Donderdag 15/04/2021

Vergrijzing kost meer dan verwacht: 14 miljard

Archiefbeeld Beeld thinkstock
ArchiefbeeldBeeld thinkstock

De kosten van de pensioenen en de gezondheidszorg stijgen doordat we allemaal ouder worden. Daardoor gaan we meer uitgeven aan de vergrijzing dan eerder geschat volgens de Vergrijzingscommissie. Indien we vandaag de rekening zouden betalen zou dat op 14 miljard euro uitkomen. Dat schrijft De Tijd.

Op het hoogste punt van de vergrijzing, in 2040, zal er dan ook liefst 28,5% van het bruto binnenlands product naar sociale uitgaven gaan. Dat zou 12% meer zijn dan vandaag.

Het kostenplaatje zou nog hoger liggen zonder de pensoenhervorming van de regering-Michel. Al zullen de extra kosten waarschijnlijk meer dan 14 miljard euro zijn, omdat de Vergrijzingscommissie vaak optimistisch in zijn berekeningen volgens De Tijd.

Stijging sociale uitgaven

De jongste vooruitzichten van de Studiecommissie voor de Vergrijzing tonen aan dat de sociale uitgaven stijgen van 25,3% van het bbp in 2016 tot 27,6% in 2060. Dat is een stijging met 2,3%, tegenover 2,2% in de vooruitzichten van vorig jaar. De pensioenen en gezondheidsuitgaven stijgen met 4% van het bbp, terwijl de overige sociale uitgaven, vooral werkloosheid en kinderbijslag, met 1,7% dalen.

Daling armoederisico

Volgens de studiecommissie daalt het armoederisico van gepensioneerden eerst traag tot het midden van de jaren 2030 en vervolgens sneller tot 2060. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine wees erop dat dit volgens de commissie grotendeels te verklaren is door de verhoging van de minimumpensioenen en de IGO (Inkomensgarantie voor Ouderen). De minimumpensioenen stijgen sneller dan de lonen en de armoededrempel, stelt de commissie.

Op lange termijn wordt de daling van het armoederisico bij gepensioneerden verklaard door de groeiende deelname van de vrouwen aan de arbeidsmarkt. Daardoor zullen meer vrouwen een langere loopbaan hebben en dus ook een hoger pensioen.

Regularisatie studieperioden

Minister Bacquelaine wees er ook op dat de regularisatie van de studieperioden in de pensioenberekening een bijkomende vermindering van de vergrijzingskost met 0,1% betekent. Die hervorming werd geblokkeerd door een belangenconflict van de Cocof (de Franse gemeenschapscommissie van het Brussels gewest) omdat die nadelig zou zijn voor de leerkrachten. Aangezien het overleg tussen de Cocof en de Kamer dinsdag niets uithaalde, verhuist het dossier nu naar de Senaat en daarna naar het Overlegcomité. De minister maakte zich sterk dat het wetsontwerp begin oktober gestemd zal kunnen worden.

"Extra maatregelen nodig"

"Er moeten de komende jaren extra maatregelen volgen die de tewerkstellingsgraad doen toenemen", reageert Pieter Timmermans, de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "Er zijn deze legislatuur enkele stappen gezet om de jobcreatie aan te moedigen en die ook resultaten opleveren. Dit beleid van jobcreatie via competitieve bedrijven moet nu onverminderd worden voortgezet. De invulling van openstaande vacatures wordt evenwel een groot probleem en remt de verdere optrekking van de werkgelegenheidsgraad af. Hierop moet nu op alle beleidsniveaus gewerkt worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234