Zondag 15/12/2019

'Verfondsing is geen oplossing'

Vandaag zit de cultuursector samen om een stevig potje te debatteren over de evaluatie van het Kunstendecreet. Eén ding staat nu al vast: het idee dat fondsen voortaan de subsidies zouden uitdelen, zoals cultuurminister Schauvliege (CD&V) als oplossing naar voren schoof, is niemand echt genegen.

Na alle heisa bij de vorige subsidieronde was het tijd voor een grondige evaluatie van het Kunstendecreet. Na nieuwjaar stelt minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) een nota op die ze aan het parlement zal voorleggen. De sector zit vandaag alvast bijeen om tot een gemeenschappelijk advies te komen.

In maart lanceerde de minister het idee om komaf te maken met de beoordelingscommissies die haar per sector adviseren in haar subsidiebeleid en de subsidies voortaan te laten uitdelen door fondsen, zoals het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) nu al doen voor film en literatuur. "In beide gevallen blijkt zo'n autonome instelling goed te werken", zei de minister toen (DM 02/03/12). "Ik pleit er dan ook voor om ook voor de muziek zo'n fonds op te richten. Ook fondsen voor podiumkunsten of beeldende kunst zijn bespreekbaar."

Geen strak plan, zo oordeelt het gros van de sector. In een nota brandt het Vlaams Theater Instituut (VTI) het idee af. "Een fonds lost de problemen die zich bij de voorbije subsidierondes hebben gesteld, niet op", verduidelijkt Delphine Hesters, researcher bij het VTI. "De grote werkdruk voor de commissieleden en de transparantie van het beoordelingsproces: dat zijn de pijnpunten en die los je niet op door de commissies door fondsen te gaan vervangen. Door met fondsen te werken knip je de band met de politiek ook door. Dat is volgens ons geen goede zaak. Als je met publieke middelen werkt, is die band de enige garantie dat een publiek debat mogelijk blijft."

Ook de ledenvereniging oKo (Overleg Kunstenorganisaties) ziet verfondsing niet als "de eerste vanzelfsprekende oplossing". "Wij blijven onbevangen, maar een fonds per discipline, zoals de minister voorstelt, lijkt ons niet de manier om de huidige problemen op te lossen", zegt directeur beleid Paul Corthouts. "Dat soort verfondsing is ook in tegenspraak met het principe van 'schottenloosheid' dat als zo belangrijk geldt binnen het Kunstendecreet."

Dat beklemtoont ook Bart Caron, ondervoorzitter voor Groen in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement. "Het zou bijzonder nefast zijn voor organisaties die expliciet buiten de lijntjes kleuren en zich niet binnen één hokje laten vangen." Wel vindt hij dat verfondsing voor bepaalde disciplines als popmuziek of individuele kunstenaars moet kunnen, "maar het is zeker niet te veralgemenen voor alle sectoren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234