Donderdag 19/05/2022

Jobflexibiliteit

"Vergoed ook wie zelf ontslag neemt"

Groen zou een loopbaan willen uitdrukken in punten in plaats van jaren. 42 punten staat gelijk aan een volledige carrière. Beeld Groen
Groen zou een loopbaan willen uitdrukken in punten in plaats van jaren. 42 punten staat gelijk aan een volledige carrière.Beeld Groen

Om makkelijker van job te kunnen wisselen, krijgt u na uw ontslag nog altijd een werkloosheidsuitkering. Dat is een van de voorstellen die Groen lanceert voor een kwaliteitsvolle loopbaan. Goed plan, vinden arbeidsmarktspecialisten. Vraag is of we dat kunnen betalen.

ANN DE BOECK

Wie vandaag zijn job opzegt om een andere te zoeken, krijgt geen werkloosheidsuitkering. Daar heb je enkel recht op als je ontslagen wordt door je werkgever. Als het van Groen afhangt, krijg je die voortaan ook als je zélf ontslag neemt. Die 'trampolinepremie' moet het makkelijker maken om een job waarin je niet gelukkig bent, op te zeggen. Op z'n minst toch een aantal keer in je carrière.

Goed voorstel, vindt arbeidsmarktspecialist Jan Denys. "In het kader van de flexibele arbeidsmarkt is een aanpassing van de ontslagregeling niet slecht. Het is positief dat werknemers zich heroriënteren en daar een vorm van tegenmoetkoming voor krijgen. Alleen mag dat er niet toe leiden dat de ontslagkosten zwaar stijgen. Anders ondermijnt het de inspanning van deze regering om de loonkost te verlagen."

Lage arbeidsmobiliteit is een probleem in België, zegt experte Vicky Heylen. Zij ziet waar de groenen naartoe willen. "Veel mensen zeggen hun job pas op als ze een nieuwe hebben gevonden. Zo'n premie kan daar beweging in brengen, al zou ik de impact ook niet overschatten. Ik denk dat de Belg nog steeds voor de zekerheid van een job kiest."

Puntensysteem

Het voorstel past in een actieplan van Groen voor de hervorming van de loopbaan. "Wij willen minister Kris Peeters (CD&V) inspiratie geven in het debat over werkbaar werk", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Nog niet alle details zijn uitgewerkt in het actieplan, maar de principes wel. "Als deze regering spreekt over werkbaar werk, dan bedoelt ze vooral flexibele jobs met minimale bescherming. Wij willen dat de Belg het op een gezonde manier langer kan volhouden. Dat gaat om meer dan flexibele uren", zegt Almaci.

Het basisprincipe is dat een loopbaan niet langer in jaren wordt uitgedrukt, wel in punten. Iedereen start zijn loopbaan met een rugzakje, dat in de loop der jaren gevuld wordt met punten. Hebt u een gemiddelde job, dan verzamelt u één punt per jaar. Hebt u een slopende job, dan kunt u meer dan één punt verdienen per jaar. Een volledige loopbaan staat voor de groenen gelijk aan 42 punten.

Helemaal nieuw is dat principe niet. Het is vergelijkbaar met het puntensysteem dat door de pensioencommissie onder Frank Vandenbroucke werd uitgedokterd. Ook in Scandinavië bestaan vergelijkbare systemen.

Of een job zwaar is, verschilt van persoon tot persoon. Bij de ene is het de combinatie werk-privé, bij de andere de fysieke uitdaging of de beperking om zich te ontplooien. Daarom willen de groenen geen opdeling maken tussen beroepen, maar tussen individuele situaties. De overheid moet een instrument ontwikkelen dat het 'werkvermogen' van werknemers en zelfstandigen meet.

"Stel: een wetenschappelijke analyse toont aan dat het tillen van zware lasten in normale omstandigheden mogelijk is gedurende 38 jaar. Als iemand die job uitoefent, dan verdient die persoon 42/38ste, of 1,1 punt per jaar. Zo bouw je sneller loopbaanpunten op en kom je sneller aan de vereiste 42 punten voor een volledige loopbaan", verklaart Evita Willaert, die het arbeidsdossier opvolgt bij Groen.

Tot slot moeten slopende jobs zoveel mogelijk verdwijnen volgens Groen. Daarom beloont het werkgevers die een beleid uitwerken waarin een werknemer een volledige loopbaan gezond kan afwerken. Ze moeten een attest behalen en krijgen dan een loonkostvermindering. Andere werkgevers blijven de normale socialezekerheidsbijdragen betalen. Een operatie die volgens Groen budgetneutraal kan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234