Dinsdag 06/12/2022

Vergunningsprocedure Lange Wapperbrug loopt nog steeds

Aangeduid aannemer van de Lange Wapperbrug Noriant heeft weer een milieuvergunningsaanvraag ingediend voor het inrichten van een werf, vlak bij het Antwerpse Sportpaleis. Actiegroep Ademloos reageert ontstemd.

Inwoners van Deurne-Noord kregen eerder deze week een brief in de bus met daarin de aankondiging dat Noriant een nieuwe milieuvergunningsaanvraag heeft ingediend met het oog op “het exploiteren van ‘werfzone 14: Schijnpoortweg’ voor de bouw van de Oosterweelverbinding”. De aannemer diende nog voor het referendum, waarin het tracé met de brug werd weggestemd, al dertien vergunningsaanvragen in, die midden november (na het referendum) door de deputatie werden goedgekeurd. Dat raakte pas eind december bekend. Volgens Noriantprojectleider Lode Franken is er niets aan de hand. “Het referendum was voor ons geen reden om de dertien eerdere vergunningsaanvragen stop te zetten. Deze veertiende aanvraag hadden we al eerder ingediend, maar bleek niet in orde. Daarop hebben we een gewijzigde versie ingediend, na het referendum. Zolang de BAM of de Vlaamse regering ons er niet toe verplichten, zie ik geen reden om de lopende procedures stop te zetten. “Het lijkt erop alsof Noriant van geen ophouden weet”, zegt Wim Van Hees van actiegroep Ademloos. “Antwerpen heeft de Lange Wapper weggestemd, maar toch worden er voorbereidingen getroffen om de brug er te zetten.” Volgende week beraden de actiegroepen zich over verdere acties. “Daarbij zullen we kijken hoe we hier tegen kunnen optreden.”Opdrachtgever van Noriant, de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel), wijst iedere verantwoordelijkheid van de hand. Woordvoerder Nick Orbaen: “Wij hebben hier eigenlijk niets mee te maken. We zijn een resultaatsverbintenis met Noriant aangegaan. Noriant beslist daarbij zelf hoe die in te vullen. Mogelijk willen zij er nu voor zorgen dat de administratie in orde is zodat ze geen tijd met maandenlange vergunningsprocedures als de werken starten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234