Donderdag 21/11/2019

politiek

Verherstraeten fluit De Croo terug: "Herfederaliseren? Hij vergist zich"

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten Beeld Photo News

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten ziet geen heil in het herfederaliseren van bevoegdheden, zoals onder meer vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) bepleit. “Als er ooit een nieuwe staatshervorming komt, zal dat een verdere overheveling van de bevoegdheden naar Vlaanderen zijn.”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zwengelde de discussie over een nieuwe staatshervorming aan in zijn toespraak op de Vlaamse feestdag. De Vlaams-nationalist zei -weinig verrassend- dat hij na de verkiezingen van 2019 verdere communautaire stappen wil zetten. De Croo en zijn partijgenoot Tim Vandenput reageerden de afgelopen dagen door net een omgekeerde beweging te bepleiten. Met het oog op meer efficiëntie en een slankere overheid, moeten sommige bevoegdheden net terug naar het federale niveau. “Een staatshervorming hoeft geen eenrichtingsverkeer te zijn”, klonk het.

Op die manier zenden de twee coalitiepartners wel erg verschillende signalen uit. Dat doet vragen rijzen over de cohesie binnen de regeringen, en over de positie van CD&V. De christendemocraten zijn geen vragende partij voor een nieuwe staatshervorming. 

“De uitdagingen van vandaag zijn niet het communautaire, maar wel het economische, de fiscale en sociale rechtvaardigheid en de veiligheid”, zegt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. Hij wijst erop dat er tijd nodig is om staatshervormingen uit te voeren en bevoegdheden over te hevelen. Onder meer op het vlak van de Vlaamse kinderbijslag is dat werk verre van gedaan. “We moeten eerst het stof laten neerdwarrelen.”

Staatshervorming onvermijdelijk

Verherstraeten geeft wel toe dat een nieuwe staatshervorming op termijn onvermijdelijk is.  "Dat staat in de sterren geschreven." Vraag is hoe die er dan moet uitzien: doorgaan op hetzelfde pad, en de deelstaten nog meer bevoegdheden geven, of bepaalde bevoegdheden terug overhevelen naar het federale niveau? 

De CD&V'er is bijzonder duidelijk: “Zij die voor herfederalisering pleiten, vergissen zich. We hebben de bevoegdheden net overgeheveld omdat het op federaal vlak voortdurend botste tussen de tegenstrijdige visies van Franstaligen en Vlamingen. Waarom zou dat bij een herfederalisering niet het geval zijn?”. Voor Verherstraeten is er dan ook slechts één piste denkbaar: “Als er ooit weer een staatshervorming komt, zal dat een verdere overheveling van de bevoegdheden naar Vlaanderen zijn.”

N-VA-fractieleider Peter De Roover is niet onder de indruk van De Croos voorstel. "Hij wil ochgottekes vier bevoegdheden weer naar België overdragen. Dat is een bijzonder mager beestje en zal de doeltreffendheid van de kromme Belgische staatsstructuur uiteraard niet fundamenteel wegwerken", reageert hij op zijn blog.

N-VA-fractieleider Peter De Roover Beeld BELGA

Volgens De Roover raakt De Croo niet aan de kern van het probleem. "Hij wil wat schuiven in de marge en dus een klein beetje minder Vlaanderen. Wij willen veel minder België omdat gerommel in de marge geen soelaas biedt", klinkt het nog. "Waarom trekt hij, met het oog op zijn streven naar eenvoud en doelmatigheid, niet volwaardig de kaart van het Belgische unitarisme? De Croo wekt de indruk iets moedig te doen maar eigenlijk schrikt hij er voor terug echt te kiezen."

Geen taboe meer

Nochtans groeit het aantal voorstanders van het herfederaliseren van bepaalde bevoegdheden in het parlement. Dat blijkt uit een onderzoek dat politicoloog Dave Sinardet (VUB) begin dit jaar publiceerde. "Dat gevoel bestond al langer bij veel politici, maar er was toch een soort taboe rond. Ze durfden zich niet voor herfederalisering uit te spreken uit schrik om in de Belgicistische hoek geplaatst te worden", aldus Sinardet. 

Is die angst om neergesabeld te worden nu dan voorbij? Daar lijkt het wel op. Dat De Croo nu openlijk over zo'n piste nadenkt, is toch een signaal. Sinardet: "Er is wel degelijk een publiek voor dit discours, voor een meer rationele aanpak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234