zijn tussenkomst in het Engels maar ging verder in het Frans. Franse Europarlementariërs voelden zich zo rechtstreeks aangesproken door Verhofstadt toen die het heikele onderwerp aansneed. "Wat in Frankrijk gebeurt is niet wettelijk, onaanvaardbaar en het is spijtig genoeg geen geïsoleerd geval", betreurde de Belgische ex-premier.

"Ik stel vast dat meerdere regeringen die moeilijkheden hebben met de economische crisis stapsgewijs afglijden naar populisme, xenofobie en racisme. Ze instrumentaliseren de ongerustheid en de angst voor de ander, stigmatiseren minderheden en gooien vanalles op een hoop op vlak van migratie", stelde Verhofstadt, die de Commissie oproept op te treden.

"Geen spoken uit het Europese verleden wakker maken"

Barroso waarschuwde in zijn eerste Europese State of the Union voor "het wakker maken van de spoken uit het Europese verleden", wanneer hij het had over asiel en migratie. D

Tijdens de passages over de Europese veiligheid en justitie, benadrukte Barroso het belang van de strijd tegen het terrorisme en de bewaking van de grenzen, de strijd tegen clandestiene migratie en het respect voor de mensenrechten.

Daarbij onderstreepte hij dat "de regeringen de mensenrechten moeten respecteren" en dat "racisme en xenofobie niet thuishoren in Europa", wat in het halfrond op luid applaus ontvangen werd. "Ik wil een sterke oproep doen: we mogen de spoken uit het Europese verleden niet wakker maken", stelde de Commissievoorzitter.

De parlementsleden hadden veel aandacht voor de woorden van Barroso, aangezien later op de dag in het Europarlement in Straatsburg nog een debat gepland staat over de situatie van de Roma in de Unie. Vooral over de aanpak in Frankrijk bestaan veel vraagtekens.

Daniel Cohn-Bendit, de Franse fractieleider van de Europese groenen, vroeg Barroso dan weer "openlijk te zeggen dat wat Frankrijk doet indruist tegen de Europese verdragen". "Democratie, dat betekent de bescherming van minderheden en niet de wil van de meerderheid", parafraseerde hij Albert Camus.

Volgens Martin Schultz van de sociaal-democraten voert de regering-Sarkozy momenteel een "heksenjacht" omdat ze onder politieke druk staat.

EVP'er Joseph Daul - lid van de UMP van Sarkozy - is van oordeel dat de kwestie van de Roma vraagt om een Europese strategie op lange termijn. Het leeuwendeel van zijn tussenkomst was evenwel gewijd aan sociaal-economische thema's en de rol van Europa op het internationale toneel. (mvdb/belga)

Beeld UNKNOWN
Europees Commissievoorzitter Barroso bracht vandaag zijn eerste "State of the Union".Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234