Dinsdag 15/10/2019

Sudan

Vergissing van de rechtbank: Darfur ligt voortaan niet meer in Sudan

Een soldaat van de VN-vredesmacht UNAMID in Darfur, Sudan. Beeld AFP

Een Sudanees is in het ongelijk gesteld door een geografische vergissing van drie rechters. Ze oordeelden ten onrechte dat conflictregio Darfur geen deel uitmaakt van Sudan en dat terugsturen naar Sudan dus kan. "Wat een arrogantie om zulke fouten te maken", zegt advocate Benkhelifa, die voortaan met landkaarten naar de rechtbank gaat.

Vrijdag zaten drie rechters van de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Brussel met het schaamrood op de wangen. Advocate Selma Benkhelifa moest hen erop wijzen dat Darfur wel degelijk in Sudan ligt. En dat ze zich dus eerder die week vergist hadden.

Toen schrapten ze de beslissing van de Raadkamer om een Sudanees vrij te laten uit het gesloten centrum. De Raadkamer had geoordeeld dat er onvoldoende toetsing was met artikel 3 van het Verdrag van de Rechten van de Mens, dat onmenselijke behandeling moet uitsluiten.

De drie rechters van de K.I. oordeelden daarentegen dat er geen algemene situatie van geweld is in Sudan en er dus geen schending van artikel 3 kon zijn. Een belangrijke uitspraak voor staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

Nu blijkt dat de drie rechters hun uitspraak baseerden op het argument dat "Darfur onafhankelijk is geworden sinds 2011 onder de naam Zuid-Sudan en dat de betrokkene niet naar Zuid-Sudan wordt uitgezet, maar naar Sudan."

In het conflict in Darfur zijn volgens de Verenigde Naties naar schatting 300,000 mensen gedood en meer dan 2,5 miljoen burgers op de vlucht.

"Wie eventjes op Google Maps kijkt, ziet meteen dat Darfur een deel is van Sudan", zegt advocate Selma Benkhelifa, die enkele dagen later met een soortgelijke zaak voor dezelfde rechters moest komen. "Ik heb een kaart meegenomen waarop de gebieden in kleur staan. Ze moesten hun fout meteen toegeven."

De advocaat van de zaak waarin de rechters zich eerder die week vergisten, heeft ondertussen cassatieberoep aangetekend.

"Ik vind het arrogant tegenover die mensen om zulke fouten te maken, want dan neem je hun zaak toch niet ernstig", zegt Benkhelifa. "Ik ben ook geen geografisch expert, maar je zou toch verwachten dat niet enkel de advocaten, maar ook de rechters zich even voorbereiden."

Exact een maand voor de vergissing van de rechters, maakte staatssecretaris Theo Francken dezelfde fout. Toen tweette hij: "Darfoer ligt in Zuid-Soedan, niet in Soedan." Een tweet die de staatssecretaris wiste nadat Twitteraars hem wezen op zijn vergissing.  

Advocaat Tristan Wibault, gespecialiseerd in vreemdelingenrecht, vindt de situatie "grappig, als het niet zo tragisch zou zijn." "Dat Francken zich op dit arrest beroept om zijn politiek in het parlement te verdedigen, toont zijn totaal gebrek aan scrupules", zegt Wibault.

Het kabinet van Francken is er echter van overtuigd dat de vergissing van de Brusselse K.I. weinig verschil zal maken voor het cassatieberoep in deze zaak. "Het duidelijkste bewijs dat deze persoon geen gevaar loopt bij terugsturing is dat hij geen asiel aanvraagt", zegt de woordvoerder van Francken. "De uitspraak van deze rechters zal normaal gezien wel stand houden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234