Donderdag 26/01/2023

Goesting

Verfrissing nodig? 17 uitstapjes vol waterplezier

null Beeld De Schorre
Beeld De Schorre

De zomer komt er eindelijk aan. Vandaag wordt het tropisch warm en dan stijgt de behoefte aan verkoeling. Een plons in het zeewater is een optie, maar op dagen dat de stranden eivol zitten, zijn er gelukkig alternatieven. Goesting vist de meest verfrissende uitstapjes uit het aanbod. Meer leuke tips? Volg ons magazine Goesting op Facebook.

Redactie Goesting

Badboot

Een duik in een luxueus kader onderneem je in de Badboot op het Eilandje. Naast de eigenlijke infinitypool, een brasserie, evenementenzaal en twee loungeterrassen aan boord, beschikt de boot nu ook over een beachterrein aan wal: CadX. Hier kan je zowel in openlucht als overdekt deelnemen aan strandsporten als beachvolley en -tennis.
Badboot, Kattendijkdok, Oostkaai 22, 2000 Antwerpen. www.badboot.be.

null Beeld RF
Beeld RF
null Beeld RF
Beeld RF

Romantisch roeien

Wie graag op eigen kracht vaart, haalt zijn hart op bij Bloso Hazewinkel in Willebroek. Het watersportcentrum legde daar beslag op twee uitgestrekte plassen en ontwikkelde die tot dé referentie voor de kajak- en roeisport. Er vinden professionele trainingen en (inter)nationale kampioenschappen plaats, maar ook amateurroeiers kunnen er kano's of kajaks huren, hetzij een opleiding volgen. Je beenspieren oefenen doe je dan weer romantisch op een waterfiets, zoals je die vindt in bv. De Schorre in Boom. Beenhouwersstraat 28, 2830 Willebroek. www.bloso.be, www.deschorre.be.

null Beeld De Schorre
Beeld De Schorre

Slapen op een vlot

Voor een unieke overnachting stem je af op het Zilvermeer in Mol. Daar kun je voor € 60 per nacht met vier personen logeren op een vlot! Je kampeert in de ongerepte natuur zónder zelf een tent te moeten opslaan en slaapt als een roos al dobberend op het water. Ook daarnaast is het Provinciaal Recreatie­do­mein Zilvermeer een walhalla voor waterratten. Je leeft je maximaal uit met waterglijbanen en fonteinen en beoefent watersporten als windsurfen aan een zilverwit strand.
Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol. www.zilvermeer.be.

null Beeld Toerisme provincie Antwerpen
Beeld Toerisme provincie Antwerpen

Bruinvissen en ijsvogels

Om waterdieren te spotten, stel je je gps in op Hoboken. De Hobokense polder vormt een waar watervogelparadijs. Spectaculair weetje: de kans bestaat dat je er zelfs een afgedwaalde bruinvis bemerkt! Al is die zeer gering en mag je al van geluk spreken wanneer er een aalscholver of ijsvogel binnen je blikveld opduikt.
2660 Hoboken. www.hobokensepolder.be.

null Beeld Natuurpunt
Beeld Natuurpunt

Hop on, hop off

Nog maar sinds april in gebruik: de watertram, om Gent tijdens het weekend te ontdekken met een zogenaamde hop on, hop off-boot. Een beetje zoals de toeristische dubbeldekkers in andere wereldsteden, maar dan leuker. Tijdens de rondvaart is er steeds een gids aanwezig die uitleg geeft over de monumenten. De volledige toer duurt anderhalf uur, maar als je meer zin hebt om het Gravensteen, de Bijloke of de Sint-Pieters­abdij te gaan bezoeken of om te shoppen in de Veld­straat, dan stap je gewoon eventjes af.
Korenlei 4a, 9000 Gent. www.hoponhopoff.be.

null Beeld Boat in Gent
Beeld Boat in Gent

Rustig meanderen

Een motorboot die geen lawaai maakt en geen brandstof verbruikt? Hij bestaat! Het team achter Meandering heeft een elektrische sloep ontworpen die niet alleen milieuvriendelijk, maar ook ontzettend gemakkelijk te besturen is. Je hebt dus geen vaarbrevet nodig om het bootje te huren. Bij het aan boord gaan krijg je een kaart met mogelijke vaarroutes en interessante adresjes. Je bent vrij om te kiezen welke richting je op gaat en hoe je jouw dag indeelt. Combineer je de vaartocht met een chic etentje bij Gasthof Halifax of Auberge du Pêcheur, waar je gewoon kan aanmeren? Wil je er een nocturne op de Leie van maken? Of dobber je liever gewoon wat rond terwijl je van de zon geniet? Alles is mogelijk. Wie wil, kan bovendien een wandeling maken in een waterballon. Van een unieke ervaring gesproken!
Meandering, Beukenlaan 91, 9051 Sint-Denijs-Westrem. www.meandering.be.

null Beeld Meandering
Beeld Meandering

Fitness op de Donkvijver

De Donk, het recreatiedomein rond de Donkvijver, is met zijn 30 ha de grootste waterplas van de Vlaamse Ardennen, dus dé place to be voor waterratten! Hier kan je zeilen, kajakken, surfen, ... Watersportclub Absolut verhuurt materiaal en biedt ook lessen windsurfen aan. Daarnaast kan je hier een SUP-board huren, ofwel een stand-up paddle board, de nieuwste rage in surfland. Op vrijdagavond organiseert Absolut SUP-fitness en SUP-cardio, waarbij je al rechtstaand op het water je corestability traint. Doe je het liever iets rustiger aan? Dan geniet je gewoon van de groene omgeving en een heerlijk drankje op het clubterras.
Watersportclub Absolut, Donkstraat 4, 9700 Oudenaarde. www.absolut.be.

Vissersmanieren

Vroeger ging je met je klein visnetje naar de kelletjes om krabben te vangen. Vandaag kun je je vissersavontuur voortzetten op zee. In Oostende kan je meevaren met garnaalvisser Crangon. Het garnalenvissersvoertuig is nog steeds uitgevoerd zoals de traditionele vissersboten, zodat de ervaring nog authentieker wordt. De garnalen worden door de medereizigers aan boord gesorteerd, gespoeld, gekookt en zo afgekoeld. En als kers op de taart, of als garnaal in de tomaat, neem je de vangst na afloop mee naar huis!
Frankrijklaan 50, 8450 Bredene (inlichtingen en reservaties). H. Baelskaai 2, nabij de Vuurtoren, 8400 Oostende (Oosteroever) (ligging van de boot). www.crangon.be.

null Beeld RF
Beeld RF

Aanmeren

Zwemmen in de zee is zo 2014. Ga in 2015 zwemmen in het Gavermeer in Harelbeke. Van april tot oktober kun je bij mooi weer zwemmen onder toezicht van redders. Daarnaast kan er ook gesurft en gezeild worden op het meer. De monitoren van de club helpen je graag een handje. Voor de kinderen worden er surf- en zeilkampen georganiseerd. Geen zin in zwemmen of surfen? Geen nood! Je kan er met de kinderen de doe-tentoonstelling Water-dicht bezoeken. Je ontdekt er hoe afvalwater wordt omgezet in drinkwater.
Eikenstraat 131, 8530 Harelbeke. www.harelbeke.be/gavers.

Vlot bouwen

In de Westhoek kan je bij vzw 't Buitenbeentje een kajak of kano huren waarmee je de IJzer en Handzamevaart afvaart. Tijdens de tocht is het mogelijk om voorbij de Dodentocht te varen, restant en reconstructie van de Eerste Wereldoorlog. Er is ook mogelijkheid om aan te meren en te genieten van een drankje op een ruim terras. Avonturiers kunnen zelf een vlot bouwen.
Vaartstraat 1, 8600 Diksmuide. www.buitenbeentje.be.

null Beeld Westtoer
Beeld Westtoer

Snelheidsduivels

Bij laagtij zijn de stranden van onze kust het ideale terrein om met de zeilwagen te rijden. Je kan initiatielessen volgen in de meest watersportclub. Met de wind in de zeilen zoef je over het strand, vlak bij de vloedlijn. Als beginneling met een snelheid tot wel 60 km/uur. Fervente rijders halen topsnelheden van 120km/uur. Tip: De Panne heeft geen golfbrekers, met als gevolg dat je geen onderbrekingen hebt op het strand.
Dynastielaan 20, 8660 De Panne. www.rsyc.be.

null Beeld De Kust
Beeld De Kust

Op water lopen

Sportieve waterratten vinden ongetwijfeld hun gading bij Time to Boat aan de Leuvense Vaartkom, waar je zelf een bootje kan huren om de omliggende waterwegen te verkennen - een vaarbrevet is niet nodig. In de 'aquabol' kan je over het water lopen. Ook voor initiaties en lessen wakeboarden, waterskiën, diepzeeduiken of zeilen kan je hier terecht. Klinkt dat net iets te avontuurlijk? Ga dan voor de waterfiets: met bijhorende koelbox, afdakje en het gezelschap van drie andere zeerotten is dat net als een terrasje doen, maar dan op water.
Aarschotsesteenweg 62, 3000 Leuven. www.timetoboat.be.

null Beeld RF
Beeld RF

Ontdekking der wereldzeeën

Op een steenworp van de Basiliek van Koekelberg duik je in een betoverende onderwaterwereld. Verwacht hier geen zeemonsters zoals de witte haai of een reuze-octopus, maar laat je verrassen door wel 250 kleine zeediersoorten: vissen, amfibieën zoals exotische kikkers en ongewervelden zoals zee-anemomen. Veel van de diersoorten in het Aquarium zijn met uitsterven bedreigd of vind je al niet meer terug in de natuur. De populairste blijkt de anemoonvis te zijn - je weet wel, dat aimabele hoofdpersonage van Finding Nemo. Wie had kunnen denken dat 'ie zich al die tijd in Brussel verstopte?
Emile Bossaertlaan 27, 1081 Koekelberg. www.aquariologie.be.

null Beeld RF
Beeld RF

Puur natuur

Natuurreservaat Doode Bemde is een prachtige mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en hooilanden, rietvelden, vijvers en grachten. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het gebied geen doods oord. 'Dode beemden' betekent zoveel als onbruikbare graslanden, maar laat dat nu net een troef zijn: omdat het er te vochtig is voor landbouw, kan de natuur ongestoord zijn gang gaan. Wie geluk heeft, kan hier bevers aan boomstronken zien peuzelen. En wie z'n oren spitst, kan het gezang van tientallen vogelsoorten ontwaren. Vanuit de vogelkijkhut kan je onder meer de ijsvogel met zijn azuurblauwe verenkleed proberen te spotten.
Kapelweg, ter hoogte van B&B Baron's House, 3040 Neerijse. www.vhm.be.

null Beeld RF
Beeld RF

Watertrucjes

Over het water sjezen terwijl je op een plank staat en met een koord vasthangt aan een boot: dat is wakeboarden. Het ziet er altijd ongelooflijk cool uit en je kan het nu ook zelf leren in Terhills Cablepark. Zowel beginners, gevorderden als pro's kunnen zich aan airtricks wagen en obstakels bedwingen. Zwemkleding breng je zelf mee, materiaal en een eventuele barbecue zijn voorhanden.
Nationaal Parklaan 5, 3650 Dilsen-Stokkem. www.terhillcablepark.be.

null Beeld Terhills Cablepark
Beeld Terhills Cablepark
null Beeld Terhills Cablepark
Beeld Terhills Cablepark

Peddelplezier

De Limbrugse natuurgebieden zijn af en toe adembenemend. Al stappend of fietsend kan je perfect van de pracht en praal van de vele bossen en weidse uitzichten genieten, maar van op het water kan dat even goed. Door per kano of kayak de Dommel af te varen tussen Neerpelt en Valkenswaard (Nederland) bijvoorbeeld. Dan ben je zoet voor 15km of zo'n drie uur peddelplezier. Dat is niet niks, maar en ingekort traject is ook mogelijk en langs de kanten van dit smalle, kronkelende riviertje zijn aanlegstijgers voorzien om even te rusten of te picniken. Een ideale familie-uitstap!
Tussenstraat, 3910 Neerpelt. www.nwc.be.

Bootjes spotten

Marec (Maaslandse Recreatiecentra) is een impressionant waterpark met een oppervlakte van 600ha. Verspreid over twee jachthavens liggen bijna 1000 boten, zowel snelle motorboten als grotere jachten. Ideaal dus voor bootliefhebbers- en bezitters. Naast om bootjes te spotten en bootje te varen, zijn de avontuurlijken onder ons in Marec ook aan het juiste adres om zelf een bootje te huren of zeil-, vaar- en surfcursussen te volgen. Een ding is zeker: aan water is er geen gebrek!
Maasdijk 1, 3640 Ophoven. www.marec.be.

null Beeld Marec
Beeld Marec

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234