Maandag 16/05/2022

'Vergeet de eerste 37 procent die je een aanzoek doet'

Zong Frank Sinatra nog over 'Love and Marriage', dan doet de Britse wiskundige Hannah Fry het over 'Love and Mathematics'. Want die twee gaan hand in hand, beweert ze. Meer zelfs: wiskunde is uw beste kans op eeuwige liefde. Mathieu Dams

Wie is Hannah Fry?

Hannah Fry (30) is een Britse wiskundige en systeemtheoretica, iemand die patronen bestudeert in menselijk gedrag. Ze onderzocht al patronen in verband met criminaliteit en terreur, maar werd bekend met haar werk over de liefde. En ja, ze is zelf getrouwd.

Verdoezel op Tinder of Instagram uw kale hoofd of dat littekentje juist niét

Selfie posten op Instagram? Eerst elfendertig filters overlopen om te zien welke die dekselse wallen het best verbergt. Da's des mensen: het hele succes van Instagram is net dat we er foto's op kunnen posten die we met één swipe zo kunnen bewerken dat we er als halve modellen uitzien. Wie online aan het daten gaat, bijvoorbeeld via Tinder, kiest dan ook bijna vanzelfsprekend de meest geslaagde selfie als profielfoto.

Fout, vindt Hannah Fry. Onderzoek naar de gedragspatronen op de datingsite OkCupid toont aan dat de knapste daters niet per se de meeste berichtjes krijgen. Fry illustreert het in haar TED-talk met een voorbeeld.

"Neem actrice Portia de Rossi. Iedereen is het erover eens dat zij een prachtige vrouw is. Vergelijk haar met Sarah Jessica Parker. Sommige mensen, zoals ikzelf, vinden Sarah een van de mooiste schepsels op deze planeet. Maar volgens vele anderen lijkt ze als twee druppels water op een paard. Toch zou Sarah de meeste berichtjes krijgen op Tinder."

Dat komt omdat potentiële aanzoekers een soort kansberekening maken. Iemand als Portia vindt iederéén mooi, dus daar maak je sowieso geen kans. Nee, dan kun je beter een gokje wagen bij Sarah, die ík wel woest aantrekkelijk vind, maar anderen totaal niet. Daarom, stelt Fry, kunt u maar beter uw eigenaardigheden net in de verf zetten. "Op datingsites proberen mensen net hun aparte kantjes te ver- bergen. Kale mannen zetten een hoed op, anderen croppen hun bierbuik uit de foto. Dat doe je beter niet. Wie jou niet aantrekkelijk vindt, is per definitie onbelangrijk, en de mensen die je wel zien zitten, zijn sneller geneigd je te contacteren."

Smos wat in het rond, en sla dan toe

De juiste partner vinden, zo leert ons Hollywood, is een makkie: als hij of zij voor u staat, wéét u het gewoon. Maar voor mensen die iets minder in contact staan met hun romantische onderbewustzijn, is wiskunde een valabel alternatief. Want er is een eenvoudig wiskundig trucje voor het kiezen van de perfecte levensgezel, zegt Fry. De eerste 37 procent van alle aanzoek(st)ers mag u meteen verticaal klasseren. Relaties met hen zijn, volgens de kansberekening, gedoemd te mislukken. Wat u moet doen, is het eerstvolgende lief aan de haak slaan dat beter is dan alles wat daarvoor aan bod kwam. "Het is mathematisch bewezen dat deze methode je de beste kans biedt op de perfecte partner", aldus Fry. Al zijn er addertjes onder het gras. "Hoewel mathematisch gezien minder groot, bestaat de kans dat de perfecte match toch bij die eerste 37 procent zat." Die u dus botweg geweigerd hebt. Anderzijds kan het zijn dat er bij die eerste 37 procent alleen maar oninteressante sufkoppen zaten. Op zich niet erg, want u hebt ze toch afgewimpeld. Maar wat als er zich dan iemand aandient die maar een béétje minder saai is dan alles wat ervoor kwam? "Tja, volgens de wiskunde moet je het daar dan mee doen, sorry", aldus Fry.

Erg geruststellend klinkt dat allemaal niet, maar in de natuur gebeurt het ook. Er zijn vissen die de eerste 37 procent aanzoekers volstrekt negeren, om vervolgens te kiezen voor de eerste die ook maar een béétje sterker of groter is dan zijn voorgangers. "En eigenlijk doen mensen dit onbewust ook al", zegt Fry. "We gunnen onszelf allemaal enkele jaren om het speelveld te verkennen en wat in het rond te smossen. Pas halverwege de 20 gaan we partners echt als potentiële echtgenoten taxeren."

Ruzie in relatie lijkt op aanloop naar kernoorlog

Omdat iedereen íéts moet doen met zijn leven, heeft de Amerikaanse psycholoog John Gottman jarenlang honderden koppels geobserveerd tijdens een gesprek. Gottman catalogeerde wat er gezegd werd, hoe het werd gezegd, hoe erop werd gereageerd, gezichtsuitdrukkingen, hartslag, bloeddruk, enzovoort. Hij ontdekte dat koppels die vaker negatief doen tegen elkaar, meer kans maken om ooit te scheiden. Negatieve reacties lokken zelf negatieve reacties uit, waardoor een relatie in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

"Gottman kan aan de hand van zijn bevindingen met 90 procent zekerheid voorspellen of een koppel samenblijft of niet", aldus Fry. Samen met de wiskundige James Murray werkte hij een aantal vergelijkingen uit die voorspellen hoe een partner in een gesprek zal reageren, door rekening te houden met alle parameters. Fry: "Die vergelijkingen werken mathematisch gezien even goed in het voorspellen van een wapenwedloop. Met andere woorden: een ruziënd koppel dat in een negatieve spiraal terechtkomt, is mathematisch hetzelfde als de aanloop naar een nucleaire oorlog."

De meest succesvolle koppels zijn degene met de laagste negativiteitsdrempel, dus koppels die niets laten passeren en elkaar ruimte geven om wat negatief te zijn. Omdat ze con-stant bezig zijn hun relatie te verbeteren, kijken ze er veel positiever naar en reageren ze niet op negativiteit met nog meer negativiteit.

Hannah Fry concludeert: "Het cliché dat je nooit boos mag gaan slapen, is bij deze mathematisch bewezen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234