Zaterdag 15/08/2020

Verhalen van Frederik Willem Daem bekroond met Debuutprijs

De Vlaamse Debuutprijs gaat dit jaar verrassend naar een verhalenbundel. De 28-jarige Frederik Willem Daem wordt bekroond voor Zelfs de vogels vallen, volgens de jury "een heel gevarieerd staaltje van zijn rijke verbeelding en zijn onmiskenbare literaire talent". Hij krijgt de prijs ter waarde van 6.200 euro bij de officiële vooropening van de Boekenbeurs op 30 oktober.

Daems debuut - verschenen bij De Bezige Bij - haalde het volgens juryvoorzitter Fien Sabbe nipt van de originele coming-of-ageroman Generator van Koen Sels. Er waren in het totaal dertien boeken in de running, waaronder ook Cinderella van Michael Bijnens en Isabelle Rossaerts Dat is wat ik bemin. Lize Spits alom bezongen debuut Het smelt komt pas volgend jaar in aanmerking. Deze editie bekroonde immers het beste oorspronkelijke literaire werk van een Vlaamse debutant, verschenen in 2015.

De keuze voor Daem mag een statement heten. "Daem blinkt uit in een genre dat bij andere literaire prijzen uit de boot valt, maar best wat meer aandacht mag krijgen." Een kort verhaal is voor Daem meer dan een oefening of een opstapje naar een roman", zegt Sabbe. "Hij beschouwt het genre als een volwaardige discipline." Bo-vendien is dit jaar geopteerd voor een uitgesproken literair debuut, nadat de bekro- ning van Lara Taveirnes De kinderen van Calais in '15 op kritiek en ongeloof stuitte.

De 28-jarige Brusselaar Frederik Willem Daem publiceerde verhalen in onder meer Das Magazin, Revisor, De Gids en in Oogst, het kunstenmagazine dat hij samen met Jozefien Van Beek oprichtte. Zelfs de vogels vallen werd met veel trammelant gelanceerd. De auteur signeerde eigenhandig de 1.000 exemplaren van zijn debuut met een handgeschreven titel en nummering. Het filmpje over deze bibliofiele uitputtingsslag ging viraal.

Ruim een jaar geleden schreef ik in een recensie in deze bijlage dat Daems weleens wisselvallige verhalen 'geschreven (leken) door iemand die al gelooid is door het leven, met een scherp oog voor het deficit en de teloorgang': 'Er spreekt een zekere wrangheid uit. Het dominerende kleurenpalet is grijs en grauw, al mag de zon soms ongenadig branden. De dood waart rond en seks is vaak een destructieve kracht én een venijnig machtsmiddel.'

De jury prees Daem vooral als "een auteur die eens niet blijft steken in de Vlaamse klei, maar ons overal ter wereld mee naar toeneemt. Die met een originele blik naar de dingen kijkt en een heel eigentijdse stijl hanteert, aansluitend bij het audiovisuele dat tegenwoordig onze leefwereld beheerst." Daem reageert uitbundig. "Een van mijn levensdromen was om erkend te worden voor een boek. Dat gebeurt nu sneller dan ik had verwacht. Bijna een jaar na mijn debuut genieten deze korte verhalen van een tweede leven en wordt bovendien het medium naar waarde geschat." Zelfs de vogels vallen is aan een derde druk toe en loopt naar de 4.500 verkochte exemplaren, meer dan voortreffelijke cijfers voor een debuut.

"De Debuutprijs laat me nu toe in alle vrijheid verder te schrijven aan mijn roman, die gecomponeerd is vanuit bevreemdende korte verhalen", zegt Daem. "Ik krijg er ook zelfwaarde door. Want mensen vragen me vaak: kun je nu eigenlijk leven van de schrijverij? Het is nog altijd geen kreeft en kaviaar. Maar dit is toch een begin, ook omdat ik sinds kort een VFL-subsidie ontvang. (lacht) Nu ik in Brussel een 'kruipkot' heb gekocht om als atelier te gebruiken, schenkt dit geld me letterlijk een dak boven het hoofd."

Boekenbeurs krijgt spiegeltent

Voor zijn 80ste editie heeft de Boekenbeurs een paar voorzichtige vernieuwingen doorgevoerd. Er komt onder meer een spiegeltent op het binnenplein van Antwerp Expo waar ook evenementen en optredens plaatsvinden. K3 mag de spits afbijten.

Verder kiezen boekenbeursbezoekers samen met Radio 1 hét beste boek van de laatste 80 jaar. Op 6 november worden ook de jeugdliteratuurprijzen Boekenleeuw en Boekenpauw uitgereikt, waar voor het eerst ook Nederlandse auteurs voor in aanmerking komen. Er zijn 100 standhouders, 60.000 titels, diverse themadagen en er wordt gemikt op 154.000 bezoekers tijdens de elfdaagse van 31 oktober tot 11 november.

Opvallend is dat vanwege veiligheidsredenen rugzakken compleet verboden zijn. Maar: "Er zullen meer mogelijkheden zijn op de beurs om boekenzakken te kopen", verzekert Boek.be-directeur André Vandorpe.

Telex

►De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, is toegekend aan Anna Woltz voor Gips. "Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig. Alles heeft een functie. Woltz heeft een geraffineerde manier om informatie te intro- duceren en te doseren", aldus de jury.

►Nog een debuutprijs, maar dan een die vooral Nederland bestrijkt, is de tweejaarlijkse, prestigieuze Anton Wachterprijs. Die is bestemd voor Roos van Rijswijk met haar roman Onheilig. De prijs wordt op 12 november uitgereikt.

►Vrijdag wordt in het Red Star Line Museum in Antwerpen een nieuwe bundeling met teksten van Joseph Roth gepresenteerd: Joden op drift. Vertaalster Els Snick gaat in gesprek met filosoof Ludo Abicht over het boek (20 uur).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234