Woensdag 22/09/2021

Opinie

Vergeet goed bestuur. "Gewapend bestuur" is het nieuwe idee-fixe van Bart De Wever

Archiefbeeld van de IJzerwake van 2011. Beeld bas bogaerts
Archiefbeeld van de IJzerwake van 2011.Beeld bas bogaerts

Marc Van Ranst is hoogleraar aan de KU Leuven.

Vergeet goed bestuur. "Gewapend bestuur" is het nieuwe idee-fixe van Bart De Wever. Volgens hem en de N-VA adepten is Vlaanderen in oorlog. Hij noemt dit in het schoon Vlaams de 'Summer of Terror', en iedereen die niet wil vechten, zal volgens De Wever op zijn knieën verder moeten leven. Vrije meningsuiting is volgens Bart De Wever gevaarlijk in deze tijden van oorlog. De 'collaborateurs' die in ons land zitten moeten volgens hem opgespoord worden om preventief op te sluiten, nog voor er criminele feiten gepleegd zijn.

Haatspuierij is bijzonder verwerpelijk, altijd en overal. Geradicaliseerde misdadigers moeten krachtdadig opgespoord en veroordeeld worden. Maar er is in ons land reeds voldoende wetgeving die het oproepen tot geweld strafbaar maakt. Het is volstrekt onnodig en gevaarlijk wanneer politici de topics kiezen waarvoor men de vrije meningsuiting allemaal wil inperken. Volgens N-VA mag de lamp van de Verlichting blijkbaar best wat minder fel schijnen. Laten we nooit toelaten dat een politieke partij het patent claimt op de Verlichting, en al zeker niet dat die Verlichting onder een Vlaams-nationalistische korenmaat gezet wordt.

Bart De Wever is, na zijn eerste bezoek aan het Heilige Land een paar weken geleden, nog volledig in de ban van Israël en de bizarre gemilitariseerde filosofie over veiligheid. Hij wil blijkbaar al te graag dezelfde vorm van harde repressie installeren in Antwerpen en de omringende parking. Net zoals in Israël kan dat enkel door vanuit een misplaatst superioriteitsgevoel een ganse geloofsgemeenschap systematisch en progressief te dehumaniseren, zodat vervolging dan gemakkelijker door de strotjes van de goegemeente te duwen is.

Marc Van Ranst. Beeld Tim Dirven
Marc Van Ranst.Beeld Tim Dirven

De laatste dagen toont de N-VA meer en meer haar ware gelaat. Het discours van haar voorzitter trekt steeds meer op dat van Donald Trump. Het wordt duidelijker dat deze partij een kille extreemrechtse koers aan het varen is, parallel aan de koers van het Vlaams Blok. Een koers die volgens mij nergens naartoe leidt, behalve naar nog meer angst, nog meer pessimisme, nog meer racisme, nog meer verdeeldheid, nog meer deelnemers aan de vermenigvuldigingsdans van de haat.

N-VA is momenteel de bruine zeep op het hellend vlak waar onze maatschappij dreigt af te glijden in een Vlaamsch-nationalistische interpretatie van het populistische "Spel Met Grenzen". Het Vlaams Blok en Donald Trump zitten niet aan de knoppen van de macht. Bart De Wever en N-VA wel, en die kunnen het spel wel naar de knoppen helpen. En dus is het van het allergrootste belang dat we onze vrije mening uiten, en waarschuwen voor deze dreigende orgie van nationalistische waanzin. Wees gerust, meneer De Wever, er is geen sprake van op onze knieën verder te leven; we houden uw extreemrechts-opstaande partij wel degelijk rechtopstaand in het oog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234