Zondag 16/05/2021

Vergelijk tussen uitgeverij Epo en Amerikaanse speelgoedgigant

Een telefoontje maakte een einde aan maandenlang aanslepende rechtszaak

Brussel

Eigen berichtgeving

Dankzij niet eens zo bedoelde bemiddeling door De Morgen is een einde gekomen aan het geschil tussen uitgeverij Epo en de Amerikaanse multinational Hasbro. Het dispuut sleepte al maanden aan. De linkse Vlaamse uitgeverij vreesde voor haar voortbestaan.

Vier jaar geleden verscheen bij Epo het boek Monopoly - l'Otan à la conquête du monde van Michel Collon. Op de kaft prijkte een cartoon van Gal, met een Monopoly-speelbord als achtergrond. Het boek lag al in de ramsj toen Hasbro eind 2003 Epo in Parijs voor de rechter daagde in wegens 'deloyale concurrentie'. De speelgoedgigant, eigenaar van de merknaam van het populaire gezelschapsspel, eiste een schadevergoeding van 300.000 euro. Epo werd op 9 juli 2004 veroordeeld tot het betalen van 20.000 euro, maar ging in beroep. Hasbro bleef het echter keihard spelen. In een mailing stelde Epo dat het werkelijke doel van de procedure erin bestond "een linkse uitgeverij monddood te maken".

Het boek handelde over het agressieve buitenlandbeleid van de VS en viseerde met name de Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz. Tot in 2000 zetelde hij in de raad van bestuur van Hasbro. Dat Hasbro pas eind 2003 in actie kwam, kon volgens Michel Collon geen toeval zijn: kort daarvoor was hij mede-initiatiefnemer voor de klacht tegen de VS-bevelhebber in Irak Tommy Franks op basis van de Belgische genocidewet.

Niks van, reageerde directeur van de juridische dienst Pascal François bij het Europese hoofdzetel van Hasbro in Frankrijk, na te zijn gecontacteerd door deze krant. Hasbro, zei hij, treedt systematisch op tegen elk geval van misbruik van merknamen. Excuses vanwege Epo en een nieuwe kaft voor de luttele nog circulerende boeken konden volgens hem volstaan, alleen leek Epo elk "constructief gesprek" te weigeren: "U mag zeker mijn telefoonnummer doorspelen aan de mensen van Epo. Als ik kan besparen op de honoraria van de advocaten en dat geld gebruiken voor de aanpak van andere misbruiken van onze merknamen: graag. Ik vind wel dat Epo ons moeten bellen, niet omgekeerd." (DM 19/10) De Morgen mailde het telefoonnummer even door en de gevolgen bleven niet uit, zo blijkt uit een mededeling die Epo gisteren verspreidde.

Na een goed gesprek, zo staat er, heeft François besloten dat Hasbro "afziet van elke schadeclaim". De procedure wordt stopgezet "indien de uitgeverij zich akkoord verklaart om bij een herdruk - de huidige oplage is vrijwel uitgeput - het boek van een andere cover te voorzien, en via de website van Epo het publiek te laten weten dat het voor Hasbro een technisch geschil betrof."

Epo stemt daarmee in. "Tussen beide partijen is afgesproken dat de advocaten de zaak in deze zin zullen afhandelen", aldus nog de mededeling. Of hoe de journalistieke regel van hoor en wederhoor een einde kan maken aan een rechtszaak. (DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234