Vrijdag 22/10/2021

Millennials

Vergeet het klassieke gezin: hier zijn de baby's van generatie Y

Elsa Frelon (31) en haar zoon Lucien. Beeld Zaza Bertrand
Elsa Frelon (31) en haar zoon Lucien.Beeld Zaza Bertrand

Ze zijn individualistisch, hedonistisch, schermverslaafd. Geboren in 1982 of daarna, tikje narcistisch, vinden dat de wereld aan hun voeten hoort te liggen. En o god, nu hebben ze hun ogen van de schermpjes losgerukt om zich en masse op de voortplanting te focussen. Wat gaat daarvan komen?

Zij maakt deel uit van Generatie Y, hij is wat ouder, een babyboomer. Samen schreven Amélie Rombauts en Filip Lemaitre Framily, een boek over hoe Millennials het klassieke gezin hertekenen. Over een generatie van tegenstellingen die vooral trouw aan zichzelf wil blijven. "Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het streven naar geluk."

Het woord 'framily' is een samentrekking van family en friends. De kerngroep van vrienden en familie die de generation Y-ers en hun gezin omringen. Generation Y kent u intussen. De individualistische, hedonistische digital natives geboren tussen 1982 en 2001. Egocentrische narcisten of flexibele übermenschen. De meningen zijn verdeeld, de waarheid genuanceerd. Wel een feit is dat de generatie volop in de fase zit van het maken en opvoeden van kinderen. En dat doet op een geheel eigen nieuwe manier. Generation Y maakt family Y.

"Het klassieke beeld van een blanke mama en papa en twee perfecte kinderen staat haaks op family Y", aldus Amélie Rombauts, onderzoeker bij Trendwolves. "Family Y omvat alle mogelijke samenstellingen wat aantal ouders, geslacht, huidskleur en religie betreft."

In al hun verscheidenheid delen leden ervan ook enkele heel duidelijke gelijkenissen en worstelen ze met dezelfde issues. "In tegenstelling tot vorige generaties houden family Y'ers heel erg vast aan het jong zijn', zegt Rombauts. "Aan het leven dat ze hadden voor ze aan kinderen begonnen. Ze kleden zich net zo jong, gedragen zich hetzelfde, gaan naar dezelfde feestjes en restaurants... Alles om hun levensstijl niet te veranderen. Ze behouden hun identiteit en hebben de touwtjes stevig in handen. Met goed bedoeld ouderlijk advies moet je ze niet lastigvallen en al zeker niet betuttelen. Ze zullen zelf wel uitzoeken hoe het moet. Of op welke manier het ouderschap hen het beste af gaat."

null Beeld Zaza Bertrand
Beeld Zaza Bertrand

Ook typisch aan de family-y'ers zijn de zachtere waarden die ze in hun opvoeding hanteren. "Zelf zijn ze heel vaak opgevoed met het mantra dat een diploma halen héél belangrijk is", vervolgt Rombauts. "Dat ze moeten werken en studeren om een goede job te kunnen krijgen. Dat mantra is ondergraven. Vandaag geldt 'vind je passie'. Of dat nu loodgieter of rechter worden is. Zolang je maar gelukkig bent. De generatie Y is de eerste die niet zeker weet of hun kinderen het beter of zelfs maar even goed zullen hebben als zij het gehad hebben. Daar heeft de context van de financiële crisis, terreur en de opwarming van de aarde wel iets mee te maken. Dan grijpen mensen terug naar basiswaarden zoals tolerantie, passie en geluk."

Dat laatste, 'geluk', is een lastige. "Generatie Y is er eentje die zogezegd de lat iets lager legt, die luidop zegt: 'fuck de perfectie!' Ze kan niet alles in één keer zijn en alles even goed doen. Maar ze wil uiteraard wel dat haar kinderen gelukkig zijn. Maar geluk nastreven voor jezelf en jouw kinderen is een zware verantwoordelijkheid. Eén die moeilijk te vatten is. Daarom ligt de lat net heel hoog. Het is een generatie die net alles wil. Carrière, kinderen, tijd voor vrienden, hobby's en zelfontplooiing... De juiste work-life-blend vinden is een heel actueel onderwerp voor de family Y'ers."

Elsa Fralon (31) alleenstaande mama van Lucien (4)

Elsa had een moeilijke relatie met de vader van Lucien. Vandaag heeft ze exclusieve voogdij over haar zoon. Haar eigen vader en moeder wonen in het buitenland. Ze staat er dan ook echt alleen voor. Haar job als journaliste is onregelmatig, stresserend en veeleisend. Haar leven is één grote puzzel. Eentje die elke dag opnieuw gelegd moet worden.

Gelukkig zijn er vriendinnen en andere mama's die ze kent van Luciens school, op wie ze af en toe kan rekenen. Lucien is er intussen vier, maar Elsa worstelt nog steeds met het idee dat ze volwassen moet worden omdat ze mama is. Dat haar vrijheid beknopter is en ze haar spontane ideeën moet inruilen voor organisatie. Haar omgeving denkt dat ze een übercoole mama is die schijnbaar moeiteloos verschillende balletjes in de lucht houdt.

"Ik zie mezelf niet als de perfecte mama", aldus Elsa. "Er het beste van maken, probeer ik door veel te knuffelen, te babbelen en de zaken te kaderen. Natuurlijk ben ik bang om het te verknallen. Van bij Luciens geboorte was ik plots gestrest over het teveel aan stof in mijn appartement, over de vraag of mijn lakens niet te hard zouden schuren op zijn tere huid. Ik had enorm veel twijfels over of ik het wel zou aankunnen. Vaak kijk ik uit naar het moment waarop Lucien naar bed gaat, zodat ik zelf even naar adem kan happen."

Maar Elsa is positief. En via haar job als modejournaliste wordt ze omringd door mensen die gaan voor hun passie. "Dat werkt inspirerend."

Generatie Y houdt ook na het krijgen van kinderen vast aan de geneugten het 'jonge leven'. Beeld thinkstock
Generatie Y houdt ook na het krijgen van kinderen vast aan de geneugten het 'jonge leven'.Beeld thinkstock

Rachid Lamrabat (34) en Fatima Llouh (28) zijn getrouwd en ouders van Omar (7 maanden)

Rachid, Fatima en Omar vormen een generatie Y-moslimgezin. Zelf noemen ze zich westerlingen met Marokkaanse roots. Religie is de rode draad in hun leven. In hun appartement ligt de Koran zij aan zij met enkele maandbladen. Het was liefde op het eerste gezicht. Vijf maanden later waren ze getrouwd. Heel traditioneel.

De concepten 'vrienden' en 'familie' lopen door elkaar, maar zijn voor beiden erg belangrijk. "Tijdens de ramadan spreken we met de familie af wie bij wie we 's avonds gaan eten, zodat er nooit iemand alleen achterblijft", aldus Rachid. "Bij ons schuiven ook vrienden mee aan. Wie tijdens de ramadan mee aan tafel zit, is familie."

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Omar heeft een meter en peter. Ongebruikelijk in de islam. Daar zijn het de grootouders die het kind opvangen indien er iets met de ouders gebeurt. Rachid en Fatima proberen hun leven en de opvoeding van Omar aan te pakken op hun eigen manier. Een vlotte mix van de Vlaamse en Marokkaanse cultuur.

"Onze zoon gaat naar een Vlaamse crèche. Een halve dag per week gaat hij bij de grootouders. Op die manier komt hij automatisch met verschillende culturen in aanraking. Wij willen net als iedereen gelukkige, eerlijke en hulpvaardige kinderen. Die vrij en rechtvaardig opgevoed worden. Met een belangrijke plaats voor religie, zonder in extremen te vervallen. Ik zou willen dat onze kinderen praktiseren, maar toch kunnen doen wat ze willen. De gulden middenweg, dus."

Suzanne Decock (31) en Vincent Thilmany (35) wonen samen en zijn de kersverse ouders van Nola (11 weken)

Vooraleer Nola geboren werd, waren Suzanne en Vincent duidelijk over het ouderschap. Ze zouden vooral alles op zich af laten komen en niet te veel luisteren naar wat moet en mag. "'Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van het moederschap", aldus Suzanne, hier op de foto nog zwanger. "Iedereen beweert van alles en nog wat over hoe ze zullen omgaan met hun kinderen. Tot het zover is. Ik wilde geen boeken lezen over hoe het moet of honderden meningen horen over hoe ik het moest aanpakken. Ik wil alles zelf uitzoeken. Als het niet werkt, dan stellen we bij. En ja, we zullen weleens tegen de lamp lopen."

null Beeld Zaza Bertrand
Beeld Zaza Bertrand

Nola is intussen 11 weken. Hun stijl aanpassen wilden ze niet. Het moet omgekeerd: Nola is een deel van hun leven. Een leven waarin ze ondernemen, met hun vrienden blijven omgaan, reizen. "We zijn intussen met drie op reis geweest. Dat is heel erg meegevallen." Suzanne is nog twee maanden thuis. Ze leeft nog even op planeet Baby, zegt ze. "Het zal een uitdaging zijn om mijn carrière weer op te nemen. Ik durf best toe te geven dat ik er bang voor ben. Dat ik veel meer op de klok zal moeten kijken omdat ik haar van de crèche zal moeten afhalen...

"Gelukkig is mijn werkgever flexibel en vorm ik een team samen met Vincent. Onze beider ouders zijn gepensioneerd maar actief, dus hen als evidente oppassers inschakelen zal ook niet gebeuren. Het wordt puzzelen. Maar we gaan alles proberen. En vooral hard ons best doen. Zodat het werkt."

Het boek 'Framily' is te koop bij Fnac en Standaard Boekhandel, 24,99 euro, myframily.eu

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234