Zondag 04/12/2022

Verhoeven wil boek Akoenin verfilmen

kort

Regisseur Paul Verhoeven wil de detective Azazelle van de Russische schrijver Boris Akoenin verfilmen. Het boek, dat speelt in het Sint-Petersburg van 1876, verscheen eind vorig jaar in een Nederlandse vertaling onder de titel Fandorin. Gerard Soeteman heeft het scenario inmiddels voltooid. Het tweetal zoekt in Amerika en Europa financiers. De film moet tussen 45 en 57 miljoen euro kosten.

Verhoeven omschrijft het verhaal als "Basic Instinct in 1876". De regisseur vroeg Soeteman het script te schrijven omdat het titelpersonage hem erg deed denken aan Floris, de middeleeuwse ridder rond wiens persoon het duo eind jaren zestig een televisieserie maakte. Na Floris maakten Verhoeven en Soeteman samen nog films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Spetters, De Vierde Man en Flesh + Blood. Behalve Azazelle probeert Verhoeven ook een verhaal over het schip de Batavia van de Oost-Indische Compagnie (OIC) van de grond te krijgen. De Britse producent Film Four heeft op zijn aandringen de rechten gekocht van het Engelse boek Batavia's Graveyard van Mike Bash. Ook voor deze film gaat Soeteman het scenario schrijven. Eerst moet hij echter nog het script voltooien voor de film die producent Johan Nijenhuis van de oude serie Floris gaat maken.

Christie's veilt Dreesmann-collectie

Op de eerste dag van de veiling van de Dreesmann-collectie dinsdag bij Christie's in Londen veranderde 93 procent van de kavels van eigenaar. In totaal werd voor ruim 5,3 miljoen pond (bijna 9 miljoen euro) aan kunst verkocht, zo heeft het veilinghuis laten weten.

Duurste kunstwerk was het schilderij Le tas de pierres (De hoop stenen) uit 1884 van pointillist Georges Seurat, dat op bijna 862.000 pond (bijna 1,4 miljoen euro) werd afgeklopt. Andere toppers waren werken van de Nederlandse fauvist Kees van Dongen (ruim 900.000 euro) en impressionist Claude Monet (ruim 450.000 euro).

Christie's heeft bij elkaar vier dagen uitgetrokken voor veiling van de verzameling van dr. Anton C.R. Dreesmann (1923-2000). Vandaag is er nog een zitting in Londen, 16 april is de enige veilingdag in Amsterdam. De collectie omvat zo'n 1.300 werken. (Belga)

Duwtje in de rug voor jonge fotografen

Vlaams minister van Werkgelegenheid Landuyt heeft gisteren het startsein gegeven voor de derde editie van het Vlaams actieplan Start van een loopbaan. Dit jaar wil Landuyt jonge creatieve fotografen een duwtje in de rug geven om hun talenten te ontwikkelen en om hen een eerste stap te laten zetten op de arbeidsmarkt. Met de eerste editie van Start van een loopbaan in 2000 zette de Vlaamse minister dertien jonge Vlaamse muziekgroepen in de kijker. Hun eerste cd werd op 100.000 exemplaren verspreid en de groepen kregen de kans op te treden tijdens de Gentse Feesten en Marktrock. Vorig jaar organiseerde Landuyt samen met de VDAB een striptekenwedstrijd. De jonge laureaten kregen de kans om hun werk bij een breder publiek kenbaar te maken. Hun stripalbum werd op 40.000 exemplaren verspreid. Dit jaar lanceert Landuyt een fotografiewedstrijd die openstaat voor alle jongeren die op 31 mei de leeftijd van dertig jaar nog niet bereikt hebben. Voor meer informatie: 070/34.50.00 of www.vdab.be/startbaan. (Belga)

EasyJet vliegt u bijna gratis naar de cinema

EasyJet, dat bekendstaat voor zijn goedkope vliegtuigtickets, gooit zich op de filmmarkt. Het bedrijf, gevestigd in Groot-Brittannië, overweegt enkele cinemacomplexen te openen nadat het zich eerder ook al liet opmerken met de verhuur van auto's tegen bodemprijzen en de oprichting van cybercafés. Oprichter van EasyJet Stelios Haji-Loannou bevestigde dat de eerste EasyCinema eraan komt, geheel in het oranje geschilderd. Daarmee wordt de lijn van de hoofdzetel in Londen gevolgd, die eerder dit jaar al een oranje kleurtje toebedeeld kreeg. Bedoeling is de prijs van een filmkaartje te laten zakken tot... 32 eurocent. "De hoge prijzen van de Londense cinema's zijn ronduit crimineel te noemen", aldus nog Haji-Loannou. Qua verkoopstrategie boet EasyJet met zijn kersverse projecten alvast niets aan originaliteit in. "We zijn van plan de bezoekers naar de zalen te lokken op zondagochtend. In de plaats van naar het zwembad af te zakken bieden we hen een ontbijt en een filmvoorstelling aan. Daarbij passen we dezelfde tactiek toe die we gebruiken bij het verkopen van onze vliegtuigtickets en het verhuren van onze auto's: als de vraag stijgt, stijgen onze prijzen mee." (JVO)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234