Dinsdag 31/01/2023

Dieren

Vergeet de hamster, het hotste huisdier is de alpaca

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

Alpaca's duiken in Vlaanderen steeds meer op als huisdier. Volgens de Benelux-vereniging voor alpacahouders zijn er in ons land zeker 1.500 dieren. ‘Het is een echte rage.’

Yannick Verberckmoes

“Er zijn veel houders die vier à vijf dieren hebben”, zegt Sam Geysens, ondervoorzitter van de Alpaca Association Benelux. “Maar bij sommige houders is de hobby wat uit de hand gelopen en zij hebben er dan 50 of 60.”

Vroeger kwamen alpaca’s enkel voor in het Andesgebergte, in Peru of Bolivia, waar de lokale bevolking ze houdt als huisdier, maar tegenwoordig vind je ze ook steeds vaker in een Vlaamse tuin of alpacaboerderij. Begin mei haalde een alpaca uit Tongeren nog het nieuws, omdat hij per ongeluk in een zwembad was gesukkeld. Een heldhaftige brandweerman kon hem redden.

Alpacaboerderij

In het stamboek van de alpacavereniging staan ongeveer 4.000 dieren geregistreerd: 2.500 in Nederland en 1.500 in ons land, meldt Geysens. Maar waarschijnlijk ligt het ware aantal nog veel hoger. “Niet elke alpacaboerderij is bij onze vereniging aangesloten”, zegt de ondervoorzitter. “Hoeveel het er exact zijn, kunnen we niet zeggen. Maar het is wel duidelijk dat het aantal alpaca’s in de Benelux in de laatste tien jaar minstens verdubbeld is. Ons register telt momenteel 67 alpacaboerderijen of -houders in ons land.”

Wandelingen met alpaca’s blijken – zeker bij onze noorderburen – bijzonder populair. Behalve wandelen zijn er ook mensen die aan yoga doen in hun aanwezigheid. Maar veel houders willen ook een alpaca omdat hun wol van hoge kwaliteit is. “De wol is fijner en zachter dan die van schapen”, zegt Geysens. “Alpacawol houdt ook veel beter warmte vast. Zo kun je kleren maken die lichter en warmer zijn.”

Hilde Colman baat in het Oost-Vlaamse Lokeren een alpacaboerderij uit die 27 alpaca’s huisvest. Gasten die alpaca’s willen zien, kunnen ook op de boerderij verblijven. “In het weekend kan dat oplopen tot 50 personen”, vertelt ze. “In de zomer tot 200. Dan zijn er scouts en andere verenigingen die hier komen logeren.”

Al is niet iedereen daar even blij mee. Bij onze noorderburen vragen dierenrechtenorganisaties al langer gedragscodes voor wie alpaca’s wil gebruiken als vorm van amusement. Volgens hen leveren drukke evenementen waar veel mensen aanwezig zijn de dieren te veel stress op.

Bij ons worden alpaca’s voorlopig vooral gehouden wegens de wol, om breiwol of kousen van te maken, of gewoon omdat ze er best schattig uitzien. Maar een aantal alpaca’s wordt ook te koop aangeboden. “Wij verkopen enkel onze hengsten”, zegt Colman. “Dat is om te voorkomen dat er inteelt is in onze kudde. Er is nu veel meer vraag naar de dieren dan vroeger. Het is echt een rage geworden. Ik schat dat we ongeveer tien dieren per jaar verkopen, aan particulieren of fokkers.”

Een reden waarom alpaca's het zo goed doen als huisdier is hun zachtaardig karakter. Net als lama’s kunnen ze spuwen, maar dat gebeurt enkel als ze zich in het nauw gedreven voelen. Maar wie er een in huis – of beter: in de tuin – wil halen, denkt daar best goed over na. Alpaca’s kunnen zo’n 25 jaar oud worden.

Hooi en gras

Volgens Colman is het niet zo moeilijk om alpaca’s te houden, al valt het ook niet te onderschatten. “Een alpaca is eenvoudig in onderhoud en heeft niet zo veel voedsel nodig”, zegt ze. “Alpaca’s eten vooral gras en hooi. In het voorjaar moet je ze wel scheren.”

Geysens, die beroepshalve alpaca’s scheert, is rond deze tijd zes dagen op zeven bezig met de dieren van hun vacht te ontdoen. In totaal staan er 900 dieren bij hem op de planning. Hij wijst erop dat je best twee alpaca’s koopt, als je er in de tuin wil zetten. Alpaca’s zijn kuddedieren en hebben dus gezelschap nodig. “Als ze alleen zijn, kwijnen ze weg van eenzaamheid”, zegt Geysens. “Ze sterven dan ook jonger.”

Maar van te veel geknuffel moeten alpaca’s niet weten, waarschuwt Colman. “Dan trekken ze zich terug”, zegt ze. “Je ziet dat de dieren dat niet zo graag hebben. Een alpaca is een dier dat het liefst van al vrij rondloopt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234