Dinsdag 27/09/2022

Sparen

Vergeet deze 6 'verborgen' kosten van uw woonlening niet

Op spaargids.be kan u de diverse tarieven van de banken met elkaar vergelijken. Beeld Shutterstock
Op spaargids.be kan u de diverse tarieven van de banken met elkaar vergelijken.Beeld Shutterstock

Geld lenen kost geld: u bent ongetwijfeld vertrouwd met de waarschuwing, omdat kredietverschaffers wettelijk verplicht zijn om ze op te nemen in hun advertenties. Ook wie een woonlening op het oog heeft, moet rekening houden met 6 soorten bijkomende kosten.

Johan Van Geyte

1. Dossierkosten

Leningen betekenen administratieve rompslomp en dus rekenen banken dossierkosten aan. Vroeger mochten ze het bedrag zelf bepalen, sinds 1 april 2017 bedraagt de maximale kostprijs voor het aanleggen van een dossier 500 euro. De meeste banken maken gebruik van dat plafond, maar er zijn nog steeds enkele instellingen waar het goedkoper kan. Bij Argenta, Crelan en VDK bedragen de dossierkosten 350 euro.

2. Schattingskosten

Banken die geld lenen willen garanties dat ze de lening terugbetaald krijgen. Dat kan onder meer door het nemen van een hypotheek. Slaagt u er niet in om uw aflossingen tijdig te betalen, dan kan de bank – in extremis – uw woning verkopen en de opbrengst aanwenden om de schuld te vereffenen.

Om te beoordelen of de hypotheek voldoende waarborgen biedt, wil de bank eerst de waarde van het pand laten schatten. Die schatting gebeurt meestal door een onafhankelijke expert, die door u betaald wordt.

Bij ING hoest u 180 euro op.

Bij KBC hangt het af van de waarde van uw pand – tot en met 750.000 euro gaat het om 225 euro, tussen 750.000 euro en 1 miljoen 350 euro, en tussen 1 en 2 miljoen betaalt u 675 euro schattingskosten.

Crelan volgt een soortgelijke schaal, met een extra tussencategorie tussen 1 miljoen euro en 1,5 miljoen euro, die 450 euro kost.

Bij BNP Paribas Fortis hangt het af van de oppervlakte van het pand dat moet geschat worden. Tot 200 vierkante meter bedragen de schattingskosten 302,50 euro. Tussen 200 en 500 vierkante meter lopen ze op tot 339,30 euro en tussen 500 en 1000 vierkante meter tot 544,50 euro.

3. Reserveringscommissie

Wie geld leent om zelf een woning te bouwen, heeft het leenbedrag niet meteen volledig nodig; u kan het stapsgewijs opnemen naargelang de facturen binnenlopen.

Voor het geld dat u niet meteen opneemt, kan uw bank u wel een reserveringscommissie aanrekenen, omdat ze het geld steeds ter beschikking moet houden.

Bij BNP Paribas Fortis bedraagt zo’n reserveringsprovisie 0,15% per maand (1,81% op jaarbasis) op de bedragen die nog niet zijn opgenomen. Ze wordt voor de eerste maal aangerekend op het einde van de twaalfde maand.

KBC rekent 0,1652% per maand aan, na een inloopperiode van vijf maanden.

4. Brandverzekering

Uw bank wil uiteraard dat uw woning haar waarde blijft behouden. Bijgevolg eist ze dat u tijdens de looptijd van uw lening een brandverzekering afsluit. U kan die bemiddelen via uw eigen bank, al is er niets dat u belet om op zoek te gaan naar de goedkoopste verzekering en daarvoor met een andere bank in zee te gaan.

5. Schuldsaldoverzekering

Om te vermijden dat de terugbetaling van de lening in het gedrang komt mocht een van de kredietnemers onverwacht overlijden, eisen de banken daarnaast dat de kredietnemers een schuldsaldoverzekering afsluiten. Die zorgt er immers voor dat bij een overlijden de verzekeringsmaatschappij het nog openstaande saldo aflost.

6. Notariskosten

Niet enkel de aankoop van een woning moet bij de notaris worden 'geschreven', dat geldt ook voor de toekenning van de hypothecaire lening zelf. En ook dat brengt kosten met zich mee.

Vergelijk hier de tarieven voor hypothecaire leningen.

Lees ook:

Vijf zaken waarover u moet onderhandelen bij uw woonlening

Ook fiscaal voordeel voor tweede woning

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234