Donderdag 28/05/2020

Verhofstadt: "Er hangt een schaduw boven de Europese Commissie"

Guy VerhofstadtBeeld REUTERS

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt heeft vandaag in het Europees Parlement aangedrongen op snelle opheldering over de wettelijkheid van fiscale constructies in Luxemburg. "Er hangt een schaduw boven de Europese Commissie en die moet zo snel mogelijk weggenomen worden", stelde hij in een debat over LuxLeaks. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker maakte echter duidelijk dat hij zich niet zal mengen in het lopende onderzoek.

Verhofstadt wil dat de Commissie nog voor het jaareinde haar lopend onderzoek naar tax rulings in Luxemburg afrondt. "We hebben al een 'lame duck' in Washington, we hebben er hier in Brussel niet nog één nodig", zo maakte hij de vergelijking met de verzwakte politieke positie van president Barack Obama. Ook betoogde Verhofstadt dat de Commissie haar onderzoek moet uitbreiden en dat het parlement een speciale commissie moet oprichten om licht te werpen op belastingontduiking.

Juncker antwoordde dat hij zich niet moeit met het werk van eurocommissaris Margrethe Vestager en dus ook geen druk zal uitoefenen om het onderzoek sneller af te ronden. De Commissievoorzitter vroeg zich ook af waarom hij ontslag zou moeten nemen indien het onderzoek zou uitwijzen dat Luxemburgse instanties onrechtmatige staatssteun hebben toegestaan. Met een uitbreiding van het onderzoek heeft hij geen probleem. "Ik ben voor een breed en diepgaand onderzoek in alle landen, misschien dat u dan ook een probleem heeft", zo wierp Juncker de Belgische oud-premier voor de voeten.

Juncker verscheen voor het eerst voor de Europarlementsleden sinds de onthullingen over de honderden belastingakkoorden die Luxemburg met multinationals en gefortuneerde families sloot en andere lidstaten miljarden euro's aan fiscale inkomsten hebben gekost. De Luxemburgse oud-premier ontkende niet dat er in zijn land "excessen in fiscale spitstechnologie" plaatsvonden, maar hij beklemtoonde dat de tax rulings wettelijk waren, dat hij nooit instructies gaf aan de fiscus over specifieke dossiers en dat ook 21 andere lidstaten dergelijke rulings afsloten.

De uiterst linkse GUE-fractie probeerde een stemming over een motie van wantrouwen uit te lokken, maar voorlopig geniet Juncker nog steeds de steun van de pro-Europese meerderheid die hem in het zadel hielp. De socialisten, na Juncker's Europese Volkspartij de grootste fractie, eisen wel dat Juncker "een echte revolutie tegen fiscale dumping" inluidt. "Het is een schande dat Griekenland en andere lidstaten diep moesten snijden in sociale uitgaven terwijl multinationals op datzelfde moment met medewerking van Europese regeringen belastingen ontweken", zei fractieleider Gianni Pittella.

Juncker erkende dat vele Europese burgers moeite hebben met de kloof tussen de harde sanering van de openbare financiën en de luttele belastingen die sommige bedrijven betalen. Als Commissievoorzitter beloofde hij dan ook werk te maken van fiscale harmonisering in Europa en van de strijd tegen belastingontduiking en fraude. "Men moet me niet afschilderen als de vriend van het grootkapitaal. Het grootkapitaal heeft in dit parlement veel betere vrienden dan ikzelf", besloot hij..

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234