Woensdag 28/07/2021

Politiek

Verhit debat over statiegeld in Vlaams parlement: N-VA verwijt CD&V "demagogie"

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) legt vrijdag haar plan rond de bestrijding van zwerfvuil op de regeringstafel. Beeld Photo News
Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) legt vrijdag haar plan rond de bestrijding van zwerfvuil op de regeringstafel.Beeld Photo News

In het Vlaams parlement wordt deze namiddag gedebatteerd over het Verpakkingsplan van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en de invoering van statiegeld voor blikjes en PET-flessen. Wat het verhitte debat vooral duidelijk maakt, is dat de meerderheidspartijen nog lang niet op één lijn zitten over het thema. N-VA verweet CD&V in het halfrond zelfs "demagogie" in het debat.

Zowel N-VA als Open Vld maakten de voorbije dagen en weken fel voorbehoud tegen de invoering van het statiegeld. Ook vandaag was duidelijk dat beide partijen koele minnaars zijn. "Wij kunnen ons in grote lijnen vinden in de nota (van minister Schauvliege, red.), maar wij zijn geen voorstander van het statiegeld", zei Open Vld'ster Gwenny De Vroe. "Daar worden enkel PET-flessen en blikjes mee geviseerd. Wij willen dat alle andere producenten en sectoren ook over de brug komen."

De liberale fractie is dus geen voorstander van statiegeld, aldus De Vroe: "Het is geen totaalaanpak en het is onrechtvaardig omdat Vlamingen al Europees kampioen recycleerders zijn, terwijl een kleine groep zwerfvuil creëert." Open Vld gelooft veel meer in versterkte handhaving: "Meer controles, meer beboeten, meer bestraffen".

Voor CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel heeft Schauvliege wel een breed gedragen plan opgemaakt, waarin statiegeld "één element is van een breed pakket maatregelen". Bovendien is er in Vlaanderen een draagvlak voor statiegeld, aldus de CD&V'er. "Meer dan de helft van de Vlaamse lokale besturen is voor, ook liberale politici zijn voorstander. In uw partij is er dus wél een draagvlak om statiegeld in te voeren."

CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel (l.) naast N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. Beeld BELGA
CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel (l.) naast N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.Beeld BELGA

"Veel demagogie gehoord"

Ook N-VA bleef tijdens het debat voorbehoud maken tegen statiegeld. "Daar hebben we de laatste weken en maanden heel veel demagogie over gehoord, daarnet ook nog naast mij", verwees N-VA-fractieleider Matthias Diependaele naar Van den Heuvel. De hele CD&V-fractie protesteerde tegen dat verwijt.

"Draagvlak is er absoluut om zwerfvuil aan te pakken", zei Diependaele nog. "Iedereen ergert zich er dood aan. Maar dit is een kosten-batenanalyse. De vraag is of statiegeld het juiste middel is. Het kost de gemeenten elk jaar 150 miljoen om zwerfvuil op te rapen. Met statiegeld kan daar maximaal 16 miljoen van af, tegen een kostprijs van 77 miljoen. Dan moet u mij eens uitleggen of we met die 77 miljoen niet meer kunnen doen om de milieuvervuiling aan te pakken." Voor die kostprijs het "goed werkende systeem van de pmd-zak op de helling zetten" ziet N-VA niet zitten.

"Als een N-VA'er het woord 'demagogie' in de mond neemt, is dat een teken dat hij in de problemen zit", repliceerde Van den Heuvel. De oppositie zat er ondertussen bij en keek ernaar hoe de meerderheid de hele namiddag naast elkaar bleef argumenteren voor en tegen statiegeld.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Relletje

Het debat begon vanmiddag al met een relletje toen Groen vroeg de conceptnota van Schauvliege te krijgen. Het plan lekte al uit in de media, maar het parlement heeft er nog geen versie van gekregen, terwijl het vandaag er wel over moet debatteren. Ook parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zei dat hij op verschillende manieren geprobeerd had de tekst vast te krijgen, maar dat dat niet gelukt was. Hij had er zelfs een krantenjournalist over gebeld te hebben die de tekst blijkbaar wel had.

Schauvliege verklaarde dat ze na overleg met minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had afgesproken de nota nog niet vrij te geven omdat ze nog in de regering besproken moet worden. Ze gaf daarom mondeling toelichting over de grote lijnen.

Het plan bevat zes pijlers: vermijden van overbodig gebruik van verpakkingen, milieuvriendelijke verpakkingen, inzetten op meer recyclage via de pmd-zak, zwerfvuil vermijden en handhaving verbeteren, invoer van het principe waarbij de vervuiler betaalt en een eenvoudig systeem van statiegeld.

Vrijdag legt Schauvliege haar plan voor binnen de Vlaamse regering. Het blijft afwachten of N-VA en Open Vld dan hun verzet tegen het statiegeld zullen laten varen of dat er een ander compromis gevonden kan worden. CD&V staat voorlopig geïsoleerd in de meerderheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234